Israël en de VAE ondertekenen op 15 september een normalisatiedeal in het Witte Huis

Hooggeplaatste functionarissen uit Israël en de VAE zullen aanwezig zijn bij de controversiële ondertekening van het akkoord.
De deal is zeer omstreden in het midden-oosten (shutterstock)

De Amerikaanse president Donald Trump zal op 15 september de ondertekeningsceremonie houden m.b.t. de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit staat in rapporten waarin hoge Amerikaanse functionarissen worden genoemd.

Een hoge ambtenaar van het Witte Huis vertelde dinsdag aan persbureau Reuters dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Emirati minister van Buitenlandse Zaken sjeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, de broer van de kroonprins van de VAE, de delegaties zouden leiden.

Netanyahu bevestigde zijn deelname op Twitter, waarbij de Israëlische leider zei dat hij ‘er trots op was volgende week op uitnodiging van president Trump naar Washington te vertrekken en deel te nemen aan de historische ceremonie in het Witte Huis over de totstandkoming van een vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten”.

Trump en andere regeringsfunctionarissen hebben aangegeven dat ze verwachten dat Saoedi-Arabië en andere landen hun voorbeeld zullen volgen bij het erkennen van Israël.

Middle East Eye  heeft eerder onthuld dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zich terugtrok uit een gepland bezoek aan Washington DC om Netanyahu te ontmoeten, nadat hij vreesde dat het nieuws was uitgelekt en dat zijn aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een “nachtmerrie” zou worden.

Bronnen hebben MEE verteld dat Trump en zijn senior adviseur Jared Kushner erop hadden aangedrongen dat de bijeenkomst zou plaatsvinden om het imago van bin Salman als jonge Arabische vredestichter nieuw leven in te blazen en om regionale steun voor de deal tussen Israël en de VAE te versterken.

Terwijl de Emiraten hebben verklaard dat de deal was gebaseerd op het feit dat Israël zijn plan bevroor om grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, heeft Netanyahu publiekelijk gezegd dat  annexatie nog steeds op tafel ligt .

Het Palestijnse leiderschap veroordeelde het akkoord aanvankelijk als “verraad” en een “steek in de rug van de Palestijnse zaak”, maar heeft de kritiek ervan beperkt, aldus een ontwerpresolutie voorafgaand aan een bijeenkomst van de Arabische Liga in Caïro op woensdag.

Het ontwerp, gezien door Reuters, bevatte geen oproep om de Emiraten te veroordelen of acties tegen hen te ondernemen vanwege de door de VS bemiddelde deal.

De VAE is van plan om op 22 september haar eerste officiële bezoek aan Israël te brengen, aldus een bron die bekend is met de voorlopige reisroute die maandag werd gemeld.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: