Mensenrechten-organisaties dringen er bij burgemeesters van wereldsteden op aan om Saoedische top te boycotten

De top, een onderdeel van de G20, vindt plaats op de tweede verjaardag van de moord op Jamal Khashoggi.

 

Een wereldwijde coalitie van mensenrechtenorganisaties roept burgemeesters van enkele van ’s werelds grootste steden op om een ​​G20-top, georganiseerd door Saoedi-Arabië, te boycotten.

De Urban 20 (U20) -top in Riyadh wordt gehouden als onderdeel van het voorzitterschap van het koninkrijk van de G20 van dit jaar. Onder de genodigden zijn de Londense burgemeester Sadiq Khan; Burgemeester Michael Muller van Berlijn; Bill de Blasio uit New York; en de Parijse Anne Hidalgo, evenals de burgemeesters van Los Angeles en Madrid.

De U20 wordt gehouden op de tweede verjaardag van de moord op journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 werd vermoord in het Saoedische consulaat van Istanbul.

De coalitie zei dat Saoedi-Arabië, “als een absolute monarchie zonder enige vorm van zinvolle democratische vertegenwoordiging kan worden gezien, met een lange staat van dienst heeft in het tot zwijgen brengen van juist die stemmen die nodig zijn voor een zinvol mondiaal gesprek”.

“Het brute record van misstanden van Saudi-Arabië is alleen maar geïntensiveerd sinds Mohammed bin Salman in 2017 kroonprins werd”, luidde de brief.

De coalitie roept het koninkrijk ook op onmiddellijk maatregelen te nemen om een ​​einde te maken aan schendingen van de mensenrechten, waaronder het nastreven van echte gerechtigheid in het geval van Khashoggi en het vrijlaten van gevangengenomen activisten.

Riyad heeft onlangs  vijf doodvonnissen vernietigd die eerder waren uitgesproken tegen de moordenaars van Khashoggi in een definitieve uitspraak waarbij acht beklaagden voor tussen de zeven en twintig jaar werden veroordeeld.

Geen van de beklaagden werd bij naam genoemd en de definitieve uitspraak van de rechtbank leidde tot internationale verontwaardiging, waarbij de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnes Callamard en de verloofde van Khashoggi de uitspraak veroordeelden.

“Mensenrechten en normen van het maatschappelijk middenveld worden overal ter wereld bedreigd”, luidde de brief.

Kroonprins Bin Salman in gesprek met de Russische president Poetin op de G20 van 2018 (shutterstock)

“G20-delegaties hebben de plicht ervoor te zorgen dat de G20-bijeenkomsten niet worden gebruikt door gastregeringen om hun eigen repressieve en ecologisch destructieve praktijken te verdoezelen of te verbergen”, zei hij.

Van de partijen die voor de top waren uitgenodigd, keurde de Parijse Hidaldo het geven van ereburgerschap goed aan Louijan al-Hathloul , een vrouwenrechtenactiviste die momenteel gevangen zit in Saoedi-Arabië; De Blasio uit New York beschreef de Saoedische oorlog in Jemen als wreed en immoreel; en de Londense Khan riep op om wapenbeurzen in zijn stad te stoppen.

Ondertekenaars van de brief zijn onder meer Action Corps, CodePink, Freedom Forward, de in Genève gevestigde MENA Rights Group, Just Foreign Policy en het in Londen gevestigde ALQST.

De U20, voor het eerst opgericht in 2017, is een jaarlijkse burgemeestersconferentie die officieel deel uitmaakt van de G20. Dit jaar begint de top op 30 september in Riyad en duurt drie dagen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: