Biden wordt opgeroepen om de hulp aan Israël te conditioneren en de ambassade te verplaatsen

Joe Biden heeft beloofd om onvoorwaardelijke militaire financiering aan Israël te behouden en de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te behouden.
Democratisch presidentskandidaat Joe Biden (shutterstock)

Een coalitie van meer dan 50 organisaties dringt er bij Joe Biden op aan om het beleid van Washington in het Midden-Oosten te veranderen door voorwaarden te stellen aan de hulp aan Israël en de Amerikaanse ambassade uit Jeruzalem te verplaatsen.

In de laatste oproep die het vermoedelijke pro-Israëlische beleid van de Democratische genomineerde betwistte, riepen anti-oorlog, op geloof gebaseerde, linkse en Palestijnse solidariteitsgroepen  Biden op om een ​​eerlijke positie in het conflict te in te nemen.

“Door de Israëlische regering onbeperkte diplomatieke bescherming en massale militaire financiering te bieden, heeft het land zijn bezetting kunnen verankeren, zijn illegale nederzettingen kunnen uitbreiden, een belegering van dertien jaar kunnen opleggen en drie oorlogen tegen Gaza kunnen voeren, wetten kunnen goedkeuren die officieel gelijke rechten aan Israëlische burgers ontzeggen. burgers die niet Joods zijn, allemaal onder het excuus  van vredeshandhaving ‘, luidde de brief.

In de eerste plaats gericht richting de Biden-campagne, maar ook richting president Donald Trump, roept de brief op tot “expliciete oppositie tegen de bezetting door Israël van de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem” van beide presidentskandidaten. 

Het werd ondertekend door tientallen groepen, waaronder Code Pink, Council on American-Islamic Relations (CAIR), American Friends Service Committee en Jewish Voice for Peace Action.

Lijst met eisen

De verklaring geeft een opsomming van een lijst met eisen waarin staat wat “veel Amerikaanse kiezers, waaronder veel Joodse kiezers, jonge kiezers en kiezers van kleur willen”.

Dat omvat “steun voor het conditioneren van Amerikaanse militaire financiering aan Israël om een ​​einde te maken aan de Israëlische schendingen van de Palestijnse mensenrechten en de naleving van alle relevante Amerikaanse wetten, waaronder de wapenuitvoercontrolewet en de Leahy-wet “, die militaire bijstand aan mensenrechtenschendingen verbiedt.

Het roept ook op tot steun aan het wetsvoorstel van congreslid Betty McCollum, dat Amerikaanse fondsen verbiedt om bij te dragen aan de opsluiting van Palestijnse kinderen en om te beloven de Amerikaanse ambassade vanuit Jeruzalem terug te verplaatsen naar Tel Aviv.

Sinds hij begin 2017 aantrad, is Trump begonnen aan een reeks pro-Israëlische bewegingen die de hoop van de Palestijnen op een levensvatbare staat verder hebben verminderd en de Israëlische bezetting en territoriale expansie in de regio hebben versterkt.

Amerikaanse ambassade in Jeruzalem (shutterstock)

De Amerikaanse president heeft de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst , de soevereiniteit van Israël over de Syrische Golanhoogte erkend , de financiering voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verlaagd en een plan vrijgegeven waarmee Israël grote delen van de Westelijke Jordaanoever zou kunnen annexeren. 

Zijn regering heeft ook verklaard dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet noodzakelijk illegaal zijn, in tegenstelling tot een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 2016 die hen een “flagrante schending van het internationaal recht” noemde.

Maar ondanks een diepe vijandigheid tussen de Democraten en de Republikeinse president over de meeste kwesties, heeft de Biden-campagne toegezegd de Amerikaanse steun voor Israël te behouden. 

Hoewel Biden de dreigende annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever mondeling heeft verworpen, hebben hij en zijn campagne herhaaldelijk beloofd nooit de voorwaarde te stellen dat de jaarlijkse militaire hulp van 3,8 miljard dollar aan Israël wordt geconditioneerd. 

De voormalige vice-president heeft ook gezworen de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te laten en zei dat hij het niet eens was met deze zet van Trump, “maar nu het klaar is”, zou hij het niet ongedaan maken.

‘Racistische’ opmerkingen

Biden’s campagne trok ook de woede van Palestijnse rechtenactivisten toen het een verklaring uitbracht waarin de Boycot, Divestment and Sanctions (BDS) -beweging werd veroordeeld voor wat het noemde “de Palestijnen van de haak laten voor hun keuzes”.

Die zin, die door Palestijnse voorvechters van mensenrechten als “racistisch” is beschreven, werd vorige maand zonder uitleg of verontschuldiging van de website van Biden verwijderd .

Dat was niet de enige keer dat de Biden-campagne werd beschuldigd van racisme. Vorige maand herhaalde top assistent Biden Tony Blinken een anti-Arabische trope tijdens een virtuele ontmoeting met een pro-Israëlische democratische groep.

“In de categorie ‘Nooit een kans gemist om een ​​kans te missen’, wil ik de Palestijnen herinneren aan het feit … dat ze beter kunnen en moeten doen en dat ze ook beter verdienen en dat vereist leiderschap, leiderschap om de realiteit van de Joodse staat duidelijk onder ogen te komen , leiderschap om duidelijk te maken dat opruiing en geweld moeten worden beëindigd, leiderschap om mensen mee te nemen naar het vooruitzicht op onderhandelingen ‘, zei Blinken destijds.

Hij riep de controversiële woorden van wijlen de Israëlische diplomaat Abba Eban aan: ‘De Arabieren missen nooit een kans om een ​​kans te missen.’

“Biden’s campagne is zo afhankelijk voor AIPAC dat ze racistische veronderstellingen hebben aangenomen om Palestijnen te definiëren, dezelfde veronderstellingen die worden gebruikt om het apartheidsbeleid te rechtvaardigen”, vertelde Abed Ayoub, de juridisch directeur van het Amerikaans-Arabische Anti-Discriminatie Comité (ADC), aan MEE op de tijd.

Anti-oorlogsgroeperingen hebben Biden in het verleden al vaker opgeroepen om het Amerikaanse buitenlandse beleid, en ook de militaire hulp aan Israël, te heroverwegen, maar zijn campagne is vooralsnog  een  pro-Israël-pleitbezorging.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse rechter beveelt aan dat de Libische Khalifa Haftar aansprakelijk moet worden gesteld voor marteling en oorlogsmisdaden

Magistraat rechter berispt Haftar omdat hij weigert te voldoen aan de eisen van de rechtbank …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: