Britse berichtgeving over terrorisme legt ‘onevenredige focus op moslims’

Het rapport zegt dat nieuwsverhalen waarin terrorisme wordt genoemd negen keer meer verwijzen naar de islam en moslims dan ‘neonazi’s’ of ‘blanke supremacisten’
Website van de Muslim Council of Britain, een koepel van 500 islamitusche organisaties in Groot-Brittanië (shutterstock)

Meer dan de helft van de Britse nieuwsverhalen van de afgelopen vijf jaar waarin terrorisme, terrorisme of terreur wordt genoemd, verwijst ook naar moslims of de islam, aldus een woensdag gepubliceerd rapport .

Dat is bijna negen keer meer dan het aantal in vergelijking met daders die werden geïdentificeerd als “extreemrechts”, “neonazi” of “blanke suprematie”, aldus de analyse van het Centre for Media Monitoring van de Muslim Council of Britain.

Rizwana Hamid, directeur van de raad, zei dat er een “onevenredige focus” op moslims was en dat koppen met termen als “Allahu Akbar” impliceerden dat “religie altijd de motivator is”.

“Hoewel er nu een erkenning lijkt te zijn van het belang van consistentie en de omvang van de extreemrechtse dreiging onder de omroepen en de meeste pers, is er nog een lange weg te gaan”, zei Hamid.

“Er blijven inconsistenties bestaan, met een onevenredige focus op moslims.

“Het ergste van alles is dat krantenkoppen die religieuze termen gebruiken, zoals ‘Allahu Akbar’, impliceren dat religie altijd de drijfveer is, waarbij andere factoren, zoals criminele geschiedenis en geestelijke gezondheidsproblemen die een rol kunnen spelen, worden genegeerd, en die vaak niet worden genoemd wanneer de dader Moslim is.

Verbeteringen bij het labelen van extreemrechtse ’terroristen’

Het rapport, “How the British Media Reports Terrorism”, was gebaseerd op een analyse van meer dan een dozijn terroristische aanslagen tussen 2015 en 2020 in Amerika, Groot-Brittannië en Europa, evenals de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland.

De moslimraad analyseerde meer dan 230.000 artikelen die waren gepubliceerd op 31 reguliere Britse nieuwssites, tijdschriften en nieuwsberichten. Het onderzocht de inconsistenties in de berichtgeving over terroristische aanslagen, afhankelijk van de achtergrond van de dader.

Het rapport zei dat de berichtgeving in de media over terrorisme “consequent inconsistent” is.

‘Het ergste van alles is dat krantenkoppen met religieuze termen zoals’ Allahu Akbar ‘impliceren dat religie altijd de motivator is’

– Rizwana Hamid, directeur van de Moslimraad van Groot-Brittannië

Uit het rapport bleek ook dat tussen oktober en december 2018 ten minste een op de vier online artikelen waarin een of meer identificatoren van moslims of de islam worden genoemd, onder het onderwerp terrorisme of extremisme viel.

Een statistische vergelijking van terreuraanslagen in de afgelopen 18 maanden toonde ook een “terughoudendheid” aan om aanvallen van blanke supremacisten te bestempelen als “terroristische aanslagen” in vergelijking met “zogenaamde islamitische tegenhangers”, vooral op rechtse mediakanalen.

De auteurs van de analyse merkten op dat er verbeteringen waren opgetreden sinds de aanslag in Christchurch in maart vorig jaar, waarbij schutter Brenton Tarrant 51 moslimaanbidders doodde.

Het zei dat er het afgelopen jaar ‘significante verbeteringen’ waren doorgevoerd, waarbij de termen ’terreur’, ’terrorisme’ en ’terrorist’ slechts twee keer zo vaak werden vergezeld door islam en moslim als ‘extreemrechts’, ‘neonazi’ of “witte supremacist”.

Het rapport bevat een aantal aanbevelingen, waaronder dat Britse mediakanalen een consistente, ‘transparante en openbare’ definitie van terrorisme hanteren, koppen vermijden met de term ‘Allahu Akbar’ die wordt gebruikt om een ​​motief te identificeren, en de platformen van extreemrechts en blanke supremacistische geen podium te bieden, behalve in een ruimte waar het kan worden gecontextualiseerd en “voldoende uitgedaagd”.

“In onze interactie met redacteuren, hoofdredacteuren, veiligheidscorrespondenten en senior producenten, was er over het algemeen een bereidheid om na te denken, en we hopen dat onze aanbevelingen bijdragen aan het verbeteren van de normen voor ons allemaal”, zei Hamid.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: