De Soedanese premier maakt de weg vrij voor Omar al-Bashir om naar het ICC te worden overgebracht

Abdalla Hamdok zegt dat Sudan bereid is samen te werken met het Internationaal Strafhof, zodat degenen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden in Darfur voor de rechter kunnen komen.
Abdalla Hamdok met Federica Mogherini namens de EU (shutterstock)

De Soedanese premier Abdalla Hamdok zei zaterdag dat het land bereid was samen te werken met het Internationaal Strafhof (ICC), zodat degenen die beschuldigd werden van oorlogsmisdaden in Darfur voor het tribunaal konden verschijnen – een lijst met daarop ook  de afgezette president Omar al-Bashir.

Bashir, die momenteel terechtstaat in Khartoem vanwege de militaire coup die hem in 1989 aan de macht bracht, wordt door het ICC gezocht wegens vermeende oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens het conflict in Darfur, waar naar schatting 300.000 mensen zijn omgekomen. 

De regering van Khartoem had in februari een akkoord bereikt met rebellengroeperingen dat alle vijf Soedanese ICC-verdachten voor de rechtbank moesten verschijnen, maar zaterdag was de eerste keer dat Hamdok het standpunt van Soedan publiekelijk bevestigde.

“Ik herhaal dat de regering  bereid is om volledig samen te werken met het ICC om de toegang te vergemakkelijken tot degenen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”, zei Hamdok in een televisietoespraak, op de verjaardag van zijn ambtsaanvaarding.

De overgangsregering van Soedan, een driejarige gezamenlijke civiel-militaire regeling onder leiding van Hamdok, zei dat het dicht bij een vredesovereenkomst stond met enkele rebellengroeperingen die actief zijn in Darfur.

Verwacht wordt dat de regering en een aantal rebellen op 28 augustus een overeenkomst zullen aangaan.

Schrapping van de Amerikaanse lijst van terrorisme-staten

Hamdok zei tijdens zijn toespraak ook dat Sudan een lange weg had afgelegd om van de lijst van staatssponsors van terrorisme in de Verenigde Staten te worden verwijderd.

Er is intensief gecommuniceerd met de Amerikaanse regering om Soedan van de lijst te halen en er werd aanzienlijke vooruitgang verwacht in de komende weken, voegde een hoge regeringsbron eraan toe.

Washington voegde Soedan in 1993 toe aan de lijst, na beschuldigingen dat de islamitische regering van Bashir terroristische groeperingen steunde.

Door de aanwijzing kwam Soedan technisch niet in aanmerking voor schuldverlichting en financiering door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. De verwijdering van Sudan van de lijst zou uiteindelijk de goedkeuring van het Amerikaanse Congres nodig hebben.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: