Soedanese functionarissen ontmoeten Amerikaanse delegatie in Abu Dhabi

De bijeenkomst zal als doel hebben dat Washington Soedan verwijdert van zijn lijst van staatssponsors van terreur en dat de schulden van het land aan de VS worden afgeschreven.
Premier van Soedan Abdalla Hamdok (shutterstock)

Soedanese functionarissen zullen de verwijdering van hun land van een Amerikaanse lijst van staatssponsors van terreur bespreken met functionarissen uit Washington tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) deze week, zei de regerende raad op zondag.

De overgangsregering van Soedan, die de leiding had sinds de val van Omar al-Bashir vorig jaar, dringt erop aan om van de Amerikaanse lijst te komen, wat haar nu belemmert om toegang te krijgen tot buitenlandse leningen om daarmee de economische crisis in Soedan aan te pakken.

In augustus bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tijdens een bezoek aan Khartoem de kwestie aan de orde van het aangaan van banden met Israël door Soedan. De Soedanese premier Abdalla Hamdok had Pompeo verteld dat hij daartoe geen mandaat had.

De VAE, een belangrijke partner van de VS, en Bahrein hebben de banden met Israël genormaliseerd in deals die zijn gesloten door Washington, de eerste Arabische staten in een kwart eeuw om een ​​al lang bestaand taboe te doorbreken. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij verwacht dat andere Arabische landen dit voorbeeld zullen volgen.

Banden met Israël zijn een gevoelige kwestie in Soedan, dat onder de harde moslimvijanden van Israël onder Bashir viel.

Soedanese autoriteiten staan ​​onder druk

De regerende raad zei dat het hoofd, generaal Abdel-Fattah al-Burhan, en minister van Justitie Nasredeen Abdulbari deel zouden uitmaken van de delegatie die zondag naar Abu Dhabi zou vliegen, waar ze eerst VAE-functionarissen zouden ontmoeten om regionale kwesties te bespreken.

Daarna ontmoette Abdubari Amerikaanse functionarissen die in de VAE aanwezig waren om te praten over de “verwijdering van (de) naam van Soedan van de lijst van staten die terrorisme sponsoren, steun voor de overgangsperiode en het afschrijven van Amerikaanse schulden aan Soedan”.

De Soedanese autoriteiten staan ​​onder druk om de economische crisis, die sinds de ondergang van Bashir is verergerd, op te lossen. De inflatie bereikte vorige maand bijna 170 procent, de valuta heeft een vrije val gehad en de regering heeft de economische noodtoestand uitgeroepen.

In februari ontmoette Burhan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Oeganda, een bijeenkomst die werd veroordeeld door Soedanese demonstranten. Hij wierp daarna twijfel op over een snelle normalisatie van de betrekkingen, alhoewel er al snel Israëlische vliegtuigen over Soedan begonnen te vliegen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: