De Egyptische marine doodt twee vissers uit Gaza omdat ze de grenzen van de territoriale wateren overtreden

Palestijnse premier rouwt om vermoorde broers als ‘martelaren van kostwinning’
Kaart met de grens tussen Gaza en Egypte (shutterstock)

Volgens functionarissen en lokale media hebben de Egyptische zeemachten vrijdag twee Palestijnse vissers uit Gaza doodgeschoten en een derde gewond omdat ze naar verluidt de Egyptische territoriale wateren waren overgestoken.

Nizar Ayyash, het hoofd van de vissersbond van Gaza, verklaarde zaterdag dat de Egyptische marine het vuur opende op de vissersboot nadat deze de Egyptische wateren was overgestoken. Hij voegde eraan toe dat de drie mannen broers waren van Deir al-Balah in centraal Gaza.

Ayyash vertelde persbureau Safa dat de schietpartij heeft geleid tot de dood van de vissers Mahmoud en Hassan al-Zaazou, en tot de verwonding van hun broer.

Hij voegde eraan toe dat Egypte zijn vakbond heeft laten weten dat de lichamen van de vissers en de vastgehouden gewonde broer zaterdagmiddag via de grensovergang bij Rafah aan de autoriteiten in Gaza zullen worden overgedragen.

Ayyash kondigde ook aan dat de visserijactiviteiten in Gaza voor drie dagen worden opgeschort om zo om de dood van de vissers te rouwen.

Ayyash kondigde ook aan dat de visserijactiviteiten in Gaza voor drie dagen worden opgeschort om de dood van de vissers te rouwen.

“Het is een trieste dag voor onze mensen. Het is met veel pijn dat we rouwen om de twee jonge vissers Mahmoud en Hassan al-Zaazou, martelaren van de kostwinning”, zei hij in een verklaring die door lokale media werd geciteerd. 

Een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza zei vrijdag dat zijn autoriteiten de vermeende verdwijning van drie vissers hadden onderzocht. 

De Egyptische regering heeft nog geen commentaar op het incident gegeven.

Het incident is veroordeeld door gebruikers van sociale media in Gaza die het contrasteerden met hoe de Palestijnse marine vorig jaar zes Egyptische vissers redde nadat een storm hun boot de Palestijnse territoriale wateren in sleepte. 

Een groot aantal mensen in Gaza is afhankelijk van de visserij als hun belangrijkste bron van inkomsten, ondanks het feit dat Israël de visserijzone tussen drie tot negen zeemijl voor de kust heeft beperkt als onderdeel van de 13-jarige belegering van het Palestijnse grondgebied.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse wetgevers dringen er bij regering Biden op aan 300 miljoen dollar militaire hulp aan Egypte in te houden

Leden van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis zeggen zich zorgen te maken “over …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: