Turkije veroordeelt Pelosi’s ‘onwetendheid’ over Erdogan en democratie

De spreker van het Amerikaanse Huis zegt dat president Donald Trump de democratie vertrapt alsof hij in Turkije is.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu veroordeelde vrijdag de “flagrante onwetendheid” van Nancy Pelosi omdat zij suggereerde dat Turkije geen democratisch land is in een repliek tegen president Donald Trump.

Trump herhaalde woensdag opmerkingen die suggereren dat hij de resultaten van de presidentsverkiezingen van 3 november misschien niet respecteert, en beweerde dat een toename van het aantal post-in-stembiljetten te midden van de coronavirus-pandemie de verkiezing zou kunnen delegitimeren.

Pelosi reageerde op de opmerkingen van Trump en zei: “U bent niet in Noord-Korea, u bent niet in Turkije, u bent niet in Rusland, mijnheer de president.”

Cavusoglu nam aanstoot aan de bewering van Pelosi dat Turkije geen democratisch land is.

“Je zult leren de wil van het Turkse volk te respecteren”, zei hij, terwijl hij ook Trumps Twitter-account tagde.

Turkse Minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu (shutterstock)

De topmedewerker van de Turkse leider, Fahrettin Altun, noemde de opmerkingen van Pelosi “onzorgvuldig”.

“Het is tegen het nationale belang van de VS en de geest van een alliantie om Turkije te kleineren in een poging binnenlandse politieke punten te scoren”, twitterde hij.

“En we herinneren ons ook wie die aanvallen op de Turkse democratie steunde”, zei hij in een nauwelijks verhulde verwijzing naar voormalige Amerikaanse regeringen.

De regering van Erdogan was het doelwit van een poging tot militaire overname in 2016 die de Turkse president de schuld heeft gegeven aan de in de VS gevestigde moslimprediker Fethullah Gulen.

Washington en Ankara hebben de afgelopen jaren gespannen relaties gehad met onder meer de aankoop van een Russisch raketafweersysteem door Turkije en Amerikaanse steun voor de pro-Koerdische People’s Protection Unit (YPG) in Noord-Syrië – Turkije beschouwt het als een uitloper van de Koerdische arbeiders ‘Party (PKK), een terroristische organisatie in het land.

Joe Biden, de rivaliserende en democratische presidentskandidaat van Trump, heeft ook de woede van Turkije uitgelokt door Erdogan een “autocraat” te noemen in een interview dat in december werd gefilmd door de New York Times. De video van het interview verscheen vorige maand.

Biden heeft eerder kritiek geuit op het beleid van de Turkse leider jegens de Koerden en zei dat Washington zijn rivalen moest “aanmoedigen” om hen in staat te stellen “het op te nemen en Erdogan te verslaan. Niet door een staatsgreep, niet door een staatsgreep, maar door het verkiezingsproces.”

Erdogan is in functie sinds 2003, toen hij tot premier werd gekozen. Hij werd president in 2014 nadat hij de eerste rechtstreekse verkiezingen van Turkije voor het staatshoofd had gewonnen, en heeft sindsdien een nauwe werkrelatie met Trump ontwikkeld.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: