Saoedische dissidenten lanceren een nieuwe partij die oproept tot democratie in het koninkrijk

Nieuwe fractie roept op tot een onafhankelijke rechterlijke macht, een gekozen parlement en gelijkheid onder de wet.

Verbannen Saoedische activisten hebben een politieke partij gevormd die oproept tot democratie en respect voor de mensenrechten in het koninkrijk, een stap te midden van een intensiever optreden tegen afwijkende meningen.

De nieuwe entiteit, National Assembly Party of NAAS [mensen in het Arabisch] genaamd, werd afgelopen woensdag aangekondigd toen Riyad zich opmaakte om de G20-top in november te organiseren.

“We kondigen de oprichting aan van de Nationale Assemblee Partij, die tot doel heeft een weg naar democratie te bewerkstelligen als een regeringssysteem in het koninkrijk Saudi-Arabië”, luidt de verklaring van de groep.

3 generaties van de al Saud familie (shutterstock)

NAAS veroordeelde de afhankelijkheid van de Saoedische autoriteiten van “repressie en geweld” om de politieke reikwijdte te blokkeren te midden van de controle van de veiligheidstroepen over particuliere en openbare ruimtes en het ontbreken van een onafhankelijke rechterlijke macht. 

Het document is ondertekend door verschillende prominente Saoedische activisten, waaronder de in Londen wonende professor Madawi al-Rasheed ; Abdullah Alaoudh , een Saoedische academicus die ook de zoon is van de gevangengenomen islamitische geleerde Salman al-Awda, en de sjiitische activist Ahmed al-Mshikhs.

‘Volledig gekozen parlement’

In haar inaugurele verklaring schetste de partij een visie voor Saoedi-Arabië waar alle burgers gelijk zijn onder de wet zonder discriminatie, waarbij ze benadrukte dat de middelen van het koninkrijk in gelijke mate toebehoren aan al zijn burgers en gebieden.

“Wij geloven dat gezag voortkomt uit het volk, en dit betekent dat elke volwassene het recht heeft om  kiezen wie hem vertegenwoordigt in een volledig gekozen parlement dat wetgevende en toezichthoudende bevoegdheden heeft over de uitvoerende instellingen van de staat”, aldus de verklaring.

NAAS riep ook op tot scheiding der machten en tot oprichting van een onafhankelijke rechterlijke macht op basis van een grondwet die door het volk wordt gesteund. Het ging niet in op hoe het het lot van de monarchie ziet of welke rol de koninklijke familie zou spelen in een democratisch systeem.

De verklaring bekritiseerde ook het “agressieve” buitenlandse beleid van het koninkrijk tegen de landen in de regio.

De nieuwe partij komt minder dan twee weken voor de verjaardag van de moord op journalist Jamal Khashoggi. 

De erfenis van de Saoedische journalist, die in 2018 werd vermoord door regeringsagenten op de ambassade van het koninkrijk in Istanbul, is synoniem geworden met de brutale intolerantie van Riyad ten opzichte van afwijkende meningen onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman, ook bekend als MBS.

MBS en onderdrukking

Kort nadat hij in 2017 zijn neef Mohammed bin Nayef had afgezet om kroonprins te worden, begon MBS met een enorme zuivering tegen mede-royals en de zakenlieden in het koninkrijk.

De campagne was ook gericht op journalisten, dissidenten en voorvechters van vrouwenrechten.

Toch was het de moord op Khashoggi, die in Washington woonde en zowel voor de Washington Post als voor MEE schreef, die verontwaardiging veroorzaakte in het Westen.

Omar Abdulaziz , een Saoedische dissident met een grote aanhang op sociale media die in Montreal is gevestigd, zei dat de aankondiging van de nieuwe partij gevaarlijk kan zijn voor activisten, maar hij sloeg een uitdagende toon uit.

“Wij geloven dat deelname aan deze partij een gevaar voor ons kan vormen, maar ik weet dat velen hun vrijheid en levens hebben verloren terwijl ze het probeerden,” zei hij in een verklaring op het Twitter-account van NAAS.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saoedi-Arabië benoemt senior diplomaat tot eerste klimaatgezant

Het Koninkrijk ontkent beschuldigingen dat het opvoeren van de olieproductie en het nastreven van ambitieuze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: