John Bolton zegt dat Netanyahu twijfelde aan het vermogen van Kushner om ‘deal van de eeuw’ te leiden

Het kantoor van de Israëlische premier betwist de uitlatingen in een nieuw boek en zegt: ‘Netanyahu heeft volledig vertrouwen in de capaciteiten van Jared Kushner’.
Voormalig veiligheidsadviseur John Bolton (shutterstock)

Voormalig Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei dat premier Benjamin Netanyahu twijfels uitte over het vermogen van Jared Kushner om het Midden- Oostenplan van het Witte Huis te leiden, volgens fragmenten uit zijn aanstaande memoires, The Room Where It Happened.

CNN meldde donderdag dat Bolton in het boek beweert dat Netanyahu “twijfelachtig was over het toewijzen van de taak om een ​​einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict aan Kushner, wiens familie Netanyahu al vele jaren kende.

“Netanyahu was genoeg politicus om het idee niet publiekelijk tegen te werken, maar net als de rest van de wereld vroeg hij zich af waarom Kushner dacht dat hij zou slagen waar mensen als Henry Kissinger hadden gefaald”, schreef Bolton.

Kushner, die voor het presidentschap van Trump geen eerdere ervaring had met overheidsbeleid of internationale aangelegenheden, heeft een sleutelrol gespeeld bij het opstellen van het plan van het Witte Huis voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

‘Premier Netanyahu heeft volledig vertrouwen in de capaciteiten van Jared Kushner en besluit en verwerpt elke tegengestelde beschrijving’

– Netanyahu’s kantoor

De in januari uitgebrachte “deal van de eeuw” , ondersteunt de annexatie van grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei in ruil voor de erkenning van een onsamenhangende Palestijnse staat zonder controle over zijn grenzen of luchtruim.

De Palestijnse leiding heeft het idee geboycot en bij aanvang dood verklaard.

Trump’s schoonzoon heeft vervolgens  de Palestijnen “dwaas”  genoemd voor het afwijzen van het plan en heeft ze zelfs geadviseerd om “een koude douche” te nemen en het nog eens opnieuw te bekijken.

‘Kushner hielp de Israël-Arabische betrekkingen te verbeteren’

Netanyahu heeft de afgelopen weken herhaaldelijk verklaard dat hij van plan is om vóór 1 juli door te gaan met annexatie, ondanks de wijdverbreide internationale veroordeling.

Dinsdag veroordeelden bijna 50 mensenrechtenexperts van de VN   het annexatieplan en noemden het een visie op “apartheid van de 21e eeuw”.

“Wat over zou blijven van de Westelijke Jordaanoever zou een Palestijnse Bantustan zijn, eilanden van losgekoppeld land volledig omringd door Israël en zonder territoriale verbinding met de buitenwereld”, aldus de experts, verwijzend naar de gebieden die door Zuid-Afrika voor zwarte mensen zijn uitgezet apartheidsregime.

Sinds Bolton’s openbaring heeft het kantoor van Netanyahu een verklaring afgelegd waarin de bewering wordt verworpen, waarin wordt gezegd dat Kushner “de betrekkingen van Israël met de Arabische wereld had helpen bevorderen”.

“Premier Netanyahu heeft volledig vertrouwen in de capaciteiten van Jared Kushneren verwerpt elke tegengestelde beschrijving”, luidt de verklaring .

“Het Midden-Oosten-team van de Amerikaanse regering onder leiding van Kushner heeft met succes de principes van president Trump geformuleerd in de Vision for Peace, die de meest realistische blauwdruk voor vrede in onze regio biedt.

“Met deze prestaties alleen en onder leiding van president Trump heeft Kushner al bereikt wat anderen vóór hem niet hebben bereikt. We zijn ervan overtuigd dat we door samen te werken de duurzame en vrede kunnen bereiken die we allemaal wensen.”

Netanyahu (shutterstock)

Het Israëlische Channel 13-nieuws meldde eerder deze maand dat Kushner een verzoek deed aan Netanyahu om het annexatieproces “enorm te vertragen” en het “enthousiasme” te bagatelliseren, aangezien de VS nog steeds worstelden met de uitbraak van het coronavirus en met nationale protesten na de moord van George Floyd.

The Times of Israel  meldde  vorige week dat drie grote illegale nederzettingen   op 1 juli zouden worden geannexeerd en dat de Jordaanvallei in september zou worden geannexeerd .

Israëlische functionarissen vertelden de krant dat deze “beperkte annexatie” zou worden aanvaard door Netanyahu’s coalitiepartner, Benny Gantz, evenals door rechtse kolonistenleiders die zich eerder tegen het plan van Trump hadden uitgesproken.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: