Woede over schrappen van Saoedi-Arabië van zwarte lijst VN over kindermoorden

De aankondiging komt op dezelfde dag dat er  vier kinderen werden getroffen bij een luchtaanval door de coalitie op een voertuig in de provincie Saada.
Antonio Guterres van de VN (shutterstock)

Campagnevoerders reageerden maandag woedend nadat secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, de door Saudi geleide militaire coalitie van een zwarte lijst van de Verenigde Naties verwijderde, enkele jaren nadat deze voor het eerst werd erop was geplaatst wegens het doden en verwonden van kinderen in Jemen.

“De coalitie ter ondersteuning van de legitimiteit in Jemen wordt geschrapt  van de lijst van moord en verminking van kinderen, na een aanhoudende aanzienlijke daling … als gevolg van de afname van luchtaanvallen”, aldus het onlangs gepubliceerde jaarverslag van de VN over kinderen in conflictgebieden.

Het zei dat het slachtoffers aantal was gedaald sinds een overeenkomst werd ondertekend in maart 2019.

De aankondiging kwam op dezelfde dag dat een door Saoedi-Arabië geleide coalitie-luchtaanval een voertuig trof dat burgers vervoerde in het noorden van Jemen, waarbij 13 mensen, waaronder vier kinderen, omkwamen, aldus Houthi-rebellen.

Anonieme Jemenitische stamleiders, die op voorwaarde van anonimiteit spraken uit angst voor represailles, vertelden Associated Press dat Saoedische gevechtsvliegtuigen een voertuig hadden aangevallen in het Shada-gebied van de provincie Saada, een rebellenbolwerk, waarbij alle inzittenden werden gedood.

De coalitie, die in 2015 in Jemen tussenbeide kwam om de regering te steunen tegen Houthi-rebellen, wordt algemeen beschuldigd van burgerslachtoffers bij bombardementen.

Human Rights Watch hekelde Guterres omdat hij de coalitie van de “lijst van schande” had geschrapt en zei dat hij “het eigen bewijs van de VN van aanhoudende ernstige schendingen van kinderen” negeerde.

De Watchlist on Children and Armed Conflict zei dat de secretaris-generaal van de VN, door de door Saoedi en de Emiraten geleide coalitie alle verantwoordelijkheid te ontzeggen voor het vermoorden en verminken van kinderen in Jemen, kwetsbaar heeft gemaakt voor verdere aanvallen.

‘Schokkende beslissing’

De coalitie doodde of verwondde vorig jaar 222 kinderen in Jemen, schreef Guterres in zijn rapport. 

Hij zei dat de Houthi’s verantwoordelijk waren voor 313 van dergelijke slachtoffers en dat de regeringstroepen van Jemen verantwoordelijk waren voor 96 slachtoffers en dat beide op de jaarlijkse zwarte lijst van kinderen en gewapende conflicten blijven staan.

Guterres zei dat de coalitie “van de lijst zou worden gehaald wegens schending van moord en verminking, na een aanhoudende aanzienlijke daling van het aantal moorden en verminking als gevolg van afname van  luchtaanvallen” en de uitvoering van maatregelen ter bescherming van kinderen.

Hij zei dat de coalitie een jaar lang zal worden gecontroleerd en dat “elk falen” om het aantal slachtoffers onder kinderen verder terug te dringen ertoe zou leiden dat ze volgend jaar opnieuw wordt vermeld.

Inger Ashing van Save the Children noemde het een “schokkende beslissing” van Guterres.

Virginia Gamba, de afgezant van de secretaris-generaal voor kinderen en gewapende conflicten, zei dat de VN “niet onder druk” was gezet door Saoedi-Arabië en dat de verwijdering van de lijst was gebaseerd op gegevens, meldde AFP.

Saoedische dreiging

In 2016 werd de coalitie kort op de lijst geplaatst voordat er een dreiging van Saoedi-Arabië kwam om de financiering voor VN-programma’s stop te zetten, en de VN zo tot een omkering dwong.

Het volgende jaar, nadat Guterres de leiding van de VN had overgenomen, werd de coalitie in een subsectie van het rapport geplaatst voor degenen die zich inspannen om de dood van kinderen te voorkomen. Het bleef daar in 2018 en 2019.

Het rapport, dat elk jaar verschillende conflicten wereldwijd beoordeelt, zei dat 4.019 kinderen werden geverifieerd als vermoord en meer dan 6000 verminkt in 2019.

Het rapport, dat elk jaar verschillende conflicten wereldwijd beoordeelt, zei dat 4.019 kinderen werden geverifieerd als vermoord en meer dan 6000 verminkt in 2019.

Ze worden  niet langer aangemerkt als organisatie voor de rekrutering van kinderen, maar blijven op de lijst staan ​​voor het doden, verminken en verkrachting.

Guterres noemde “een aanhoudende aanzienlijke daling van de aanwerving en lopende vervolgingen.

Save the Children beschreef de actie als “voorbarig en gevaarlijk”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: