Berlijn, Rome en Parijs dreigen met sancties tegen staten die zich mengen in conflict in Libië

In Libië spelen momenteel geopolitieke kloven tussen Turkije, de VAE, Rusland en Egypte.
Libië ,Tripoli (shutterstock)

Frankrijk, Italië en Duitsland zijn bereid om buitenlandse mogendheden te bestraffen die het wapenembargo in Libië schenden, aldus een gezamenlijke verklaring van hun leiders zaterdag.

In de verklaring werden niet direct buitenlandse actoren genoemd die wapens naar Libië sijpelden, maar meerdere machten stuurden strijders en wapens, wat een bloedige proxy-oorlog op gang heeft bracht die een bredere geopolitieke kloof en verdeeldheid weerspiegelt in het Midden-Oosten en binnen de NAVO.

Terwijl troepen die loyaal zijn aan sterke man Khalifa Haftar worden ondersteund door Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, vecht de door de VN erkende eenheidsregering terug met de steun van Turkije. Vorig jaar ontkende Frankrijk dat het wapens had geleverd aan de troepen van Hafar nadat op een rebellenbasis Frans gemaakte raketten waren gevonden.
“We … dringen er bij alle buitenlandse actoren op aan hun toenemende inmenging te beëindigen en het door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingestelde wapenembargo volledig te respecteren”, aldus de verklaring.
‘We zijn bereid na te denken over het mogelijke gebruik van sancties als het embargo op zee, op het land of in de lucht wordt geschonden.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte zeiden dat ze “uitkijken naar de voorstellen die de hoge vertegenwoordiger / vicepresident van de EU hiertoe zal doen”.

Ze uitten hun “ernstige bezorgdheid” over de escalerende militaire spanningen in Libië en drongen er bij “alle Libische partijen en hun buitenlandse supporters op aan om de gevechten onmiddellijk stop te zetten en de lopende militaire opbouw in het hele land stop te zetten.”

Een knallende EU-top in Brussel over het uitstippelen van een enorm hersteloperatie voor het conflict, kwamen de drie Europese leiders aan de zijlijn van de vergadering bijeen om de verslechterende situatie in Libië te bespreken.

Sinds 2015 heeft een door de VN erkende, in Tripoli gevestigde regering van nationale overeenstemming (GNA) een machtsstrijd opgezet tegen troepen die loyaal zijn aan Haftar, die in het oosten van Benghazi is gevestigd.

De militaire steun van Ankara voor de GNA heeft de balans omgedraaid en heeft haar troepen in juni in staat gesteld Haftars 14 maanden durende opmars op Tripoli af te weren en een tegenoffensief te lanceren.

Op zaterdag verplaatste GNA jagers naar Sirte, een toegangspoort tot de belangrijkste olieterminals van Libië, in een poging het te heroveren van de LNA.ase in Jufra.

Maar Egypte, dat de LNA naast de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland steunt, heeft gedreigd troepen naar Libië te sturen als de GNA en de Turkse troepen de stad, een voormalig bolwerk van de Gaddafi, proberen te veroveren.

Libië is in chaos gehuld sinds de opstand van 2011 die de oude dictator Moamer Kadhafi ten val bracht en later doodde.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: