Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

Israëlische rechtbank beslist dat Palestijnse gevangenen geen recht hebben op social-distancing

Leestijd: 3 minuten
Het Israëlische Hooggerechtshof accepteert het argument van de Israëlische autoriteiten dat Palestijnen die in de gevangenis zitten niet anders zijn dan familieleden of huisgenoten die in hetzelfde huis wonen.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat Palestijnse gevangenen geen recht hebben op sociale afstandsbescherming tegencoronavirus

Ineen uitspraak op donderdag verwierp de Israëlische hoogste rechtbank een verzoekschrift van het Adalah juridische centrum voor rechten van minderheden, dat Israël opriep om Covid-19 beschermende richtlijnen voor gevangenen in de Gilboa-gevangenis te implementeren, een faciliteit in het noorden van Israël waar ongeveer 450 Palestijnen zijn ondergebracht als “veiligheidsgevangenen”. 

De rechters van het Hooggerechtshof accepteerden het argument van de Israëlische staatsautoriteiten dat de Palestijnen in de gevangenis niet anders waren dan familieleden of huisgenoten die in hetzelfde huis woonden. 

Advocaat

Gevangenis in Jeruzalem (shutterstock)

, in een verklaring die naar aanleiding van de uitspraak werd vrijgegeven, veroordeelde de uitspraak van rechtbank wegens het accepteren van “de fictie die de Israëlische autoriteiten hadden geuit dat het beleid van sociale distantiëring van Covid-19 – essentieel voor iedereen – niet relevant is voor de Palestijnse ‘veiligheidsgevangenen’ “. 

“De Israëlische autoriteiten hebben vandaag voor de rechtbank beweerd dat een sociaal afstandsbeleid dat essentieel is voor de bescherming van gedetineerden die strafrechtelijke vervolging uitzitten, op de een of andere manier niet relevant is voor” veiligheidsgevangenen “. De Israëlische gevangenisdienst had ons vandaag bij moeten staan en had moeten eisen dat zij de middelen zou krijgen om de mensen beschermen voor wiens gezondheid en veiligheid zij rechtstreeks verantwoordelijk zijn, ‘zei Morany.

‘In plaats daarvan kregen we absurde argumenten waarbij gevangenissen werden gelijkgesteld met woonkamers voor gezinnen, terwijl gevangenen nog steeds dagelijks in contact moeten komen met bewakers die mogelijk buiten de gevangenismuren aan Covid-19 zijn blootgesteld.’

Adalah zei dat de “precedentscheppende regel” het leven en de gezondheid van de door Israël bezette Palestijnen in gevaar brengt en een bedreiging vormt voor de samenleving als geheel.

“[De uitspraak] druist in tegen gezondheids- en mensenrechtenprofessionals over de hele wereld die hebben opgeroepen tot sociale distantiëring in gevangenissen, en de Palestijnen die door Israël worden vastgehouden, worden blootgesteld aan het virus zonder de optie om zichzelf te kunnen beschermen”, zei Morany. 

In aprilriepeen groep mensenrechtenexperts van de VNIsraël op om“niet te discrimineren” tegen duizenden Palestijnse gevangenen die een hoog risico lopen op coronavirus, en vroeg het land de meest kwetsbaren onder hen vrij te laten.

Er zijn meer dan 4.520 Palestijnse gevangenen, waaronder 183 kinderen, 43 vrouwen en 700 gedetineerden met reeds bestaande medische aandoeningen in Israëlische gevangenissen, voegde de VN-experts eraan toe. 

In haar verklaring zei de VN dat Israël honderden Israëlische gevangenen had vrijgelaten vanwege de pandemie, maar weigerde een van de Palestijnse gevangenen vrij te laten.

“Dit duidt op een discriminerende behandeling jegens Palestijnse gevangenen – wat een schending van het internationaal recht zou zijn”, zei de VN-fractie. 

‘Veiligheid en leven in gevaar brengen’

Alleen al in de Gilboa-gevangenis hebben ten minste 30 gevangenisbewakers en zeven gevangenen coronavirus opgelopen, terwijl momenteel 489 bewakers en 58 gevangenen in quarantaine zijn, volgens informatie die door de Israëlische staatsvertegenwoordigers aan de rechtbank is verstrekt. Minstens één van de coronaviruspatiënten vecht ook tegen kanker.

Hoewel het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Israëlische gevangenisvoorzieningen een minimale leefruimte van 4,5 vierkante meter per gevangene moeten garanderen, hebben de Israëlische gevangenisdiensten zich niet aan de uitspraak gehouden, zei Adalah.

De omstandigheden in de Gilboa-gevangenis maken het op dit moment voor gedetineerden onmogelijk om afstand te nemen. In elke cel van 22 vierkante meter zijn zes gevangenen ondergebracht metdrie stapelbedden, een gedeeld toilet en een badkamer. 

“Onder deze omstandigheden kunnen gevangenen zich niet houden aan de [sociale] afstandsrichtlijnen van [het] Israëlische Ministerie van Volksgezondheid om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, waardoor hun veiligheid en leven in gevaar komt”, merkte Adalah op. 

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

Hadj: Saoedi-Arabië zegt geen limiet op aantal pelgrims in 2023

De islamitische pelgrimstocht was drie jaar lang beperkt door...

Qatar laat alleen gevaccineerde fans toe op WK 2022

Doha zegt dat het van plan is om vaccinaties...

Maak kennis met de man die vecht tegen het drankverbod van Turkije

Winkeleigenaren onder leiding van Ozgur Aybas hebben tijdens de...

Covid-19: Saudi-Arabië staat alleen ‘geïmmuniseerde’ pelgrims toe voor Umrah

Alleen personen die ten minste één dosis Covid-19-vaccin hebben...

Massale migratie van medici vanuit Iran na pandemische paniek

De pandemie heeft de doktoren en verpleegsters van Iran...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 6 = 1

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.