Fans van Newcastle willen dat de Premier League wordt onderzocht na een mislukte Saoedische overname

Tienduizenden ondertekenden een petitie waarin wordt opgeroepen tot onderzoek naar het afhandelingsproces van de Premier League.
Hoofdingang van st James Park, het stadion van Newcastle United (shuterstock)

Meer dan 60.000 Newcastle United-supporters en voetbalfans van andere clubs hebben een petitie ondertekend waarin de Britse regering wordt opgeroepen om een ​​onderzoek in te stellen naar het overnameproces van de Premier League, nadat de verkoop van de club aan het Public Investment Fund (PIF) van Saudi-Arabië afgelopen week mislukte.

De petitie, die in vier dagen tijd bijna 63.000 handtekeningen binnen haalde, roept de regering op om een ​​onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de voetbalorganisatie en naar de directeur, Richard Masters.

Clublegendes Faustino Asprilla , Rob Lee en Robbie Elliott behoren tot degenen die de petitie hebben gesteund nadat de PIF haar aanbod had ingetrokken, onder verwijzing naar het ‘verlengde proces’ van de competitie, wat betekende dat het bod ‘niet langer commercieel levensvatbaar’ was tijdens de coronaviruspandemie.

“Na recente gebeurtenissen die hebben geleid tot de mislukte overnamepoging van Newcastle United, is deze petitie bedoeld om de regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) te betrekken bij het opzetten van een onafhankelijk onderzoek naar het overnameproces van de Engelse Premier League (EPL) en Richard Masters, die van fundamenteel belang was voor het orkestreren van de deal ‘, luidt de petitie, die op Change.org is geplaatst.

Sinds april overwoog de Premier League een bod van een consortium onder leiding van de PIF van het koninkrijk, dat wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman.

Maar de voorgestelde overname stortte donderdag in , toen de PIF, de miljardairbroers David en Simon Reuben en Amanda Staveley van PCP Capital Partners zeiden dat ze hun interesse hadden ingetrokken na drie maanden wachten op goedkeuring van de Premier League.

Het proces was lang vanwege bezorgdheid die was geuit vanwege de  mensenrechten in Saoedi-Arabië en de strategische poging om het bezit van de voetbalclub te gebruiken als een “sportswashing” -poging om haar internationale imago op te schonen.

Tegen vanaf het begin

De reeds complexe deal werd nog ingewikkelder  toen uit een vernietigend rapport van de Wereldhandelsorganisatie bleek dat vooraanstaande Saoedische staatsburgers reclame maakten voor beoutQ, een illegaal piraterij-netwerk dat inhoud streamde van beIN Sports in Qatar.

De petitie vraagt ​​om een ​​onderzoek naar hoe en waarom vertrouwelijke aspecten van de overname de afgelopen maanden zijn uitgelekt en de invloed van mensen die belang hadden in het  mislukken van de deal vanwege reeds bestaande problemen met het koninkrijk.

“Ondanks dat de overname een vertrouwelijk proces was, speelde een groot deel ervan zich af in het publieke domein en tegen het einde van de overname-sage van Newcastle United was het duidelijk dat het geschil alleen met de Saoedische steun was vanwege hun schijnbare mensenrechten en piraterij schendingen “, luidt het verzoekschrift.

“Veel van de zorgen werden in eerste instantie echter opgeworpen door invloeden van buitenaf die rechtstreeks baat zouden hebben bij het mislukken van deze specifieke overname-poging of door belanghebbende die al persoonlijke problemen hadden met het Koninkrijk “

De deal werd van meet af aan tegengewerkt door verschillende mensenrechtenorganisaties en voorstanders, waaronder Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Middle East Eye en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi, die  smeekte Newcastle fans om “de deur dicht te slaan voor deze beledigende deal”. 

Khashoggi werd gedood en uiteengereten in het Saoedische consulaat in Istanbul door een team van agenten dat door de VN en de CIA werd beschuldigd van optreden onder leiding van de kroonprins.

Human Rights Watch en FairSquare Projects vertelden de Premier League en de Engelse voetbalbond vorige maand dat ze een kader moesten opzetten in lijn met het mensenrechtenbeleid van het mondiale voetbalbestuur Fifa, dat in 2017 is aangenomen.

“Het aannemen van een alomvattend mensenrechtenbeleid en het opnemen van mensenrechten als criterium voor de evaluatie van potentiële kopers van voetbalclubs zou een positief voorbeeld zijn”, zei Benjamin Ward, directeur van Human Rights Watch in het VK. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Twee Saoedische delegaties bezoeken de VS terwijl de banden verbeteren

Tientallen Saoedische regeringsfunctionarissen en bedrijfsleiders zullen deze maanda Washington bezoeken. Twee Saoedische regeringsdelegaties zijn van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: