Palestijnen zouden ‘blij’ moeten zijn met normalisatie, zegt al-Otaiba van de VAE

De ambassadeur van Abu Dhabi in Washington haalde uit naar de Palestijnen omdat ze de normalisatie met Israël niet omarmden.

De ambassadeur van de VAE in de VS heeft gezegd dat de Palestijnen dankbaar moeten zijn voor de normaliseringsovereenkomst met Israël, en beweert opnieuw dat het akkoord de grootschalige annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever heeft voorkomen – ondanks herhaalde ontkenningen door Israëlische functionarissen.

In een online gesprek met de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël Dan Shapiro en een aantal Amerikaanse functionarissen die aan de deal werkten, haalde Yousef al-Otaiba naar verluidt uit naar de Palestijnen en beschuldigde hen ervan “ondankbaar” te zijn, meldde de Israëlische krant Maariv .

Benjamin Netanyahu, Donald Trump, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, and Abdullah bin Zayed Al Nahyan (shutterstock)

“Het is ironisch dat de Palestijnen zich verraden voelen na de ondertekening van de overeenkomst, terwijl ze gelukkig zouden moeten zijn omdat dit de annexatie heeft voorkomen”, zei Otaiba.

Terwijl Emirati-functionarissen de normalisatieovereenkomst hebben geprezen als een succesvol middel om annexatie te voorkomen en de tweestatenoplossing te redden, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaaldelijk benadrukt dat hij “vastbesloten blijft om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren”.

Vorige week leek de Amerikaanse ambassadeur in Israël ook koud water te gieten op de beweringen van Abu Dhabi dat normalisatie de annexatie had opgeschort, en vertelde hij de Israëlische krant Hayom dat hij geloofde dat het “zal gebeuren”.

“We hadden enkele obstakels vanwege de pandemie en enkele diplomatieke problemen”, voegde David Friedman eraan toe, wijzend op de recente ontwikkelingen met de VAE.

Jarenlang hebben de Palestijnen gezegd dat normalisatie een al lang bestaande pan-Arabische positie zou verzwakken, en dat alleen een Israëlische terugtrekking uit bezette gebieden en aanvaarding van de Palestijnse staat de normale betrekkingen met de Arabische landen mogelijk zou maken.

De regionale grootmacht Saoedi-Arabië had aanvankelijk  gesuggereerd  dat Riyad alleen de banden met Israël zou formaliseren via het Arabische vredesinitiatief van 2002, maar tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN op woensdag sprak koning Salman zijn steun uit voor de door de VS bemiddelde normalisatieovereenkomsten.

“We steunen de inspanningen van de huidige Amerikaanse regering om vrede te bereiken in het Midden-Oosten”, zei de  Saoedische monarch .

Sinds de VAE en Bahrein eerder deze maand normalisatieovereenkomsten met Israël hebben ondertekend, hebben Amerikaanse functionarissen hun optimisme geuit dat verschillende andere Arabische landen ook diplomatieke banden zouden kunnen aangaan.

De Palestijnen hebben de deals ondertussen veroordeeld als “een steek in de rug”, waarbij ze uit protest afstand deden van hun voorzitterschap in de huidige zitting van de Arabische Liga.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: