Nieuwste artikelen:

Blanke supremacisten vormen meer een grotere bedreiging voor de VS dan IS of al-Qaeda

Leestijd: 4 minuten
Department of Homeland Security zegt dat blanke supremacisten tot 2021 de meest ‘bedreigende ‘ groepering zullen blijven in de Verenigde Staten.
White-supremacists in Charlottesville 2017 (shutterstock)

Volgens verschillende recent verkregen conceptdocumenten van het Department of Homeland Security (DHS) zijn blanke supremacisten “de grootste bedreiging” voor de Verenigde Staten, erger dan de Islamitische Staat (IS) en Al-Qaeda. 

De recente conceptrapporten, die voor het eerst werden verkregen door Politico, zeiden dat blanke supremacisten tot 2021 de meest “aanhoudende en bedreigende” groepering in de Verenigde Staten zouden blijven. 

“Buitenlandse terroristische organisaties zullen blijven oproepen tot aanslagen in het binnenland, maar zullen waarschijnlijk het komende jaar beperkt blijven in hun vermogen om dergelijke samenzweringen te leiden”, zeggen alle drie de rapporten. 

Het rapport voorspelt begin volgend jaar een “verhoogd dreigingsniveau in ieder geval tot” begin volgend jaar en waarschuwt dat in de VS gevestigde gewelddadige extremisten dit jaar profiteren van de toegenomen sociale en politieke spanningen. 

Een DHS-woordvoerder weigerde commentaar te geven aan Politico over de “vermeend gelekte documenten”. 

Voormalig waarnemend DHS-secretaris Kevin McAleenan gaf het bureau vorig jaar de opdracht om jaarlijks dergelijke dreigingsbeoordelingen te produceren. Het definitieve dreigingsbeeld voor 2020 is niet openbaar gemaakt. 

De ontwerpen van de beoordeling van dit jaar zijn echter bijzonder zorgwekkend, gezien de maandenlange antiracisme-protesten die in de Verenigde Staten zijn uitgebroken sinds de moord door de politie in mei op George Floyd, een ongewapende zwarte man die werd gedood tijdens zijn arrestatie wegens een vermeende poging om een vals billet van $ 20 te gebruiken bij een supermarkt. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weinig gedaan om de raciale onrust de kop in te drukken, maar heeft ervoor gekozen om zijn steun voor “wet en orde” te benadrukken. 

Geweld tegen antiracistische demonstranten

Vorige maand schoot Kyle Rittenhouse, een 17-jarige Trump-aanhanger, twee demonstranten dood en verwondde een ander tijdens een antiracismedemonstratie in Kenosha, Wisconsin, die uitbrak nadat de politie een andere zwarte man 7 maal in de rug had geschoten. Rittenhouse is gearresteerd en aangeklaagd. 

Na de dodelijke gebeurtenis weigerde de Amerikaanse president niet alleen het rechtse geweld bij protesten te veroordelen, hij verdedigde het ook. 

“œDat was een interessante situatie. Je hebt dezelfde tape gezien als ik, ‘zei hij, verwijzend naar beelden van het incident waarin Rittenhouse een tweede slachtoffer neerschoot, na deze schijnbaar probeerde hem te ontwapenen nadat hij al een andere demonstrant had vermoord. 

“Hij (Rittenhouse) probeerde bij hen weg te komen. Ik denk dat het lijkt alsof hij viel en toen vielen ze hem zeer gewelddadig aan. En het was iets waar we nu naar kijken, en het wordt onderzocht. Maar ik denk dat hij in grote problemen zat. Hij zou – waarschijnlijk zijn vermoord, maar het wordt onderzocht. ‘

Terwijl het DHS zich beperkt tot rechtse blanke supremacisten, heeft Trump ervoor gekozen zich te concentreren op de brede en losjes gebreide antifascistische groep “Antifa” en andere zogenaamde anarchistische groepen waarvan hij beweert dat ze worden geïndoctrineerd door de progressieven. 

Hoewel inlichtingendiensten nog geen reëel dreigingsrisico moeten melden van degenen die met Antifa zijn geassocieerd,tweette president Trump in mei dat hij van plan was de groep als terroristische organisatie aan te bestempelen.
Trump’s gebrek aan veroordeling van blank supremacistisch geweld gaat verder terug dan de recente binnenlandse onrust. In 2017 leidden rechtsextremisten, van wie sommigen waren aangesloten bij een neonazibeweging, tot geweld via een tegenprotest in Charlottesville, Virginia, waarbij een linkse demonstrant met een auto omkwam. Na de moord vertelde Trump aan verslaggevers dat eraan beide kantenenkele “fijne mensen” waren. 

In februarimelddehet Center on Extremism van de Anti-Defamation Leaguedat het aantalincidenten van blanke supremacistische propaganda die in de VS wordt verspreid, in 2019 met meer dan 120 procent is gestegen ten opzichte van 2018.

Naast de dreiging die uitgaat van blanke supremacistische groeperingen, waarschuwen de recente DHS-dreigingsevaluaties ook voor voortdurende desinformatie-inspanningen door Rusland.

Volgens het rapport zullen Russische aan de staat gelieerde actoren zich blijven richten op Amerikaanse industrieën en alle overheidsniveaus met “opdringerige cyberspionage” -operaties. 

“Rusland zal waarschijnlijk de belangrijkste geheime actor zijn van buitenlandse invloed en leverancier van desinformatie “, luidden de rapporten, waarbij het belangrijkste doel van Moskou zou zijn om het Amerikaanse verkiezingsproces te ondermijnen.

Volgens de ontwerpverslagen zijn China en Rusland de grootste bedreigingen voor de cyberbeveiliging, nog vóór Iran en Noord-Korea.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Frankrijk: Benzema ‘islamist’ genoemd voor aantrekken traditionele Saoedische jurk

Ster die thobe en shemagh aantrok voor een Saudische...

Wit nationalisme inspireerde Canadese man om moslimfamilie te vermoorden, zegt aanklager

Het proces is de eerste keer dat een aanklacht...

Investeringsmaatschappij van Jared Kushner neemt belang in Israëlisch bedrijf

Affinity Partners, dat wordt gesteund door het staatsinvesteringsfonds van...

Israëlische minister van Financiën Smotrich hekelt ‘hypocrisie’ van VS over mensenrechten

Extreem-rechtse minister Bezalel Smotrich wijst op Amerikaanse acties in...

Israëlische Ben Gvir haalt uit naar Bella Hadid vanwege commentaar over de rechten van Palestijnen

Extreem-rechtse politicus noemt supermodel 'Israël-hater' nadat ze hem berispt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 6 = 4

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij Israël oproepen om journalisten onafhankelijke toegang tot de belegerde Gazastrook te...

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...