Libanese rechter die media-verbod uitgevaardigde tegen de Amerikaanse ambassadeur treedt af

Rechter Muhammad Mazeh veroorzaakte controverse toen hij journalisten verbood te rapporteren over opmerkingen van de Amerikaanse gezant.
Libanese rechters zijn veelal geselecteerd op sektarische achtergrond (shutterstock)

Een Libanese rechter die een uitspraak had gedaan die lokale en buitenlandse journalisten verbood om de Amerikaanse ambassadeur in Beiroet te interviewen, diende dinsdag zijn ontslag in nadat hij naar de gerechtelijke inspectie was verwezen vanwege de uitspraak.

Een Libanese rechter die een uitspraak had gedaan die lokale en buitenlandse journalisten verbood om de Amerikaanse ambassadeur in Beiroet te interviewen, diende dinsdag zijn ontslag in nadat hij naar de gerechtelijke inspectie was verwezen over de uitspraak.

Mazeh oordeelde dat de media die uitlatingen verspreiden van de Amerikaanse ambassadeur Dorothy Shea, nadat ze Hezbollah ervan beschuldigde “het land te destabiliseren en het economische herstel van Libanon in gevaar te brengen”, een boete van $ 200.000 en een schorsing van een jaar zouden krijgen.

In een interview met het Saoedische Al-Hadath-nieuwskanaal vorige week bekritiseerde Shea de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, die zei dat een recente toespraak van hem doorspekt was met onnauwkeurigheden “hij beschuldigde de Verenigde Staten van allerlei zaken terwijl  als wij de grootste donateur van Libanon zijn”.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de uitspraak zaterdag.

“De poging van Hezbollah om de Libanese media het zwijgen op te leggen is zielig”, zei het in een verklaring. ‘Zelfs maar denken om de rechterlijke macht te gebruiken om de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid tot zwijgen te brengen, is belachelijk. We staan ​​achter het Libanese volk en tegen de censuur van Hezbollah.’

Shea hekelde ook de uitspraak en zwoer dat haar ambt “niet tot zwijgen zal worden gebracht”.

‘Ik zou willen voorstellen dat we allemaal proberen dit hoofdstuk achter ons te laten’, zei ze zondag tegen de MTV van Libanon.

‘Schending van het recht op informatie’

Het besluit, dat volgens critici in strijd is met de Geneefse verdragen inzake diplomatieke immuniteit, toonde de onenigheid binnen de Libanese regering aan, nadat verschillende functionarissen beweerden dat de staat de mediavrijheden over het besluit van Mazeh niet zou beknotten. 

Reporters Without Borders (RSF), een waakhond voor de persvrijheid, veroordeelde de uitspraak dinsdag. 

“Deze poging van een rechter om zich te bemoeien met mediazaken is een flagrante schending van het informatierecht”, zei Sabrina Bennoui, het hoofd van de RSF-afdeling voor het Midden-Oosten in een verklaring .

‘In een land dat even rijk is aan gemeenschappen als Libanon, en waar pluralisme essentieel is, moeten de media alle standpunten kunnen behandelen, zelfs die kritisch over een krachtige politieke beweging.’

Maandag ontmoette de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Nassif Hitti Shea nadat ze haar had opgeroepen over haar anti-Hezbollah-opmerkingen, maar zijn bureau benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting en rapportage “heilige rechten” zijn.

Na de bijeenkomst beschouwde de ambassadeur de uitspraak als een “afleiding” van de Libanese binnenlandse crisis. De controverse was ontstaan ​​toen Libanon te maken kreeg met een mogelijke economische ineenstorting te midden van een snelle devaluatie van de valuta en een dreigend tekort aan brandstof en voedsel.

Het incident riep ook vragen op over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, waarbij rechters politieke aangestelden zijn die zijn toegewezen via sektarische quota.

In een interview met de Washington Post op zondag verwierp Mazeh, die gevestigd is in Tyre waar de meeste mensen Hezbollah steunen, beschuldigingen dat hij onder druk werd gezet om de uitspraak te doen.

‘Laten we aannemen dat iemand me heeft gebeld om me te dwingen tegen mijn overtuiging in te gaan, wie het ook mag zijn’, zei hij. ‘Ik zou nog steeds nooit tegen mijn overtuiging ingaan.’

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: