UAE-functionaris zegt dat het land ondanks politieke verschillen met Israël kan samenwerken

Minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de landen kunnen samenwerken op gebieden zoals de bestrijding van Covid-19 en technologie.

De Verenigde Arabische Emiraten kunnen op sommige gebieden met Israël samenwerken, waaronder het bestrijden van het coronavirus en technologie, terwijl ze nog steeds politieke verschillen hebben op staatsniveau, zei een hoge functionaris afgelopen dinsdag.

Minister van Buitenlandse Zaken

Anwar bin Mohammed Gargash, minister van buitenlandse zaken van de VAE (shutterstock)

zei tijdens een conferentie van de belangenbehartigingsgroep American Jewish Committee (AJC) dat communicatie met Israël belangrijk is en betere resultaten zou opleveren dan andere routes die in het verleden zijn genomen.

Gargash’s vraag-en-antwoordsessie, door de AJC beschreven als “historisch”, vond plaats enkele dagen nadat Yousef al-Otaiba, de ambassadeur van de VAE in Washington, een zeldzaam beroep deed op het Israëlische publiek door een artikel in het Hebreeuws te laten publiceren in de belangrijkste krant van Israël. 

De functionaris zei dat Israël niet kan verwachten dat het de betrekkingen met de Arabische wereld normaliseert als het doorgaat met zijn plannen om land te annexeren op de bezette Westelijke Jordaanoever.

“Kan ik een politiek meningsverschil met Israël hebben, maar tegelijkertijd proberen andere delen van de relatie te overbruggen? Ik denk dat ik het kan en ik denk dat dit ook is waar we nu staan”, zei Gargash, die eerder zei dat de Arabische beslissing om geen contact te hebben met Israël  verkeerd was.

Hij voegde eraan toe dat samenwerking bij de uitdaging van de pandemie van het coronavirus geen invloed heeft op het verzet van de VAE tegen de voorgestelde annexatie of andere politieke kwesties.

‘Onderhandelingstafel’

Tijdens een bijeenkomst van wetgevers van zijn rechtse Likoed-partij vorige maand bevestigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn voornemen om al op 1 juli een aantal illegale nederzettingen en de Jordaanvallei te annexeren en beschreef het als een “historische kans”.

In het krantenartikel van vorige week zei Otaiba dat annexatie de Israëlische aspiraties voor verbeterde veiligheid, economische en culturele banden met de Arabische wereld en de VAE zou verstoren.

“We willen een stabielere regio zien. Een regio die haar problemen via een onderhandelingstafel kan oplossen”, zei Gargash.

De Joodse gemeenschap in de VAE heeft onlangs een meer openbaar profiel gekregen, meldde Reuters.

Een nieuwe koosjere bezorgdienst voor levensmiddelen werd besproken in nationale kranten en eind mei opende een groep genaamd de Joodse Gemeenschap van de VAE een Twitter-account.

De groep bracht een video uit, gedeeld op Twitter door de ambassadeur van de VAE in Londen, met een Hebreeuws gebed voor het leiderschap van de VAE.

Verzet tegen ‘Normalisatie’

Vorige maand heeft de Palestijnse Autoriteit de coronavirushulp die via een vlucht uit Emirati naar Israël was gestuurd, afgewezen, en zei dat de hulp moet worden gestuurd in coördinatie met het Palestijnse leiderschap en niet met Israël. 

Palestijnen en hun aanhangers zijn tegen “normalisatie” -inspanningen met Israël en stellen dat diplomatieke druk een essentieel instrument is om Israël ertoe te bewegen een einde te maken aan de bezetting van Palestijnse gebieden en de schending van de mensenrechten.

Voormalige Israëlische minister van sport Miri Regev (shutterstock)

Vorig jaar bezocht Israëls toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE, waar hij de ‘Iraanse dreiging’ besprak met Emirati-functionarissen, meldde zijn bureau destijds. 

In 2018 vloog Miri Regev, die diende als Israëlische minister van sport, ook naar de hoofdstad van Emiraten, met name voor een openbare rondleiding door de Sjeik Zayed-moskee.

Israël zou ook deelnemen aan de World Expo 2020 in Dubai, die werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Israëlische media meldden in april dat de regering van de Emiraten aanbood om Israëlische burgers die vastzaten in Marokko te evacueren vanwege de pandemie.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: