Het Egyptische parlement schorst besprekingen over een wetsvoorstel dat al-Azhar van zijn autoriteit berooft

Een rechterlijke instantie had het wetsvoorstel verworpen als ‘ongrondwettelijk’, terwijl al-Azhar het aan de kaak stelde als een poging om zijn religieuze macht te ondermijnen.
Al-Azhar universiteit in Caïro Egypte (shutterstock)

Het Egyptische parlement heeft maandag de discussies over een controversieel wetsvoorstel geschorst dat de religieuze macht van al-Azhar, de hoogste leerstoel in de soennitische islamitische wereld, in toom wilde houden. 

Het wetsvoorstel, dat op 19 juli in principe door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd, plaatste Dar al-Ifta, dat het religieuze leven van de Egyptische moslims , onder de controle van de Egyptische regering in plaats van al- Azhar zou komen.

Dar al-Ifta , verreweg de belangrijkste religieuze autoriteit in Egypte, regelt ook de financiële transacties van gewone mensen, beantwoordt vragen van staatsinstellingen en rechtbanken, en heeft zeggenschap over doodvonnissen die door deze rechtbanken zijn uitgevaardigd.

Het wetsvoorstel zou president Abdel Fattah el-Sisi ook het recht geven om voor de eerste keer de moefti, de belangrijkste islamitische jurist van Egypte, te benoemen. 

Volgens lokale Egyptische media had parlementsvoorzitter Ali Abdelal het wetsvoorstel ter beoordeling terugverwezen naar de Commissie Religieuze Zaken (een rechterlijke instantie die de wettigheid van wetsontwerpen controleert voordat ze worden uiteindelijk goedgekeurd door het parlement) in het lagerhuis nadat het door de Staatsraad als ongrondwettelijk was afgewezen.

Al-Azhar juichte de opschorting van de besprekingen toe.

“Deze stap bevestigt zonder enige twijfel dat Egypte altijd een land zal blijven dat de grondwet respecteert, de rechtsstaat handhaaft, zijn oude nationale instellingen waardeert, waaronder al-Azhar … en tevens erop gebrand is zijn onafhankelijkheid te verzekeren bij het uitvoeren van zijn wereldwijde missie. In dienst van de islam, moslims en de mensheid als geheel, ”zei hij in een verklaring.

‘Een parallelle entiteit’

Het wetsvoorstel had tot een geschil geleid tussen het parlement en al-Azhars groot-imam sjeik Ahmed al-Tayeb, die eiste dat hij de hoorzitting van maandag zou bijwonen, voordat deze werd geschorst. 

Tayeb had kritiek geuit op het wetsontwerp omdat het probeerde “een parallelle entiteit” te creëren voor al-Azhar en zijn eeuwenoude gezag uit te putten. 

De voorzitter van de religieuze commissie van het parlement, Osama al-Abd, zei later op maandag in een verklaring dat het wetsvoorstel niet was ingetrokken, maar in de commissie werd herzien om rekening te houden met de opmerkingen van de Staatsraad. 

Het nieuwe wetsvoorstel was niet de eerste poging van de wetgevende macht om de bevoegdheden van al-Azhar in te perken, een agentschap dat sinds de oprichting in 970 de controle heeft over het leven van moslims.

In april 2018 diende een groep parlementsleden een wetsontwerp in om het gezag van hun grote imam te verminderen, maar het wetsvoorstel werd onder druk van al-Azhar afgewezen. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: