Rouwenden komen samen ter gelegenheid van de herdenking van de verwoestende explosie 2 maanden geleden

Nabestaanden hielden portretten van de slachtoffers vast, eisten gerechtigheid voor hun dierbaren en uitten woede over de politieke klasse van het land.

Tientallen rouwenden verzamelden zich zondag in de buurt van de overblijfselen van de haven van Beiroet om te markeren dat er twee maanden geleden een enorme explosie de stad gedeeltelijk verwoeste.

De ontploffing van 4 augustus, waarvan de verantwoordelijkheid op grote schaal werd toegeschreven aan de politieke boven-klasse van Libanon, door een mengeling van corruptie en incompetentie, doodde de explosie meer dan 190 mensen en verwondde meer dan 6.500 mensen. 

Twee maanden later moeten de resultaten van een onderzoek naar de ramp  nog openbaar gemaakt worden, waardoor de publieke woede verder wordt aangewakkerd in een land dat vastzit in een diepe economische crisis en gehavend wordt door de coronavirus-pandemie.

Op zondag net na 18.00 uur (15.00 uur GMT), op het exacte tijdstip van de explosie, werden ballonnen met de namen van elk van degenen die stierven in de lucht losgelaten vanuit een straat met uitzicht op de haven.

Een groot geluidssysteem speelde een vertolking van het volkslied en Libanese liedjes.

Mensen met vlaggen op de plek van de explosie (shutterstock)

Familieleden van slachtoffers en activisten, met portretten van de slachtoffers en borden die gerechtigheid eisten, blokkeerden kort de weg naar het gebied en uitten woede over de politieke klasse van het land. 

‘God zal hen wreken’

‘Is het te veel gevraagd om te weten wie deze misdaad tegen de menselijkheid heeft gepleegd?’ vroeg Samia, een moeder van twee kinderen, wier man in de haven werkte en omkwam bij de explosie. ‘Elke dag sterven wij honderd doden. Mijn kinderen zijn beroofd van het recht op een liefhebbende vader.’

Salwa verloor haar oom, die ook in de haven werkte. 

‘Is het te veel gevraagd om te mogenweten wie deze misdaad tegen de menselijkheid heeft gepleegd?’

– Samia, wiens echtgenoot omkwam bij de explosie in de haven’

‘Hij was als een vader voor mij’, zei ze. “Hoe zou God hen ooit kunnen vergeven, maar ik vraag God toch hen vergeven”, voegde ze eraan toe. “We eisen dat iedereen die bij deze ramp betrokken was, wordt gestraft.”

Een andere vrouw in de buurt onderbrak haar: “God zal hen wreken!”

De directe oorzaak van de explosie was een enorme voorraad ammoniumnitraat, een zeer explosieve meststof, die gedurende meer dan zes jaar zonder beveiliging in een pakhuis werd opgeslagen en ontstoken door een nabijgelegen brand.

De Libanese autoriteiten hebben oproepen tot een internationaal onderzoek naar het incident afgewezen, maar hebben in plaats daarvan hun eigen onderzoek gestart, wat tot nu toe heeft geleid tot ongeveer 25 arrestaties.

President Michel Aoun heeft erkend dat hij dagen voor de explosie op de hoogte was van de aanwezigheid van ammoniumnitraat, terwijl andere hoge functionarissen er ook van wisten en van de gevaren die het opleverde voor nabijgelegen woonwijken, aldus anonieme functionarissen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hezbollah-chef zegt dat eerste Iraanse brandstofzending deze week aankomt

Hassan Nasrallah zei zei dat het eerste schip met Iraanse brandstof voor Libanon zondag is …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: