Geen normalisatiebanden Israël zonder Palestijnse staat, zegt Saudi Royal

Prins Turki al-Faisal van Saoedi-Arabië zegt dat de VAE ons ‘heeft verrast’ met een Israëlische deal.

De vooraanstaande Saoedische koninklijke Turki al-Faisal heeft het normaliseren van de betrekkingen met Israël uitgesloten vóór de oprichting van een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad.

Turki al-Faisal op een congres met Prins Charles in Oxford (shutterstock)

In een column die vrijdag in Asharq Al-Awsat werd gepubliceerd , verdedigde de Saoedische prins het besluit van de VAE om een ​​diplomatieke deal met Israël te sluiten, maar suggereerde dat Riyadh niet op de hoogte was gebracht van de overeenkomst voorafgaand aan de aankondiging vorige week.

“De Verenigde Arabische Emiraten verrasten ons door een deal te sluiten met de Verenigde Staten en Israël”, schreef Prins Turki. Maar hij voegde eraan toe dat Abu Dhabi het recht had soevereine beslissingen te nemen die het als gunstig voor zijn mensen beschouwt.

Zijn opmerkingen komen een dag nadat senior Emirati-diplomaat Anwar Gargash zei dat de VAE geen overleg had gepleegd met zijn bondgenoten voordat de deal openbaar werd gemaakt door het Witte Huis.

“We hebben deze deal voorafgaand aan de aankondiging niet met een van onze vrienden besproken – geen van hen, geen Arabisch land, niemand – omdat we duidelijk dachten dat dit de deal echt in gevaar zou brengen”, zei Gargash donderdag tegen de Atlantische Raad.

In zijn column veroordeelde prins Turki Turkije, Iran, Qatar en de Palestijnse Autoriteit voor het afwijzen van de deal tussen de VAE en Israël.

‘Hoge prijs’ 

Ondanks het feit dat het de overeenkomst leek te steunen, zei de Saoedische koninklijke familie dat de Arabische landen een “hoge prijs” zouden moeten eisen voor het normaliseren van de banden met Israël. 

“Het koninkrijk Saudi-Arabië heeft een prijs vastgesteld voor het bereiken van vrede tussen Israël en de Arabieren – de oprichting van een soevereine Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad”, schreef hij. 

Prins Turki al-Faisal was eerder spionagechef van het koninkrijk en ambassadeur in Washington. Hij is de zoon van koning Faisal, die in 1975 werd vermoord, en de broer van wijlen Saud al-Faisal, de minister van Buitenlandse Zaken die 40 jaar de Saoedische diplomatie leidde.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn topmedewerkers hebben de normalisatieovereenkomst tussen de VAE en Israël geprezen als een historische prestatie, waarbij Amerikaanse functionarissen voorspelden dat Saoedi-Arabië dit voorbeeld zou volgen.

“Ik denk wel dat we andere landen hebben die erg geïnteresseerd zijn om te volgen”, zei Trump’s schoonzoon en topadviseur Jared Kushner vorige week.  

“En dan, naarmate dat vordert, denk ik dat het onvermijdelijk is dat Saudi-Arabië en Israël volledig genormaliseerde relaties zullen hebben en dat ze in staat zullen zijn om veel geweldige dingen samen te doen.”

Prins Turki merkte in zijn column op dat de deal met de VAE de kansen van Trump op herverkiezing hielp .

“De winst die in dit debat niet [genoeg] is besproken, is dat de leider van het machtigste land ter wereld op de Verenigde Arabische Emiraten leunde om iets te krijgen dat hem zou helpen bij zijn verkiezingsinspanningen, en dat [de VAE] conditioneerde dat Israël zou stoppen met de annexatie ‘, schreef hij.

Israël had ingestemd met het “opschorten” van zijn plannen om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren als onderdeel van de overeenkomst met de VAE, maar premier Benjamin Netanyahu zei de afgelopen week herhaaldelijk dat het annexatieschema nog op tafel ligt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: