Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

VS stopt plan om internationale studenten die online studeren te deporteren

Leestijd: 3 minuten
De regering van Trump keert, na aanklachten van verschillende universiteiten, het beleid om internationale studenten wiens cursussen volledig online worden gevolgd vanwege het coronavirus uit te zetten definitief om.

De Trump-regering heeft plannen geschrapt die vereisten dat internationale studenten persoonlijk lessen volgen of het land verlaten te midden van de verspreiding van het coronavirus. Deze ommekeer komt nadat twee van de beste universiteiten van het land de immigratie-autoriteiten hadden aangeklaagd.

Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben dinsdag een juridische strijd gewonnen waarin zenieuwe immigratierichtlijnen betwisten die zeiden dat internationale studenten zouden worden uitgewezen als ze aan het begin van het nieuwe academiejaar hun lessen volledig online zouden volgen.

“De regering heeft ermee ingestemd de regels van DHS [Department of Homeland Security] en ICE [Immigrations and Customs Enforcement] in te trekken, waardoor internationale studenten van online universiteiten niet in de VS mogen blijven tijdens een hoorzitting vanmiddag in Harvard en de rechtszaak van MIT tegen de agentschappen,” De studentenkrant van Harvard, de Harvard Crimson, tweette vlak na de aankondiging. 

In het kader van de nu ingetrokken maatregel zouden houders van een studentenvisum verplicht zijn “het landteverlaten” of van school te veranderen als hun universiteit in de herfst alleen online-lessen zou aanbieden.

De Amerikaanse immigratiedienst zal in plaats daarvan terugkeren naar de begeleiding die ze in maart heeft gegeven, waardoor degenen die online cursussen volgen, in de Verenigde Staten kunnen blijven op studentenvisa.

Middle East Eye nam contact op met ICE, maar ontving geen reactie tegen de tijd dat dit artikel werd gepubliceerd. Het was niet meteen duidelijk of er andere voorwaarden in de schikking waren opgenomen.

De Amerikaanse districtsrechter Allison Burroughs in Massachusetts zei dat de partijen op minder dan vijf minuten na de hoorzitting van dinsdag hadden ingestemd met een resolutie,meldde de Harvard Crimson

De resolutie kwam een dag voor een deadline van de regering die scholen verplicht zou hebben verklaard te hebben welke studenten persoonlijk lessen zouden volgen om in de herfst aan de inmiddels ingetrokken visumvereisten te voldoen.

‘Dwangscholen’: 17 staten vervolgen

De procureur-generaal van Californië, evenals verschillende andere universiteiten, hebben vorige week ook rechtszaken aangespannen tegen het bevel, naast een gezamenlijke rechtszaak die maandag door 17 Amerikaanse staten en het District of Columbia is aangespannen. 

De rechtszaak van maandag tegen de regering-Trump heeft verzocht om een onmiddellijke stopzetting van de visumbeperking omdat deze “onherstelbare schade zou toebrengen aan de volksgezondheid en de economie”. 

De aankondiging van het plan veroorzaakte vorige week veel verontwaardiging, wat leidde tot een reeks rechtszaken. Tegenstanders van de bestelling beschouwden het als politiek, wijzend op het streven van president Donald Trump om de economie voor de verkiezingen van november te heropenen, ondanks drastische pieken in het aantal gemelde Covid-19-infecties.

Maandag hadden coronavirusgevallen in de VS hun stijgende lijn voortgezet, met in totaal bijna 60.000 nieuw gerapporteerde gevallen, hetzelfde als het huidige recordbrekende 7-daagse gemiddelde,volgenshet US Center for Disease Control (CDC). 

Als bewijs van het politieke karakter van de order bevatte de rechtszaak die maandag door de staat was aangespannen een screenshot van een tweet van Trump – gepost uren voordat ICE de richtlijn publiceerde – waarin werd opgeroepen tot scholen om opnieuw te openen.

“Het dwingen van scholen om in de herfst meer persoonlijke lessen te geven – ongeacht of de scholen de gezondheids- en veiligheidsrisico’s daarvan inschatten – schaadt het vermogen van de eisende staten om hun instellingen te reguleren en het publiek te beschermen”, luidde het proces.

Studenten, universiteiten, deelstaatregeringen en rechtenorganisaties vierden de schikking dinsdag in berichten op Twitter.

“Zo ziet de overwinning eruit”, zei de American Civil Liberties Union (ACLU) ineen feestelijke tweetwaarin de schikking werd aangekondigd. 

Procureur-generaal van New York, Letitia James ‘, die partij was in een van de rechtszaken, wasook verheugd over de schikkingen herhaalde dat “scholen nooit zouden moeten kiezen tussen het inschrijven van internationale studenten en volksgezondheid, periode”. 

“Gisteren hebben we aangeklaagd. Vandaag de dag, ICE wordt herroepen haar regel dat zou voorkomen dat duizenden internationale studenten van studeren in de VS”, Vermont procureur-generaal Thomas J Donovan Jrgetweet

‘We zijn trots dat we hebben gevochten voor deze internationale studenten die onze staat en onze hogescholen en universiteiten verrijken.’

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaanse stad treft schikking met moslimmannen over islamofoob-incident bij politie

Volgens de rechtszaak en camerabeelden is een politieagent uit...

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

4 + 3 =

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...