Canada schort de verkoop van dronetechnologie aan Turkije op

Minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Ottawa zal stoppen met het verstrekken van licenties voor de verkoop van militaire technologie aan Ankara vanwege berichten dat in Canada gemaakte drone-optica werden gebruikt door Azerbeidzjaanse troepen.

Canada heeft de verkoop van geavanceerde drone-optica aan Turkije opgeschort vanwege beschuldigingen dat de technologie wordt gebruikt in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Dit maakte minister van Buitenlandse Zaken Francois-Philippe Champagne maandag bekend.

Canada legde vorig jaar een stop op de verkoop van wapens aan Turkije na de inval van Ankara in Noord-Syrië, maar bleef niet-dodelijke militaire technologie, inclusief drone-optica , verkopen aan zijn NAVO-partner.

Kaart met in het midden Nagorno-Karabach (shutterstock)

Vrijdag zei premier Justin Trudeau dat Ottawa onderzoek deed naar het gebruik van drones gemaakt in Canada in de betwiste regio Nagorno-Karabach tussen Armenië en Azerbeidzjan, een belangrijke bondgenoot van Turkije. 

Champagne zei dat de Canadese regering de verkoop van militaire technologie aan Turkije zal stoppen in afwachting van het onderzoek.

“In lijn met Canada’s robuuste exportcontroleregime en als gevolg van de aanhoudende vijandelijkheden, heb ik de relevante exportvergunningen naar Turkije opgeschort, zodat ik de tijd heb om de situatie verder te beoordelen”, zei Champagne maandag in een verklaring.

“Canada blijft bezorgd over het aanhoudende conflict in Nagorno-Karabach, resulterend in beschietingen van gemeenschappen en burgerslachtoffers.”

Turkse drones

Project Ploughshares, een Canadese wapenbeheersingsgroep, had bezorgdheid geuit over het feit dat beeldvormings- en richtsystemen geproduceerd door het in Canada gevestigde L3Harris Wescam vorige maand werden gebruikt op Azerbeidzjaanse gewapende drones om door Armeniërs gecontroleerde gebieden te beschieten.

De groep had in september zijn bezorgdheid geuit over de relatie met Wescam in een rapport.

“Op basis van een analyse van Canada’s internationale verplichtingen, binnenlandse wapenbeheersing en een evaluatie van het recente gedrag van Turkije tijdens oorlogsvoering, vormt de export van Wescam-sensoren door Canada naar Turkije een aanzienlijk risico op het vergemakkelijken van menselijk lijden, inclusief schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht,” ” luidt het rapport .

Volgens Project Ploughshares is Turkije na de Verenigde Staten de op een na grootste klant van Wescam.

Eerder op maandag bevestigde Azerbeidzjan het gebruik van Turkse gewapende drones bij recente botsingen met Armeense troepen.

“Dankzij geavanceerde Turkse drones die eigendom zijn van het Azerbeidzjaanse leger, zijn onze slachtoffers aan het front kleiner geworden”, zei de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev tegen de Turkse nieuwszender TRT Haber. “Deze drones tonen de kracht van Turkije. En het geeft ons ook kracht.”

De Turkse regering heeft de Canadese beperkingen op wapenverkoop aan Ankara verworpen.

“Ze hebben niet uitgelegd waarom ze deze stap namen”, vertelde een Turkse functionaris in april aan Middle East Eye nadat Ottawa het wapenembargo tegen Ankara had verlengd. 

“Het zou over binnenlandse politiek kunnen gaan, aangezien de Armeense en Griekse lobby’s in het land enige politieke invloed hebben.”

Conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië

Turkije is de naaste bondgenoot van Azerbeidzjan  in het conflict met Armenië. 

Nagorno-Karabach heeft voor wrijving gezorgd tussen Azeri’s en Armeniërs sinds het begin van de vorige eeuw, toen Moskou ervoor koos om het grondgebied deel te laten uitmaken van Sovjet-Azerbeidzjan in plaats van Sovjet-Armenië. 

Het merendeel van de inwoners van de regio is Armeens. Het moderne militaire conflict, dat aan meer dan 30.000 mensen het leven heeft gekost, dateert van 1988 met het begin van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, waarbij separatisten in de regio aandringen op aansluiting bij Armenië.

In 1994 werd een staakt-het-vuren-akkoord bereikt waardoor Armeniërs in Nagorno-Karabach de facto zelfbestuur kregen in de niet-erkende Republiek Artsakh. Maar ondanks de relatieve stabiliteit werden militaire uitbarstingen in en rond het grondgebied een normaal verschijnsel. 

Vorige maand braken botsingen uit waarbij beide partijen de andere ervan beschuldigden als eerste geweld te hebben gebruikt. De aanhoudende confrontaties heeft al honderden mensen het leven gekost.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: