Israëlische rechtbank beslist dat Palestijnse gevangenen geen recht hebben op social-distancing

Het Israëlische Hooggerechtshof accepteert het argument van de Israëlische autoriteiten dat Palestijnen die in de gevangenis zitten niet anders zijn dan familieleden of huisgenoten die in hetzelfde huis wonen.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat Palestijnse gevangenen geen recht hebben op sociale afstandsbescherming tegen coronavirus . 

In een uitspraak op donderdag verwierp de Israëlische hoogste rechtbank een verzoekschrift van het Adalah juridische centrum voor rechten van minderheden, dat Israël opriep om Covid-19 beschermende richtlijnen voor gevangenen in de Gilboa-gevangenis te implementeren, een faciliteit in het noorden van Israël waar ongeveer 450 Palestijnen zijn ondergebracht als “veiligheidsgevangenen”. 

De rechters van het Hooggerechtshof accepteerden het argument van de Israëlische staatsautoriteiten dat de Palestijnen in de gevangenis niet anders waren dan familieleden of huisgenoten die in hetzelfde huis woonden. 

Advocaat

Gevangenis in Jeruzalem (shutterstock)

, in een verklaring die naar aanleiding van de uitspraak werd vrijgegeven, veroordeelde de uitspraak van rechtbank wegens het accepteren van “de fictie die de Israëlische autoriteiten hadden geuit dat het beleid van sociale distantiëring van Covid-19 – essentieel voor iedereen – niet relevant is voor de Palestijnse ‘veiligheidsgevangenen’ “. 

“De Israëlische autoriteiten hebben vandaag voor de rechtbank beweerd dat een sociaal afstandsbeleid dat essentieel is voor de bescherming van gedetineerden die strafrechtelijke vervolging uitzitten, op de een of andere manier niet relevant is voor” veiligheidsgevangenen “. De Israëlische gevangenisdienst had ons vandaag bij moeten staan ​​en had moeten eisen dat zij de middelen zou krijgen om de mensen beschermen voor wiens gezondheid en veiligheid zij rechtstreeks verantwoordelijk zijn, ‘zei Morany.

‘In plaats daarvan kregen we absurde argumenten waarbij gevangenissen werden gelijkgesteld met woonkamers voor gezinnen, terwijl gevangenen nog steeds dagelijks in contact moeten komen met bewakers die mogelijk buiten de gevangenismuren aan Covid-19 zijn blootgesteld.’

Adalah zei dat de “precedentscheppende regel” het leven en de gezondheid van de door Israël bezette Palestijnen in gevaar brengt en een bedreiging vormt voor de samenleving als geheel.

“[De uitspraak] druist in tegen gezondheids- en mensenrechtenprofessionals over de hele wereld die hebben opgeroepen tot sociale distantiëring in gevangenissen, en de Palestijnen die door Israël worden vastgehouden, worden blootgesteld aan het virus zonder de optie om zichzelf te kunnen beschermen”, zei Morany. 

In april riep een groep mensenrechtenexperts van de VN Israël op om “niet te discrimineren” tegen duizenden Palestijnse gevangenen die een hoog risico lopen op coronavirus, en vroeg het land de meest kwetsbaren onder hen vrij te laten.

Er zijn meer dan 4.520 Palestijnse gevangenen, waaronder 183 kinderen, 43 vrouwen en 700 gedetineerden met reeds bestaande medische aandoeningen in Israëlische gevangenissen, voegde de VN-experts eraan toe. 

In haar verklaring zei de VN dat Israël honderden Israëlische gevangenen had vrijgelaten vanwege de pandemie, maar weigerde een van de Palestijnse gevangenen vrij te laten.

“Dit duidt op een discriminerende behandeling jegens Palestijnse gevangenen – wat een schending van het internationaal recht zou zijn”, zei de VN-fractie. 

‘Veiligheid en leven in gevaar brengen’

Alleen al in de Gilboa-gevangenis hebben ten minste 30 gevangenisbewakers en zeven gevangenen coronavirus opgelopen, terwijl momenteel 489 bewakers en 58 gevangenen in quarantaine zijn, volgens informatie die door de Israëlische staatsvertegenwoordigers aan de rechtbank is verstrekt. Minstens één van de coronaviruspatiënten vecht ook tegen kanker.

Hoewel het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Israëlische gevangenisvoorzieningen een minimale leefruimte van 4,5 vierkante meter per gevangene moeten garanderen, hebben de Israëlische gevangenisdiensten zich niet aan de uitspraak gehouden, zei Adalah.

De omstandigheden in de Gilboa-gevangenis maken het op dit moment voor gedetineerden onmogelijk om afstand te nemen. In elke cel van 22 vierkante meter zijn zes gevangenen ondergebracht metdrie stapelbedden, een gedeeld toilet en een badkamer. 

“Onder deze omstandigheden kunnen gevangenen zich niet houden aan de [sociale] afstandsrichtlijnen van [het] Israëlische Ministerie van Volksgezondheid om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, waardoor hun veiligheid en leven in gevaar komt”, merkte Adalah op.  

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: