De VAE heeft ondanks VN-embargo wapens geleverd aan de Libische Haftar

Volgens een nog niet-gepubliceerd VN-rapport brachten meer dan 150 vluchten tussen januari en april van dit jaar wapens naar het grondgebied van Haftar.
Verdeling van Lybië (shutterstock)

Volgens een vertrouwelijk VN-rapport bleven de Verenigde Arabische Emiraten militair materieel leveren aan de oostelijke militaire commandant van Libië, Khalifa Haftar, dit ondanks een embargo van de Verenigde Naties op wapenoverdrachten naar het land.

De VAE voerden tussen januari en april meer dan 150 vluchten uit naar door Haftar gecontroleerde regio’s, voornamelijk in Oost-Libië, in wat experts noemen een poging om de campagne van de rebellenleider tegen de door de VN erkende regering van Tripoli te steunen.

Vooral het aantal vluchten naar door Haftar gecontroleerde zones nam toe tijdens zijn mislukte aanval op Tripoli eerder dit jaar, vertelde een diplomaat met toegang tot het niet-gepubliceerde rapport dat was opgesteld door een VN-expertpanel woensdag aan de Wall Street Journal.

Volgens het rapport zijn door de VAE geleverde wapens cruciaal gebleken in de campagne van Haftar  bij zijn overname van delen van Oost-Libië.

Wapens bleven komen, zelfs nadat Haftars aanval op Tripoli was mislukt, zei de diplomaat.

Naast vliegtuigen zijn de VAE ook beschuldigd van het gebruik van schepen om vliegtuigbrandstof naar Libië te vervoeren, zogenaamd voor militaire doeleinden.

Volgens het rapport “piekten” de militaire voorraden uit de VAE eind 2019 en begin 2020. Hier kwam een ​​einde aan in juni nadat pro-regeringstroepen, gesteund door Turkije, de troepen van Haftar verdreven uit de hoofdstad.

Volgens het VN-rapport stuurden de VAE zo’n 150 militaire vluchten met vrachtvliegtuigen van Russische makelij naar Oost-Libië en West-Egypte.

Voormalige dictator van Lybië ,Muammer Gaddafi (shutterstock)

Libië wordt geteisterd door geweld sinds 2011 toen een door de NAVO gesteunde opstand de oude heerser Muammar Gaddafi omver wierp. Sindsdien zijn er meerdere buitenlandse mogendheden bij het land betrokken geraakt.

Na betwiste verkiezingen in 2014 is het land verdeeld over concurrerende regeringen, waarbij de door de VN erkende GNA wordt gesteund door Turkije, terwijl de VAE en Egypte de troepen hebben gesteund die loyaal zijn aan Haftar. 

‘Wapenoverdrachten zijn uitgebreid’

Vorige week waarschuwde een hoge VN-functionaris dat het olierijke land zich op “een beslissend keerpunt” bevond, waarbij buitenlandse geldschieters van zijn rivaliserende regeringen wapens blijven leveren – en de ellende van zijn bevolking verergerd door de coronavirus-pandemie die volledig uit de hand is  gelopen in het land “.

Volgens het rapport: “Sinds de meer directe betrokkenheid van Turkije in 2019 en de Verenigde Arabische Emiraten in januari 2020, zijn de wapenleveringen naar Libië door die twee lidstaten uitgebreid, flagrant en met volledige veronachtzaming van de sanctiemaatregelen.

“Het panel stelt dus vast dat Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zich herhaaldelijk niet hebben gehouden” aan het wapenembargo, dat sinds 2011 van kracht is.

De EU heeft enige moeite gedaan om landen die het embargo overtreden, te straffen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Biden stuurt hoge Amerikaanse functionarissen naar de VAE om gespannen banden te herstellen

Staatssecretaris Anthony Blinken, defensie hef Austin en CIA-directeur William Burns voegen zich bij vice-president Kamala …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: