EU-parlement dringt aan op wapenembargo tegen Saudi-Arabië wegens moord op Khashoggi en oorlog in Jemen

Europese wetgevers roepen op tot sancties tegen Riyad vanwege de moord op Jamal Khashoggi en de oorlog in Jemen.
Jamal Khashoggi (shutterstock)

Het Europees Parlement heeft er bij de lidstaten van de Europese Unie op aangedrongen Saoedi-Arabië een wapenembargo op te leggen wegens de moord op journalist Jamal Khashoggi en de betrokkenheid van de door Saoedi geleide coalitie bij de oorlog in Jemen.

Een donderdag aangenomen EU-wapenexportrapport riep alle leden van het 27-landenblok op om “het voorbeeld te volgen van Duitsland, Finland en Denemarken, die na de moord op journalist Jamal Khashoggi beperkingen op hun wapenexport naar Saoedi-Arabië hebben aangenomen”. .

Het rapport merkt op dat wapens die zijn geëxporteerd naar Saoedi-Arabië, de VAE en andere leden van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in de oorlog in Jemen zijn gebruikt in het land “waar 22 miljoen mensen behoefte hebben aan humanitaire hulp en bescherming”.

Het dringt er ook bij de overige EU-landen op aan sancties op te leggen om verder civiel lijden te voorkomen in het conflict in Jemen, dat heeft geleid tot de dood van meer dan 100.000 mensen .

Khashoggi – een insider van de koninklijke familie die criticus werd – werd in oktober 2018 vermoord en uiteengereten op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul, in een zaak die de reputatie van de feitelijke heerser kroonprins Mohammed bin Salman aantastte.

De voormalige columnist voor Middle East Eye en de Washington Post werd gewurgd en zijn lichaam in stukken gesneden door een 15-koppige Saoedische moord-eskader binnen het consulaat, aldus Turkse functionarissen. Zijn stoffelijk overschot is niet gevonden.

Eerder deze maand heeft het Strafhof in Riyad doodvonnissen omgezet en gevangenisstraffen van maximaal twintig jaar uitgesproken aan degenen die veroordeeld waren voor zijn moord, waarbij ze zeiden dat ze gratie hadden gekregen van de familie van de journalist. Ze zijn vorig jaar ter dood veroordeeld.

Speciale VN-rapporteur Agnes Callamard noemde het oordeel van de Saoedische aanklager over de moord een “parodie op gerechtigheid” die “hooggeplaatste” samenzweerders spaarde.

Dinsdag las de Deense VN-ambassadeur Carsten Staur een verklaring voor namens 29 staten waarin ze gerechtigheid eisen voor Khashoggi in een relatief zeldzame berisping van het olierijke koninkrijk voor het hoogste VN-orgaan voor rechten.

Kroonprins Mohammed bin Salman (shutterstock)

Ondertussen is Jemen geteisterd door geweld tussen Houthi-troepen en een door Saudi geleide militaire coalitie, wat heeft geleid tot een van ’s werelds ergste humanitaire crises.

Vorig jaar stopte de Britse regering de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië nadat een Britse rechtbank oordeelde dat ze moest beoordelen of de Saoedische regering het internationaal recht had geschonden tijdens haar militaire campagne in Jemen.

Het verbod werd later opgeheven nadat de Britse regering geen “patroon” van Saoedische luchtaanvallen had gevonden die in strijd waren met het internationaal recht.

Gegevens verzameld door de Campaign Against the Arms Trade geven aan dat het VK in de eerste vier jaar van de militaire interventie van Riyad in Jemen toestemming heeft gegeven voor de verkoop  van wapens ter waarde van £ 6,3 miljard ($ 8,2 miljard) aan Saoedi-Arabië.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: