Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

VS stopt plan om internationale studenten die online studeren te deporteren

⏱ Leestijd: 3 minuten
De regering van Trump keert, na aanklachten van verschillende universiteiten, het beleid om internationale studenten wiens cursussen volledig online worden gevolgd vanwege het coronavirus uit te zetten definitief om.

De Trump-regering heeft plannen geschrapt die vereisten dat internationale studenten persoonlijk lessen volgen of het land verlaten te midden van de verspreiding van het coronavirus. Deze ommekeer komt nadat twee van de beste universiteiten van het land de immigratie-autoriteiten hadden aangeklaagd.

Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben dinsdag een juridische strijd gewonnen waarin zenieuwe immigratierichtlijnen betwisten die zeiden dat internationale studenten zouden worden uitgewezen als ze aan het begin van het nieuwe academiejaar hun lessen volledig online zouden volgen.

“De regering heeft ermee ingestemd de regels van DHS [Department of Homeland Security] en ICE [Immigrations and Customs Enforcement] in te trekken, waardoor internationale studenten van online universiteiten niet in de VS mogen blijven tijdens een hoorzitting vanmiddag in Harvard en de rechtszaak van MIT tegen de agentschappen,” De studentenkrant van Harvard, de Harvard Crimson, tweette vlak na de aankondiging. 

In het kader van de nu ingetrokken maatregel zouden houders van een studentenvisum verplicht zijn “het landteverlaten” of van school te veranderen als hun universiteit in de herfst alleen online-lessen zou aanbieden.

De Amerikaanse immigratiedienst zal in plaats daarvan terugkeren naar de begeleiding die ze in maart heeft gegeven, waardoor degenen die online cursussen volgen, in de Verenigde Staten kunnen blijven op studentenvisa.

Middle East Eye nam contact op met ICE, maar ontving geen reactie tegen de tijd dat dit artikel werd gepubliceerd. Het was niet meteen duidelijk of er andere voorwaarden in de schikking waren opgenomen.

De Amerikaanse districtsrechter Allison Burroughs in Massachusetts zei dat de partijen op minder dan vijf minuten na de hoorzitting van dinsdag hadden ingestemd met een resolutie,meldde de Harvard Crimson

De resolutie kwam een dag voor een deadline van de regering die scholen verplicht zou hebben verklaard te hebben welke studenten persoonlijk lessen zouden volgen om in de herfst aan de inmiddels ingetrokken visumvereisten te voldoen.

‘Dwangscholen’: 17 staten vervolgen

De procureur-generaal van Californië, evenals verschillende andere universiteiten, hebben vorige week ook rechtszaken aangespannen tegen het bevel, naast een gezamenlijke rechtszaak die maandag door 17 Amerikaanse staten en het District of Columbia is aangespannen. 

De rechtszaak van maandag tegen de regering-Trump heeft verzocht om een onmiddellijke stopzetting van de visumbeperking omdat deze “onherstelbare schade zou toebrengen aan de volksgezondheid en de economie”. 

De aankondiging van het plan veroorzaakte vorige week veel verontwaardiging, wat leidde tot een reeks rechtszaken. Tegenstanders van de bestelling beschouwden het als politiek, wijzend op het streven van president Donald Trump om de economie voor de verkiezingen van november te heropenen, ondanks drastische pieken in het aantal gemelde Covid-19-infecties.

Maandag hadden coronavirusgevallen in de VS hun stijgende lijn voortgezet, met in totaal bijna 60.000 nieuw gerapporteerde gevallen, hetzelfde als het huidige recordbrekende 7-daagse gemiddelde,volgenshet US Center for Disease Control (CDC). 

Als bewijs van het politieke karakter van de order bevatte de rechtszaak die maandag door de staat was aangespannen een screenshot van een tweet van Trump – gepost uren voordat ICE de richtlijn publiceerde – waarin werd opgeroepen tot scholen om opnieuw te openen.

“Het dwingen van scholen om in de herfst meer persoonlijke lessen te geven – ongeacht of de scholen de gezondheids- en veiligheidsrisico’s daarvan inschatten – schaadt het vermogen van de eisende staten om hun instellingen te reguleren en het publiek te beschermen”, luidde het proces.

Studenten, universiteiten, deelstaatregeringen en rechtenorganisaties vierden de schikking dinsdag in berichten op Twitter.

“Zo ziet de overwinning eruit”, zei de American Civil Liberties Union (ACLU) ineen feestelijke tweetwaarin de schikking werd aangekondigd. 

Procureur-generaal van New York, Letitia James ‘, die partij was in een van de rechtszaken, wasook verheugd over de schikkingen herhaalde dat “scholen nooit zouden moeten kiezen tussen het inschrijven van internationale studenten en volksgezondheid, periode”. 

“Gisteren hebben we aangeklaagd. Vandaag de dag, ICE wordt herroepen haar regel dat zou voorkomen dat duizenden internationale studenten van studeren in de VS”, Vermont procureur-generaal Thomas J Donovan Jrgetweet

‘We zijn trots dat we hebben gevochten voor deze internationale studenten die onze staat en onze hogescholen en universiteiten verrijken.’

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël: Protesten escaleren tegen Netanyahu ‘dictatuur’

Ten minste 11 mensen werden gearresteerd toen duizenden demonstreerden...

Dag tegen Islamofobie uitgelegd: Het nieuwe VN-evenement, gesteund door China

Eerste internationale dag tegen islamofobie op 15 maart, te...

Saoedi-Arabië en Boeing kondigen enorme vliegtuigdeal aan

Overspoeld met een meevaller aan olie-inkomsten positioneert Saoedi-Arabië zich...

China en VS botsen over Oeigoeren op VN-bijeenkomst over islamofobie

VS beschuldigt China van "genocide" voorafgaand aan de eerste...

VS: Honderden Joodse Amerikanen protesteren in Washington tegen Israël’s Smotrich

Extreemrechtse minister woont Amerikaanse conferentie bij ondanks oproepen om...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) × 3 = 18

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...