Tunesische partijen proberen parlementariër Rached Ghannouchi te verdrijven

Leden van Ghannouchi’s Ennahda, de gematigde islamitische partij van Tunesië, sluiten zich aan bij de oproepen voor een nieuwe regering.
Tunesië aan de noord-afrikaanse kust (shutterstock)

Ten minste vijf Tunesische partijen zullen een motie van wantrouwen uitbrengen tegen Rached Ghannouchi, waarin de parlementaire spreker en mede-oprichter van de Ennahda-partij worden beschuldigd van het nastreven van partijbelangen. De politieke crisis van het land werd zondag nog erger toen leden van Ennahda, de gematigde islamitische partij van Tunesië, zich aansloten bij een oproep voor een nieuwe regering.

De motie van wantrouwen vormt de grootste uitdaging tot nu toe voor Ennahda, die in 2011 voor het eerst aan de macht kwam na de opstand van de Arabische Lente, maar in 2013 moest aftreden na een reeks protesten.

De druk op de regering is de afgelopen weken toegenomen, nadat tegenstanders hadden opgeroepen tot ontslag van premier Elyes Fakhfakh wegens een vermeend belangenconflict.

Ennahda, de belangrijkste partij in de regerende coalitie, zei zondag dat zij de oproepen om de regering te veranderen steunt.

Ennahda zei dat het “gesprekken wilde voeren om een ​​sterke nieuwe regering te vormen omdat deze regering haar geloofwaardigheid verloor na verdenking van belangenconflicten waarbij de premier betrokken was”, zei Imed Khemiri, een hoge Ennahda-functionaris.

Vorige maand publiceerde een onafhankelijk parlementslid documenten waaruit bleek dat de bedrijven waar Fakhfakh eigenaar van was, deals hadden gesloten ter waarde van 44 miljoen dinar ($ 15 miljoen) met de staat. De premier heeft de beschuldigingen van corruptie resoluut afgewezen.

Mohamed Ammar, van de Attayar-partij, zei dat een groep parlementaire blokken ermee instemde om het proces van het intrekken van het vertrouwen in de spreker te starten, onder verwijzing naar talrijke schendingen, slecht beheer en unilaterale beslissingen die partijdige belangen dienden.

Deze blokken omvatten de Tahya Tounes-, Attayar-, Chaab- en Reform-partijen, die in de coalitie zitten met Ennahda.

De vrije constitutionele partij, onder leiding van Abir Moussi, een aanhanger van de voormalige president Zine El Abidine Ben Ali, omvergeworpen in de revolutie van 2011, voert al weken campagne om Ghannouchi te verdrijven.

Moussi’s partij heeft Ghannouchi ervan beschuldigd de agenda van de Moslimbroederschap en buitenlandse bondgenoten, waaronder Turkije en Qatar, te hebben gediend.

Ghannouchi heeft deze beschuldigingen verworpen, met het argument dat Tunesiërs een regering willen die gericht is op economisch en sociaal beleid, niet op politieke strijd.

Procedures voor het intrekken van vertrouwen vereisen de ondertekening van 73 leden van het huis om het publiek in stemming te brengen. Om te slagen, moeten 109 wetgevers VOOR stemmen.

De vijf partijen hebben ongeveer 90 leden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

G7-landen dringen er bij Tunesië’s Kais Saied op aan ’terug te keren naar de constitutionele orde’

Groep van ’s werelds grootste geavanceerde economieën roept president op een nieuwe premier te benoemen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: