Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken negeerde de pandemie bij de ambassade in Riyadh

Ambtenaren van de ambassade beschuldigen de afdeling en de Amerikaanse ambassadeur in Saoedi-Arabië van het niet serieus nemen van het virus.
Kaart van Saoedi-Arabië (shutterstock)

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassadeur van Washington in Saoedi-Arabië hebben niet de nodige maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van diplomaten en werknemers bij de Amerikaanse ambassade in Riyadh te beschermen,  meldde de  New York Times .

De krant meldde woensdag dat tientallen ambassadepersoneel vorige maand ziek werden na het bijwonen van een verjaardagsfeestje – dat een potentiële plaats van herkomst werd voor Covid-19 -, en dat  diplomaten via onofficiële kanalen contact opnamen met congresleden, uit angst dat hun gezondheid in gevaar was. 

De krant meldde woensdag dat toen tientallen ambassadepersoneel ziek werd vorige maand na het bijwonen van een verjaardagsfeestje – dat een potentiële plaats van herkomst werd voor Covid-19 – diplomaten via onofficiële kanalen contact opnamen met congresleden, uit angst dat hun gezondheid in gevaar was. 

In de krant stond dat sommigen van de ambassade niet dachten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken of de Amerikaanse ambassadeur in het koninkrijk, John P Abizaid, de situatie in het land serieus genoeg namen en dat de meeste ambassademedewerkers en hun families geëvacueerd moesten worden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde medio juni toe te staan ​​dat ‘risicovolle personen’ vertrokken, meldde de Times, zelfs toen Jemen en de Filippijnen hun ambassades in Riyad sloten.

Een sombere analyse van binnen de ambassade vergeleek de uitbraak in het land in die tijd met uitbraken in maart in New York City, waar een van ’s werelds ernstigste pieken in gevallen plaatsvond.

De beoordeling suggereerde ook dat Saoedische coronavirusgevallen in juli zouden toenemen en dat er mogelijk een tekort is aan ziekenhuisbedden.

Twee weken geleden werd er in het congres alarm geslagen nadat er een versleuteld bericht in de inbox van een congresfunctionaris voor de democraten Adam Schiff was binnengekomen.

Het kantoor van Schiff gaf de boodschap door aan de commissie Buitenlandse Zaken, die toezicht houdt op de diplomatieke missies. De voorzitter, Eliot Engel, zei dat de commissie “onmiddellijk de rapporten over gevaren voor Amerikaans personeel en burgers in Saoedi-Arabië als gevolg van de coronaviruspandemie onderzocht”.

Op basis van de boodschap en de vervolgonderzoeken raakten congresfunctionarissen bezorgd over het gebrek aan vertrouwen van een aantal hogere werknemers in het vermogen van Abizaid om de veiligheid van Amerikaans personeel voorrang te geven boven politieke overwegingen, meldde de Times.

Sommige functionarissen zeiden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en Abizaid, ondanks een golf van Covid-19-gevallen in Saoedi-Arabië en het gebrek aan adequate medische voorzieningen, nog steeds niet de juiste maatregelen hebben genomen.

Volgens een aantekening van de  Johns Hopkins University heeft Saoedi-Arabië meer dan 194.000 gevallen van coronavirus geregistreerd, waaronder 1.700 doden.

Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie  op woensdag wees uit dat 80 procent van de Covid-19-gevallen in het oostelijke Middellandse Zeegebied werd gemeld zoals Saoedi-Arabië en vier andere landen.

Op zaterdag,  kondigde het State Department het “vrijwillig vertrek van nonemergency Amerikaans personeel en familieleden van de Amerikaanse missie in Saoedi-Arabië,” aan, maar sommige ambassade functionarissen zeiden dat ze dit zagen dat als een halve maatregel, meldde de NYT.

De ambassadeambtenaren drongen aan op een evacuatie van de meeste van de 400 tot 500 Amerikaanse werknemers van de Riyadh-ambassade en twee consulaten, zeiden mensen met kennis van de situatie.

In een aan de Times ingezonden verklaring zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het “geen hogere prioriteit had dan het waarborgen van de veiligheid van Amerikaans overheidspersoneel en Amerikaanse burgers”.

De afdeling zei dat het vrijwillige vertrek “passend was gezien de huidige omstandigheden omtrent de pandemie”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: