Joe Biden belooft de banden met Saoedi-Arabië te ‘heroverwegen’

Biden zegt dat als hij wordt gekozen, hij ervoor zal zorgen dat ‘Amerika zijn internationale betrekkingen niet meer laat afhangen van de verkoop van wapens en olie’.

Precies twee jaar na de moord op Jamal Khashoggi beloofde de democratische presidentskandidaat Joe Biden de relatie van de VS met Saoedi-Arabië opnieuw te beoordelen.

Donderdag avond bracht de voormalige vice-president een verklaring uit waarin hij zijn steun uitsprak voor Saoedische dissidenten, waarin hij suggereerde dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS) achter de moord op Khashoggi zat.

“Twee jaar geleden hebben Saoedische agenten, naar verluidt handelend inamens de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de Saoedische dissident, journalist en inwoner van de VS Jamal Khashoggi vermoord en in stukken gehakt”, zei Biden.

Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden (shutterstock)

‘Zijn overtreding – waarvoor hij met zijn leven betaalde – was kritiek op het beleid van zijn regering. 

“Vandaag sluit ik me aan bij vele dappere Saoedische vrouwen en mannen, activisten, journalisten en de internationale gemeenschap die rouwen om Khashoggi’s dood en in navolging van zijn oproep aan mensen overal om hun universele rechten in vrijheid uit te oefenen.”

Khashoggi, die in Virginia woonde en schreef voor de Washington Post en Middle East Eye, werd vermoord en uiteengereten door Saoedische regeringsagenten op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul, Turkije.

De Saoedische regering stond er aanvankelijk op dat de journalist het gebouw levend had verlaten, alvorens toe te geven dat hij was vermoord. Toch beschouwden ze de moord als een malafide operatie die plaatsvond zonder de goedkeuring of medeweten van topfunctionarissen.

In Washington leidde de moord echter tot verontwaardiging tegen de heersers van Saoedi-Arabië, met name tegen MBS.

De CIA concludeerde dat de kroonprins achter de moord zat.

Toch is president Donald Trump een felle verdediger van de Saoedische koninklijke familie.

In tegenstelling tot de president, die lijdt aan het coronavirus, riep Biden op tot gerechtigheid voor de vermoorde journalist.

“Onder een regering van Biden-Harris zullen we onze relatie met het Koninkrijk opnieuw beoordelen, de Amerikaanse steun voor de oorlog van Saoedi-Arabië in Jemen beëindigen en ervoor zorgen dat Amerika zijn steun niet laat afhangen aan de mogelijkheid om wapens te verkopen of olie te kopen”, zei Biden. 

“Amerika’s inzet voor democratische waarden en mensenrechten zal een prioriteit zijn, zelfs met onze naaste veiligheidspartners.

“Ik zal het recht van activisten, politieke dissidenten en journalisten over de hele wereld verdedigen om vrijuit hun mening te geven zonder angst voor vervolging en geweld. De dood van Jamal zal niet voor niets zijn, en we zijn het aan zijn nagedachtenis verplicht om te vechten voor een rechtvaardiger en vrije wereld. “

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: