Sisi zegt dat Egypte zich inzet voor een diplomatieke oplossing voor de damcrisis in Ethiopië

Cairo zegt dat het de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft opgeroepen om in te grijpen om de vastgelopen gesprekken te hervatten.
De Nijl die door diverse landen stroomt (shutterstock)

Egypte zet zich in voor het gebruik van diplomatie om een ​​crisis met Ethiopië op te lossen over de bouw van een gigantische waterkrachtcentrale op de Blauwe Nijl, zei president Abdel Fattah al-Sisi afgelopen zaterdag, terwijl hij over de vastgelopen gesprekken over deze kwestie sprak.

De besprekingen werden woensdag opnieuw stopgezet, dit keer slechts ongeveer twee weken voor de verwachte start van de $ 4 miljard Grand Ethiopian Renaissance Dam, die wordt gebouwd in de buurt van de grens met Soedan in Ethiopië.

Het decennium-lange geschil legt concurrerende wensen van de twee naties bloot: Ethiopië streeft ernaar een belangrijke exporteur van energie te worden, in tegenstelling tot de bezorgdheid van Egypte dat de dam zijn watervoorziening aanzienlijk zal verminderen als hij te snel wordt gevuld. Egypte, dat voor zoet water bijna volledig afhankelijk is van de Nijl, is volgens NBC News ook bezorgd over het feit dat Ethiopië tijdens droogteperiodes meer water gebruikt .

Caïro zei vrijdag in een verklaring dat het de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had opgeroepen om in te grijpen om de besprekingen te hervatten, meldde Reuters.

‘Toen we naar de Veiligheidsraad verhuisden … kwam dat omdat we altijd graag het diplomatieke en politieke pad willen volgen tot het einde’, zei Sisi zaterdag in een toespraak op een luchtmachtbasis.

“We moeten sterk doorzetten op de weg  om de onderhandelingen af ​​te ronden en een akkoord te bereiken … en dan zo oplossingen in het belang van iedereen bereiken”, zei hij.

“De Arabische Republiek Egypte heeft dit besluit genomen in het licht van de vastgelopen onderhandelingen die onlangs over de Renaissance-dam hebben plaatsgevonden als gevolg van niet-positieve Ethiopische standpunten”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een verklaring.

President Abdel Fattah el-Sisi, (shutterstock)

Egypte, dat voor zijn zoetwatervoorraden bijna volledig afhankelijk is van de Nijl, wil graag een juridisch bindende deal sluiten die minimale stromen en een mechanisme voor het oplossen van geschillen garandeert voordat de dam begint te werken.

De laatste gesprekken, die op 9 juni waren begonnen tijdens een videoconferentie, volgden op een eerdere onderhandelingsronde in Washington, die in februari zonder akkoord eindigde.

Zaterdag herinnerde Sisi  zijn toehoorders aan een toespraak die hij vijf jaar geleden in het Ethiopische parlement hield, waarin hij zei dat Egypte weliswaar de behoefte aan ontwikkeling van Ethiopiërs respecteert, maar ook de behoeften aan “leven” van Egypte.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egypte laat 41 politieke gevangenen vrij volgens onderhandelaar

De vrijgelatenen werden allemaal vastgehouden op grond van politieke aanklachten in verband met vrijheid van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: