De emir van Qatar dringt aan op een tweestatenoplossing in ontmoeting met Kushner

Sheikh Tamim vertelde de adviseur van het Witte Huis Jared Kushner dat Israël zich moet terugtrekken tot achter de grenzen van 1967 voor genormaliseerde relaties.
Adviseur en schoonzoon van president Donald Trump Jared Kushner (shutterstock)

De emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar vertelde woensdag aan de adviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, dat Doha zich zal blijven inzetten voor een tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict, waarbij Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een Palestijnse staat is.

Kushner ontmoette de Qatari-emir na een bezoek aan Bahrein, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij had geprobeerd regionale steun te verzamelen voor de deal tussen Israël en de VAE om de betrekkingen te normaliseren.

Sheikh Tamim vertelde Kushner dat Qatar toegewijd was aan het Arab Peace Initiative van 2002, waarin Arabische leiders hadden aangeboden om relaties met Israël aan te gaan in ruil voor een volledige terugtrekking uit gebieden die sinds de oorlog van 1967 zijn veroverd en bezet.

“Tijdens de bijeenkomst bespraken ze de nauwe strategische betrekkingen tussen de staat Qatar en de Verenigde Staten van Amerika, en bespraken ze een aantal kwesties van gemeenschappelijk belang, met name het vredesproces in het Midden-Oosten”, aldus het Qatar News Agency.

Deze week bezocht Kushner de VAE voor normalisatiegesprekken samen met een Amerikaanse delegatie, over wat werd aangekondigd als de eerste commerciële Israëlische vlucht naar de Verenigde Emiraten.

In opmerkingen van het staatspersbureau WAM van de VAE suggereerde Kushner dat andere Arabische staten snel zouden kunnen volgen. 

Toen hem werd gevraagd wanneer de volgende staat de banden met Israël zou normaliseren, zei hij: “Laten we hopen dat het maanden zijn.”

Hoewel geen ander Arabisch land heeft aangegeven bereid te zijn om de VAE te volgen, stond Saudi-Arabië de El Al-chartervlucht met Kushner en de Israëli’s toe in hun luchtruim.

In Riyad bespraken kroonprins Mohammed bin Salman en Kushner de noodzaak voor de Palestijnen en de Israëli’s om de onderhandelingen te hervatten en een duurzame vrede te bereiken, meldde het door de staat gerunde Saudi Persbureau.

In Bahrein, waar het Amerikaanse marinehoofdkwartier voor de regio is gevestigd, meldde het staatspersbureau dat koning Hamad bin Isa Al Khalifa tijdens zijn ontmoeting met Kushner de rol had geprezen die de VAE hadden gespeeld bij het verdedigen van Arabische en islamitische belangen.

Ondertussen hebben Turkije en Iran kritiek geuit op het besluit van de VAE, waarbij Ankara dreigt de betrekkingen met Abu Dhabi op te schorten, en de opperste leider van Iran zegt dat de beweging “de wereld van de islam, de Arabische naties, de landen van de regio en Palestina heeft verraden”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Elon Musk betrekt Qatarezen en Saoedi’s in twitter-deal

Mede-oprichter van Tesla kondigden vorige maand de overname van de sociale-media gigant aan, waardoor de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: