Palestijnse leiders overwegen om de betrekkingen met de Arabische Liga te heroverwegen

Premier Mohammed Ishtayeh zegt dat de Arabische Liga een ‘symbool van Arabische passiviteit’ is geworden na door de VS geïnitieerde overeenkomsten tussen Israël en de VAE, Bahrein.
Landen van de Arabische Liga (shutterstock)

De Palestijnse premier Mohammed Ishtayeh zei maandag dat zijn regering een aanbeveling zal doen aan president Mahmoud Abbas om de betrekkingen met de Arabische Liga te heroverwegen, nadat twee van de leden van het lichaam – de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein – waren overeengekomen om de betrekkingen met Israël te normaliseren. 

“De Arabische Liga is een symbool geworden van de Arabische passiviteit”, zei Ishtayeh tijdens zijn wekelijkse kabinetsvergadering.

Vorige week slaagde een ministeriële bijeenkomst van de Arabische Liga er niet in om een Palestijns voorstel aan te nemen waarin de vorige maand aangekondigde normalisatie-overeenkomst tussen de VAE en Israël werd veroordeeld.

Bahrein maakte specifiek bezwaar tegen de formulering van het Palestijnse ontwerp.

Het Golfland kondigde vervolgens aan dat  het in de voetsporen van Abu Dhabi zou treden en het vierde Arabische land zou worden dat volledige diplomatieke banden met Israël zou aanknopen, na de VAE, Egypte (1979) en Jordanië (1994).

In tegenstelling tot Egypte en Jordanië delen Bahrein en de VAE geen grenzen met Israël en hebben ze er nooit oorlogen tegen gevoerd.

Op dinsdag organiseert het Witte Huis de ondertekeningsceremonie van de normalisatieovereenkomsten, die zal worden bijgewoond door de Amerikaanse president Donald Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE Abdullah bin Zayed en de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif al-Zayani.

Ishtayeh zei: “Dinsdag wordt een zwarte dag in de geschiedenis van de Arabische naties en een nederlaag voor de Arabische Liga”.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft de overeenkomst tussen Bahrein en Israël als een “verraad aan de Palestijnse zaak” veroordeeld.

De overeenkomst was weer een “steek in de rug van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk”, zei Ahmad Majdalani, minister van Sociale Zaken in de bezette Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, vrijdag.

Hamas, die de Gazastrook controleert, zei dat de deal een vorm van  ‘agressie’ was richting de Palestijnse zaak.

In tegenstelling tot de reacties in de VAE, waren de Bahreiners vocaal kritisch geweest nadat de deal was aangekondigd, waardoor “Bahreiners tegen normalisatie” het populairste onderwerp op sociale media werd.

Het Palestijnse leiderschap is vastberaden blijven pleiten voor een onafhankelijke staat, gebaseerd op de de facto grenzen van vóór de oorlog van 1967, waarin Israël de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook bezette en Oost-Jeruzalem annexeerde.

Arabische landen hadden lang gezegd dat normalisatie met Israël pas zou komen na de terugtrekking uit illegaal bezet land, een rechtvaardige oplossing voor Palestijnse vluchtelingen en een regeling die leidt tot de oprichting van een levensvatbare, onafhankelijke Palestijnse staat.

Terwijl de VAE hebben gezegd dat de normalisatieovereenkomst is gesloten als een manier om de Israëlische annexatie van de Westelijke Jordaanoever te stoppen, heeft Netanyahu gezegd dat annexatie nog op tafel ligt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De juridische hervormingen van de VAE ‘consolideren de repressie’ zegt mensenrechtenorganisatie

Human Rights Watch zegt dat door de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerde wetswijzigingen geen oplossing bieden …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: