De moord op Qassem Soleimani door een Amerikaanse drone-aanval was ‘onwettig’, zegt VN-expert

Volgens het rapport heeft de VS onvoldoende bewijs geleverd van een aanhoudende of dreigende aanval op haar belangen om een ​​aanval te rechtvaardigen.
protesten in Iran tegen de aanslag op Qasem Soleimani (shutterstock)

De Amerikaanse drone-aanval in Irak in januari waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani en negen andere mensen werden gedood, vormde een schending van het internationaal recht, meldde  een mensenrechten onderzoeker van de VN afgelopen maandag.

De Verenigde Staten hebben onvoldoende bewijs geleverd van een aanhoudende of dreigende aanval op hun belangen om de aanslag te rechtvaardigen, zei Agnes Callamard, speciaal VN-rapporteur voor buitengerechtelijke, beknopte of willekeurige executies.

De aanval op het konvooi van Soleimani toen het de luchthaven van Bagdad verliet, schond het VN-handvest, schreef Callamard in een rapport waarin hij opriep tot verantwoording af te leggen voor gerichte moorden door gewapende drones en voor meer regulering van de wapens.

“De wereld bevindt zich op een kritiek moment, en mogelijk een omslagpunt, als het gaat om het gebruik van drones … De Veiligheidsraad staat buitenspel; de ​​internationale gemeenschap staat, al dan niet gewillig, grotendeels stil”, vertelde Callamard aan Reuters.

Donderdag moet ze haar bevindingen presenteren aan de Mensenrechtenraad, zodat de lidstaten de kans krijgen om te bespreken welke actie ze moeten ondernemen. 

De Verenigde Staten zijn geen lid van het forum meer sinds twee jaar.

Arrestatiebevel tegen Trump

Soleimani, leider van de Quds Force van de Revolutionaire Garde, was een cruciale figuur in het orkestreren van de campagne van Iran om Amerikaanse troepen uit Irak te verdrijven, en bouwde Teheran’s netwerk van aanhangers in het Midden-Oosten op.

Washington had Soleimani beschuldigd van masterminding-aanvallen door op Iran gerichte milities op Amerikaanse troepen in de regio.

“Generaal-majoor Soleimani had de leiding over de militaire strategie en acties van Iran in Syrië en Irak. Maar bij gebrek aan een onmiddellijke dreiging voor het leven was de door de VS genomen actie onrechtmatig”, schreef Callamard in het rapport.

De drone-aanval van 3 januari was het eerste bekende incident waarbij een natie zelfverdediging opriep als rechtvaardiging voor een aanval op een staatsacteur op het grondgebied van een derde land, voegde Callamard eraan toe.

Iran reageerde met een raketaanval op een Iraakse luchtmachtbasis waar Amerikaanse troepen waren gestationeerd. 
Uren later schoten Iraanse troepen die op hun hoede waren per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig neer dat vertrok uit Teheran.

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Amerikaanse president Donald Trump en 35 anderen over de moord op Soleimani en heeft Interpol om hulp gevraagd, zei de aanklager van Teheran, Ali Alqasimehr, volgens het semi-officiële persbureau Fars.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: