Soedan wilt de controle over alle staatsbedrijven overnemen, ook die van de veiligheidstroepen

Militaire en civiele groepen leiden het land nu in een fragiele machtsdelingsregeling.
Ex-president van Soedan Omar al_Bashir (shutterstock)

Het ministerie van Financiën van Soedan zei zondag dat het de controle over alle staatsbedrijven zal overnemen, ook die van de veiligheidstroepen, omdat het probeert de haperende economie van het land probeert te herstellen en open te stellen voor buitenlandse financiering.

De maatregel maakt deel uit van een hervormingspakket van 12 maanden dat is uitgewerkt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook gericht is op het verminderen van brandstofsubsidies, het stabiliseren van de valuta en het openen van goudhandel voor de particuliere sector, zei Reuters .

Het IMF zei vorige week dat het met de overgangsregering van Sudan in eerste instantie overeenstemming had bereikt over een hervormingsovereenkomst om de Afrikaanse natie te helpen het hoofd te bieden aan zware economische uitdagingen die de overgang naar democratie bedreigen, ook al vecht het tegen de coronaviruspandemie, meldde de Associated Press .

Het aanpakken van de enorme economische macht van de veiligheidssector wordt gezien als een van de moeilijkste uitdagingen van een overgang van 39 maanden na een staatsgreep vorig jaar die een einde maakte aan drie decennia van bewind door Omar Bashir. De militaire en burgergroepen leiden het land nu in een fragiele machtsdelingsregeling.

‘De overgangsregering zal een inventaris opstellen en publiceren van alle staatsbedrijven, inclusief die onder toezicht staan ​​van het ministerie van Financiën en Economische Planning, andere ministeries en de veiligheidssector’, zei het ministerie zondag in een verklaring.

De regering zal binnen zes maanden besluiten uitvaardigen die “eigendom, volledig toezicht en transparantie over alle staatsbedrijven” waarborgen om politieke inmenging en belangenconflicten in het management en toezicht van de bedrijven te voorkomen, aldus de verklaring.

Een Sudanese commissie onder voorzitterschap van premier Abdalla Hamdok keurde 10 dagen geleden een plan goed om veel van de 650 staatsbedrijven van het land te liquideren en anderen te privatiseren.

Aangewakkerd door decennia van Amerikaanse sancties en wanbeheer onder Bashir, lijdt Soedan onder de hoge inflatie die in mei 114 procent bereikte, een buitenlandse schuld van bijna $ 60 miljard en een wijdverbreid tekort aan essentiële goederen, waaronder brandstof, brood en medicijnen, zei AP.

Daniel Kanda, die de IMF-missie naar Sudan leidde, zei: “De focus ligt op het terugdringen van de budgettaire en externe tekorten om de inflatie in te dammen, het versterken van sociale programma’s om de impact van aanpassing te verminderen en de gevolgen van Covid-19 aan te pakken, en het verbeteren van het ondernemingsklimaat. en bestuur. ‘

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staatsmedia in Soedan melden een ‘poging’ tot staatsgreep

Hoge militaire officieren zeiden dat een groep officieren betrokken was bij de poging tot een …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: