Nieuwste artikelen:

In VAE gearresteerde Amerikaan dreigt te worden uitgezet naar Egypte

Amerikaan gearresteerd in VAE met uitzicht op uitzetting naar...

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid...

VS stopt plan om internationale studenten die online studeren te deporteren

⏱ Leestijd: 3 minuten
De regering van Trump keert, na aanklachten van verschillende universiteiten, het beleid om internationale studenten wiens cursussen volledig online worden gevolgd vanwege het coronavirus uit te zetten definitief om.

De Trump-regering heeft plannen geschrapt die vereisten dat internationale studenten persoonlijk lessen volgen of het land verlaten te midden van de verspreiding van het coronavirus. Deze ommekeer komt nadat twee van de beste universiteiten van het land de immigratie-autoriteiten hadden aangeklaagd.

Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben dinsdag een juridische strijd gewonnen waarin zenieuwe immigratierichtlijnen betwisten die zeiden dat internationale studenten zouden worden uitgewezen als ze aan het begin van het nieuwe academiejaar hun lessen volledig online zouden volgen.

“De regering heeft ermee ingestemd de regels van DHS [Department of Homeland Security] en ICE [Immigrations and Customs Enforcement] in te trekken, waardoor internationale studenten van online universiteiten niet in de VS mogen blijven tijdens een hoorzitting vanmiddag in Harvard en de rechtszaak van MIT tegen de agentschappen,” De studentenkrant van Harvard, de Harvard Crimson, tweette vlak na de aankondiging. 

In het kader van de nu ingetrokken maatregel zouden houders van een studentenvisum verplicht zijn “het landteverlaten” of van school te veranderen als hun universiteit in de herfst alleen online-lessen zou aanbieden.

De Amerikaanse immigratiedienst zal in plaats daarvan terugkeren naar de begeleiding die ze in maart heeft gegeven, waardoor degenen die online cursussen volgen, in de Verenigde Staten kunnen blijven op studentenvisa.

Middle East Eye nam contact op met ICE, maar ontving geen reactie tegen de tijd dat dit artikel werd gepubliceerd. Het was niet meteen duidelijk of er andere voorwaarden in de schikking waren opgenomen.

De Amerikaanse districtsrechter Allison Burroughs in Massachusetts zei dat de partijen op minder dan vijf minuten na de hoorzitting van dinsdag hadden ingestemd met een resolutie,meldde de Harvard Crimson

De resolutie kwam een dag voor een deadline van de regering die scholen verplicht zou hebben verklaard te hebben welke studenten persoonlijk lessen zouden volgen om in de herfst aan de inmiddels ingetrokken visumvereisten te voldoen.

‘Dwangscholen’: 17 staten vervolgen

De procureur-generaal van Californië, evenals verschillende andere universiteiten, hebben vorige week ook rechtszaken aangespannen tegen het bevel, naast een gezamenlijke rechtszaak die maandag door 17 Amerikaanse staten en het District of Columbia is aangespannen. 

De rechtszaak van maandag tegen de regering-Trump heeft verzocht om een onmiddellijke stopzetting van de visumbeperking omdat deze “onherstelbare schade zou toebrengen aan de volksgezondheid en de economie”. 

De aankondiging van het plan veroorzaakte vorige week veel verontwaardiging, wat leidde tot een reeks rechtszaken. Tegenstanders van de bestelling beschouwden het als politiek, wijzend op het streven van president Donald Trump om de economie voor de verkiezingen van november te heropenen, ondanks drastische pieken in het aantal gemelde Covid-19-infecties.

Maandag hadden coronavirusgevallen in de VS hun stijgende lijn voortgezet, met in totaal bijna 60.000 nieuw gerapporteerde gevallen, hetzelfde als het huidige recordbrekende 7-daagse gemiddelde,volgenshet US Center for Disease Control (CDC). 

Als bewijs van het politieke karakter van de order bevatte de rechtszaak die maandag door de staat was aangespannen een screenshot van een tweet van Trump – gepost uren voordat ICE de richtlijn publiceerde – waarin werd opgeroepen tot scholen om opnieuw te openen.

“Het dwingen van scholen om in de herfst meer persoonlijke lessen te geven – ongeacht of de scholen de gezondheids- en veiligheidsrisico’s daarvan inschatten – schaadt het vermogen van de eisende staten om hun instellingen te reguleren en het publiek te beschermen”, luidde het proces.

Studenten, universiteiten, deelstaatregeringen en rechtenorganisaties vierden de schikking dinsdag in berichten op Twitter.

“Zo ziet de overwinning eruit”, zei de American Civil Liberties Union (ACLU) ineen feestelijke tweetwaarin de schikking werd aangekondigd. 

Procureur-generaal van New York, Letitia James ‘, die partij was in een van de rechtszaken, wasook verheugd over de schikkingen herhaalde dat “scholen nooit zouden moeten kiezen tussen het inschrijven van internationale studenten en volksgezondheid, periode”. 

“Gisteren hebben we aangeklaagd. Vandaag de dag, ICE wordt herroepen haar regel dat zou voorkomen dat duizenden internationale studenten van studeren in de VS”, Vermont procureur-generaal Thomas J Donovan Jrgetweet

‘We zijn trots dat we hebben gevochten voor deze internationale studenten die onze staat en onze hogescholen en universiteiten verrijken.’

Laatste nieuws

In VAE gearresteerde Amerikaan dreigt te worden uitgezet naar Egypte

Amerikaan gearresteerd in VAE met uitzicht op uitzetting naar...

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid...

Turkije: Roman Abramovich ‘huurt Istanbulse villa aan zee voor 50.000 dollar per maand’.

Volgens Turks rapport koos de Russische oligarch het Feyyaz...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Nieuwe cursus aan Stanford University leert studenten over islamofobie in de VS

De cursus, Interrogating Islamophobia, die voor het eerst aan...

VS waarschuwt Turkije’s leidende businessgroep voor sancties tegen Rusland

De vereniging ontving een brief van het Amerikaanse ministerie...

Israël houdt de VS in het ongewisse over zijn geheime aanvallen in Iran

Amerikaanse functionarissen letten nauwgezet op escalatie mogelijkheden tusssen de...

De VS moet steun gaan geven aan de Tunesische oppositie, zegt voormalig ambassadeur Walles

Voormalig ambassadeur Jacob Wales zegt dat de VS duidelijk...

Turkse functionaris dringt er bij de VS op aan om F-35’s en Patriot systemen te verkopen zonder voorwaarden

Fahrettin Alten, senior adviseur van President Erdogan , reageert...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar knock-outfase te sturen. Tunesië is er ondanks een historische overwinning op titelverdediger Frankrijk woensdag niet in...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid vormen in Engeland en Wales, terwijl het aantal mensen zonder religie toeneemt. De Muslim Council of...

Turkije: Roman Abramovich ‘huurt Istanbulse villa aan zee voor 50.000 dollar per maand’.

Volgens Turks rapport koos de Russische oligarch het Feyyaz Tokar Mansion als zijn residentie in de stad DeRussische oligarch Roman Abramovich heeft een herenhuis aan...