Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Fans van Newcastle willen dat de Premier League wordt onderzocht na een mislukte Saoedische overname

Leestijd: 3 minuten
Tienduizenden ondertekenden een petitie waarin wordt opgeroepen tot onderzoek naar het afhandelingsproces van de Premier League.
Hoofdingang van st James Park, het stadion van Newcastle United (shuterstock)

Meer dan 60.000 Newcastle United-supporters en voetbalfans van andere clubs hebben eenpetitieondertekendwaarin de Britse regering wordt opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar het overnameproces van de Premier League, nadat de verkoop van de club aan het Public Investment Fund (PIF) van Saudi-Arabië afgelopen week mislukte.

De petitie, die in vier dagen tijd bijna 63.000 handtekeningen binnen haalde, roept de regering op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de voetbalorganisatie en naar de directeur, Richard Masters.

ClublegendesFaustino Asprilla,Rob LeeenRobbie Elliottbehoren tot degenen die de petitie hebben gesteund nadat de PIF haar aanbod had ingetrokken, onder verwijzing naar het ‘verlengde proces’ van de competitie, wat betekende dat het bod ‘niet langer commercieel levensvatbaar’ was tijdens de coronaviruspandemie.

“Na recente gebeurtenissen die hebben geleid tot de mislukte overnamepoging van Newcastle United, is deze petitie bedoeld om de regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) te betrekken bij het opzetten van een onafhankelijk onderzoek naar het overnameproces van de Engelse Premier League (EPL) en Richard Masters, die van fundamenteel belang was voor het orkestreren van de deal ‘, luidt de petitie, die op Change.org is geplaatst.

Sinds april overwoog de Premier League een bod van een consortium onder leiding van de PIF van het koninkrijk, dat wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman.

Maar de voorgestelde overnamestortte donderdag in, toen de PIF, de miljardairbroers David en Simon Reuben en Amanda Staveley van PCP Capital Partners zeiden dat ze hun interesse hadden ingetrokken na drie maanden wachten op goedkeuring van de Premier League.

Het proces was lang vanwege bezorgdheid die was geuit vanwege de mensenrechten in Saoedi-Arabië en de strategische poging om het bezit van de voetbalclub te gebruiken als een “sportswashing” -poging om haar internationale imago op te schonen.

Tegen vanaf het begin

De reeds complexe deal werd nog ingewikkelder toen uit een vernietigend rapport van de Wereldhandelsorganisatie bleek dat vooraanstaande Saoedische staatsburgers reclame maakten voor beoutQ, een illegaal piraterij-netwerk dat inhoud streamde van beIN Sports in Qatar.

De petitie vraagt om een onderzoek naar hoe en waarom vertrouwelijke aspecten van de overname de afgelopen maanden zijn uitgelekt en de invloed van mensen die belang hadden in het mislukken van de deal vanwege reeds bestaande problemen met het koninkrijk.

“Ondanks dat de overname een vertrouwelijk proces was, speelde een groot deel ervan zich af in het publieke domein en tegen het einde van de overname-sage van Newcastle United was het duidelijk dat het geschil alleen met de Saoedische steun was vanwege hun schijnbare mensenrechten en piraterij schendingen “, luidt het verzoekschrift.

“Veel van de zorgen werden in eerste instantie echter opgeworpen door invloeden van buitenaf die rechtstreeks baat zouden hebben bij het mislukken van deze specifieke overname-poging of door belanghebbende die al persoonlijke problemen hadden met het Koninkrijk “

De deal werd van meet af aan tegengewerkt door verschillende mensenrechtenorganisaties en voorstanders, waaronder Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Middle East Eye en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi, diesmeekte Newcastle fans om “de deur dicht te slaan voor deze beledigende deal”. 

Khashoggi werd gedood en uiteengereten in het Saoedische consulaat in Istanbul door een team van agenten dat door de VN en de CIA werd beschuldigd van optreden onder leiding van de kroonprins.

Human Rights Watch en FairSquare Projects vertelden de Premier League en de Engelse voetbalbond vorige maand dat ze een kader moesten opzetten in lijn met het mensenrechtenbeleid van het mondiale voetbalbestuur Fifa, dat in 2017 is aangenomen.

“Het aannemen van een alomvattend mensenrechtenbeleid en het opnemen van mensenrechten als criterium voor de evaluatie van potentiële kopers van voetbalclubs zou een positief voorbeeld zijn”, zei Benjamin Ward, directeur van Human Rights Watch in het VK. 

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Britse regering drong aan op overname Saoedi-Newcastle, blijkt uit e-mails

Britse regering drong aan op overname Saoedi-Newcastle, blijkt uit...

Pompeo: ‘Faux outrage’ dreef woede over moord op Jamal Khashoggi

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Trump zegt dat...

Qatar wil grote Engelse Premier League voetbalclub kopen

Qatar voert gesprekken met Tottenham Hotspur over mogelijke deelneming...

Amerikaanse rechtbank oefent druk uit op Biden vanwege immuniteit voor MBS in civiele zaak

De oproep van de rechtbank om de status van...

Washington hernoemt de Saoedische ambassadestraat

Wetgevers, activisten en journalisten kwamen bijeen om de naamsverandering...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

7 + 1 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.