VS houdt Netanyahu’s-aandelenportefeuille geheim voor Israël

Verzoek om de procureur-generaal te helpen beslissen of er een strafrechtelijk onderzoek moet worden geopend over de handel in SeaDrift.
Benjamin Netanyahu (shutterstock)

Volgens lokale media hebben de Israëlische wetshandhavers niet de informatie kunnen krijgen die ze van hun Amerikaanse tegenhangers hadden gevraagd over de handel in aandelen van premier Benjamin Netanyahu in een bedrijf dat eigendom is van zijn neef.

Het verzoek is enkele maanden geleden gedaan, maar de Amerikaanse autoriteiten moeten de informatie nog steeds verstrekken. Informatie die de Israëlische procureur-generaal Avichai Mendelblit moet helpen beslissen of een strafrechtelijk onderzoek moet worden geopend.

Een bron die bekend was met het verzoek vertelde Haaretz: “Er is geen bewijs dat de vertraging voor het ontvangen van de stukken  politiek gemotiveerd is, maar het is zeker uitzonderlijk en doet vraagtekens rijzen.”

De vragen hebben betrekking op de verkoop van de aandelen van Netanyahu in SeaDrift, een in Texas gevestigd bedrijf dat producten maakt voor de staalindustrie, dat eigendom was van zijn neef, Nathan Milikowsky. 

Documenten die bij het State Comptroller’s Office zijn ingediend, laten zien dat Netanyahu miljoenen dollars verdiende aan de verkoop in 2010.

Volgens een bron die bekend is met de zaak: ‘De antwoorden uit de Verenigde Staten zijn bedoeld om Mendelblit te helpen begrijpen of er in het verhaal van de aan- en verkoop van de aandelen een vermoeden bestaat van strafbare schendingen door Netanyahu, of dat de kwestie niet een onderzoek rechtvaardigen. ‘

Enorme winst

Milikowsky droeg de aandelen in SeaDrift over aan Netanyahu voor $ 600.000 in 2007, toen hij hoofd van de oppositie was. 

De aandelen werden vervolgens in 2010 met een enorme winst aan GrafTech International verkocht, zoals blijkt uit documenten die Netanyahu zelf via zijn advocaat, David Shimron, aan de staatscontroleur heeft gegeven.

Voormalig staatssecretaris van de VS John Kerry (shutterstock)

Netanyahu staat nu terecht in drie afzonderlijke gevallen van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk. 

De regering-Trump heeft eerder verhinderd dat de Israëlische autoriteiten getuigenis afnamen van de voormalige staatssecretaris John Kerry en de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël Dan Shapiro over een overdadige schenkzaak die bekend staat als zaak “1000”. 

Netanyahu zou Kerry en Shapiro naar verluidt hebben gevraagd om een ​​visum te verlengen voor magnaat Arnon Milchan, die Netanyahu duizenden dollars aan voordelen en geschenken schonk, waaronder dure sigaren en champagne.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: