De Libanese ambassadeur Adib staat klaar om premier te worden

De ambassadeur van Libanon in Duitsland heeft de steun gekregen van grote politieke partijen, waaronder Hezbollah.
Franse President Emmanuel Macron (shutterstock)

De Libanese ambassadeur in Duitsland Mustapha Adib staat op het punt om maandag tot premier te worden benoemd nadat hij de steun van grote partijen heeft gewonnen om een ​​nieuwe regering te vormen die momenteel wordt geconfronteerd met een verlammende financiële crisis en de nasleep van de havenexplosie in Beiroet.

De benoeming volgde nadat de Franse president Emmanuel Macron  de afgelopen 48 uur om er bij Libanese leiders op aan had gedrongen om overeenstemming te bereiken over een kandidaat. Dit meldde twee hoge Libanese functionarissen, vlak voor een bezoek van de Franse leider aan Libanon deze week.

Macron heeft een centrale plaats ingenomen in de internationale inspanningen om de  leiders van Libanon ertoe te brengen een financiële crisis aan te pakken die de economie had verwoest, al vóór de havenontploffing van 4 augustus waarbij ongeveer 190 mensen omkwamen.

Een bron van het Franse voorzitterschap zei dat Macron op zaterdag en zondag telefonisch contact had gehad met de hoofdrolspelers. “De president is op de hoogte van de lopende onderhandelingen in Beiroet”, zei de bron. Macron komt maandag laat aan in Beiroet.

Vorige week liepen de contacten tussen Libanese leiders om tot overeenstemming te komen over een nieuwe premier vast. Een van de twee vooraanstaande Libanese bronnen zei dat de rol van Macron essentieel was geweest bij het sluiten van de overeenkomst over Adib.

De vorige regering onder leiding van Hassan Diab stopte op 10 augustus vanwege de havenontploffing waarbij een enorme hoeveelheid onveilig opgeslagen chemicaliën tot ontploffing kwam.

Adib heeft een doctoraat in rechten en politieke wetenschappen en was eerder adviseur van Najib Mikati, een voormalig premier. Sinds 2013 is hij ambassadeur in Duitsland.

De post van premier moet naar een soennitische moslim gaan in het sektarische systeem van Libanon. De kandidatuur van Adib kreeg zondag belangrijke politieke steun van voormalige premiers, waaronder Saad al-Hariri, die de grootste soennitische partij leidt, de Future Movement.

President Michel Aoun, een maronitische christen, zal maandag de parlementaire blokken ontmoeten tijdens het officiële overleg om de nieuwe premier aan te wijzen. Hij is verplicht om de kandidaat voor te dragen met de meeste steun onder de parlementsleden.

President van Lebanon Michel Aoun (shutterstock)

De grootste sjiitische partijen van Libanon, Hezbollah en de Amal-beweging onder leiding van parlementsvoorzitter Nabih Berri, zullen beide Adib noemen tijdens de consultaties, zei een hoog geplaatste sjiitische bron.

De Christian Free Patriotic Movement (FPM), een politieke bondgenoot van Hezbollah die werd opgericht door Aoun en wordt geleid door zijn schoonzoon Gebran Bassil, zal hetzelfde doen, zei Bassil tegen Reuters.

Eenmaal aangewezen, zal het proces van vorming van een nieuwe regering van start gaan. Totdat er overeenstemming is bereikt over een nieuwe regering, blijft de regering-Diab als waarnemend.

De financiële crisis in Libanon heeft de nationale munt sinds oktober met maar liefst 80% doen laten zakken, spaarders uit hun deposito’s geweerd in een verlamd banksysteem en de armoede en werkloosheid aangewakkerd.

Libanon startte in mei besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds, nadat het met aflossing van zijn enorme schuld in gebreke was gebleven, met als doel financiële steun te verkrijgen, maar deze besprekingen zijn vastgelopen te midden van verdeeldheid aan de Libanese kant over de omvang van de verliezen in het financiële systeem.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: