De Emiratische-dichter zegt niet te mogen uitreizen vanwege anti-normalisatie uitingen

Dichteres Dhabiya Khamis zegt dat ze de internationale luchthaven van Dubai niet mocht verlaten vanwege ‘standpunt tegen zionisten’

De Emirati-dichteres, Dhabiya Khamis, zei zondag dat de autoriteiten haar verbannen hadden om Dubai International Airport te verlaten op weg naar Caïro vanwege haar verzet tegen de recente normalisatiedeal van de VAE met Israël. 

“Ik ben Emiratische-schrijver Dhabiya Khamis. Het is mij vandaag verboden om uit te vliegen vanwege een besluit vanuit Abu Dhabi zonderverder  een specifieke reden op te geven”, schreef de 62-jarige schrijver in een Twitter- bericht.

“Hoogstwaarschijnlijk komt dit door mijn publiekelijk aangekondigde standpunt tegen de zionisten en normalisatie, en ik ben bang voor mijn vrijheid en mijn leven.”

De VAE en Bahrein ondertekenden eerder deze maand een door de VS bemiddelde normaliseringsovereenkomst met Israël, waardoor oppositie werd ontketend door Palestijnen en Arabieren die het veroordeelden als een daad van “verraad” aan de Palestijnse strijd tegen de Israëlische bezetting.

Khamis diende eerder als diplomaat voor de Arabische Liga, maar werd geschorst vanwege een opiniestuk  door haar met kritiek op de Liga. 

In een Twitter-bericht gedeeld door haar aanhangers zei Khamis dat het verbod doet denken aan haar detentie in de VAE in 1987.

“Toen ik uit mijn huis werd ontvoerd  in 1987 en vervolgens maandenlang zonder aanklacht of een eerlijk proces in eenzame opsluiting werd vastgehouden vanwege een artikel dat ik schreef, verliet ik de VAE en woonde ik 30 jaar in het buitenland … Het lijkt erop dat we terugkeren naar 87, “zei ze, waarschuwend dat ze het risico loopt” onderdrukt, gearresteerd, vermoord of geliquideerd te worden “.

Veel Emirati-activisten toonden solidariteit met Khamis na haar aankondiging, terwijl sommigen erop wezen dat zij “mogelijk de enige Emirati is die expliciet kritiek had op de normaliseringsovereenkomst van de VAE vanuit het land”.

Het aantal Emirati-critici van de normaliseringsovereenkomst is online minder opvallend dan degenen die de overeenkomst steunen, vanwege het harde optreden tegen afwijkende meningen in het Golfland.

Veel van de emirati’s die de laatste overeenkomst van hun land hebben bekritiseerd, zijn in het buitenland gevestigd, waar het veiliger is om hun mening te geven. 

Volgens Amnesty International zitten er sinds 2011 meer dan 100 vreedzame activisten en critici van de regering van de VAE gevangen op basis van vage beschuldigingen in verband met de nationale veiligheid. Vandaag de dag zitten er nog minstens 67 vast.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De juridische hervormingen van de VAE ‘consolideren de repressie’ zegt mensenrechtenorganisatie

Human Rights Watch zegt dat door de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerde wetswijzigingen geen oplossing bieden …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: