Europese machten weigeren het Amerikaanse plan te steunen om het VN-wapenembargo tegen Iran te verlengen

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zeggen dat ze het Amerikaanse voorstel niet zullen steunen, met het argument dat het ‘onverenigbaar zou zijn met onze huidige inspanningen om de JCPOA te behouden’.
Anti-Iran demonstratie in Amerika (shutterstock)

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zeggen de inspanningen van de VS om de VN het eenzijdig  wapenembargo tegen Iran opnieuw in te stellen, niet te steunen, maar zijn geïnteresseerd in gesprekken met Teheran over de voortdurende schendingen van een nucleair akkoord uit 2015 dat formeel bekend staat als het JCPOA. 

De sancties in kwestie lopen af ​​in oktober, maar de Verenigde Staten werken eraan ze uit te breiden. Het trio zei vrijdag in een verklaring dat ze een dergelijke stap van Washington niet zouden steunen.

Als de VN-Veiligheidsraad het embargo niet verlengt, heeft Washington gedreigd met een zogenaamde snapback van alle VN-sancties tegen Iran, door middel van een proces dat is uiteengezet in de nucleaire deal die Washington in 2018 heeft verlaten  nucleair akkoord. 

“We zijn ervan overtuigd dat elke eenzijdige poging om een ​​snapback van de VN-sancties teweeg te brengen ernstige nadelige gevolgen zou hebben in de VN-Veiligheidsraad”, aldus de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie Europese landen (E3) in een verklaring . 

“We zouden een dergelijk besluit, dat onverenigbaar zou zijn met onze huidige inspanningen om de JCPOA te behouden, niet steunen”, zeiden ze na een gesprek over Iran in Berlijn.

Europese diplomaten werken aan een compromis, maar het is onduidelijk of ze zowel de Verenigde Staten als Rusland en China, die net als de E3 in de deal blijven, tevreden zullen kunnen stellen.

De Amerikaanse speciale afgezant voor Iran, Brian Hook, weigerde vrijdag in een teleconferentie te spreken met verslaggevers en weigerde commentaar te geven op een mogelijk compromis.

‘Niemand kan beweren dat het gedrag van Iran sinds 2015 een opheffing van het wapenembargo verdient’, zei hij. 

De E3-ministers zeiden dat ze hoopten een ministeriële bijeenkomst met Iran te houden om de schendingen van de nucleaire deal te bespreken en een mechanisme te beoordelen dat ze in januari hadden geïnitieerd om verschillen binnen zijn kader op te lossen. 

“We blijven ons inzetten voor de JCPOA en dringen er bij Iran op aan om alle maatregelen die niet in overeenstemming zijn met de overeenkomst ongedaan te maken en onverwijld weer volledig conform de afspraken  te handelen”, zeiden ze.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: