Gelekte brief geeft aan dat meer dan 200 VN-medewerkers in Syrië met Covid-19 in contact zijn geweest

Onafhankelijke bronnen zeggen dat tientallen medische hulpverleners de afgelopen weken zijn overleden, waardoor de vrees dat Damascus de ware omvang van de pandemie verdoezelt, toeneemt.
VN medewerkers in Syrië (shutterstock)

Meer dan 200 personeelsleden van de Verenigde Naties in Syrië zijn met  Covid-19 in contact geweest. De oorzaak is dat de organisatie  zijn rampenplannen heeft opgevoerd om de snelle verspreiding van de pandemie in het land te bestrijden, zeggen medisch personeel en VN-functionarissen.

De VN-coördinator en humanitaire coördinator in Syrië, Imran Riza, vertelde de VN-hoofden van agentschappen in een brief aan het personeel dat de VN zich in de laatste fase bevond van het veiligstellen van een medische faciliteit voor de behandeling van gevallen.

“Er zijn meer dan tweehonderd gevallen gemeld onder VN-personeelsleden, van wie er sommigen in het ziekenhuis zijn opgenomen en drie zijn er medisch  geëvacueerd”, zei Riza in de brief, die door een besmet lokaal personeelslid naar Reuters werd gelekt.

Humanitaire hulpverleners en medici zeiden dat het werkelijke aantal gevallen aanzienlijk hoger was, inclusief de honderden personeelsleden in dienst van NGO-partners die werken voor de twaalf VN-agentschappen die toezicht houden op de grootste humanitaire hulpoperaties van het land.

Riza zei dat er in Syrië een 10-voudige piek in infecties was geweest in de twee maanden sinds hij het personeel voor het laatst had ingelicht, verwijzend naar cijfers van het ministerie van Volksgezondheid die zeiden dat er 3.171 gevallen en 134 doden waren sinds het eerste geval dat op 23 maart was gemeld. 

“De epidemiologische situatie in het hele land is aanzienlijk veranderd”, zei Riza.

Artsen en hulpverleners in Damascus staan ​​sceptisch tegenover officiële cijfers en zeggen dat de autoriteiten ze verdoezelen. De autoriteiten ontkennen dat, maar geven toe dat het testen beperkt is.

De VN hebben hun bezorgdheid geuit over de verspreiding van het coronavirus in een land waar de gezondheidsinfrastructuur is vernietigd door oorlog en de medische voorraden beperkt zijn.

Getuigen en kerkhof-functionarissen zeiden dat het aantal begrafenissen sinds juli verdrievoudigd was op een begraafplaats ten zuiden van Damascus, de Syrische hoofdstad, waar ngo’s en medici zeiden dat de meeste gevallen geconcentreerd waren. 

De Verenigde Naties vrezen dat een gebrek aan tests de werkelijke omvang van een ‘wijdverbreide’ coronavirusuitbraak in het door oorlog verscheurde Syrië, waar een worstelende gezondheidszorg steeds meer onder druk staat, maskeert.

Werkelijke gevallen ‘overtreffen de officiële cijfers veel’

Tijdens een briefing van de VN-Veiligheidsraad (VN-Veiligheidsraad) eind augustus had Ramesh Rajasingham, de plaatsvervangend coördinator voor noodhulp van de VN,  gewaarschuwd dat  de toenmalige meldingen van 2.500 gevallen van Covid-19 en 98 doden mogelijk veel hoger zijn.

Gezondheidszorginstellingen dienden een bovengemiddeld aantal overlijdensberichten in en het aantal begrafenissen nam toe, wat Rajasingham erop wees dat het werkelijke aantal gevallen in het land “de officiële cijfers ver overtreft”, bevestigd door de regering. 

Bovendien was de meerderheid van de gevallen die waren bevestigd als transmissies van het coronavirus niet terug te voeren op een bekende bron, waardoor mitigatie-inspanningen nog moeilijker werden, had Rajasingham gezegd. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Jordaans leger doodt 27 drugssmokkelaars aan de grens met Syrië

Jordanië heeft zijn manier van omgaan met  smokkelaars aangescherpt na een piek in het aantal …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: