VN is bereid te helpen bij het onderzoek naar burgerdoden na vondst lichamen ziekenhuis

De lichamen van 106 mannen, vrouwen en kinderen zijn gevonden in een ziekenhuis in een gebied dat voorheen werd gecontroleerd door troepen die loyaal waren aan Khalifa Haftar.
Lybische strijders (shutterstock)

De Verenigde Naties hebben gezegd bereid te zijn de internationaal erkende regering van Libië te helpen bij het onderzoeken van de dood van meer dan 100 burgers wier lichamen zijn ontdekt in een ziekenhuis in een gebied dat voorheen in het bezit was van troepen die loyaal waren aan Khalifa Haftar.

De woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, Stephane Dujarric, zei maandag dat de lichamen, waaronder vrouwen en kinderen, “ons herinneren aan de hoge prijs die burgers betalen en de wanhopige en dringende behoefte aan een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden”.

Vorige week ontdekte de in Tripoli gevestigde regering van nationaal akkoord (GNA) de 106 lichamen in het Tarhuna-ziekenhuis nadat ze de stad hadden heroverd van de troepen van Haftar.

Ambtenaren van de GNA zeiden dat de lijken waren geëxecuteerd en ook tekenen van marteling vertoonden. 

Dujarric uitte zijn bezorgdheid over de ontdekking en riep de GNA op “een onmiddellijk en onpartijdig onderzoek uit te voeren”.

Gelegen op ongeveer 40 mijl ten zuidoosten van Tripoli, fungeerde Tarhuna als een belangrijk brandpunt voor aanvoerlijnen voor de troepen van Haftar op de al-Jufra-vliegbasis in het centrum van Libië.

GNA-overwinningen

Sinds Turkije eerder dit jaar zijn leger en ook nog eens duizenden Syrische strijders naar Libië stuurde, hebben de troepen van Haftar cruciale stukken terrein verloren aan de GNA,  waaronder de  verovering  van de strategische vliegbasis al-Watiya.

De troepen van Haftar  lanceerden afgelopen voorjaar een offensief op Tripoli, maar werden teruggedrongen naar de stad Sirte, ondanks de steun van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Russische huursoldaten.

De GNA heeft gezworen de kustplaats Sirte en de vliegbasis al-Jufra te veroveren, waar momenteel 14 Russische MiG-29’s en Su-24’s zijn ondergebracht.

Door de recente verliezen hebben de VAE en Egypte de gesprekken over een staakt-het-vuren afgebroken.

Het innemen van Sirte zou de weg openen voor de geallieerde strijders om nog verder naar het oosten op te trekken en mogelijk de controle over te nemen over vitale olie-installaties, terminals en olievelden die door stammen die met Haftar waren gelieerd eerder dit jaar waren gesloten, waardoor de belangrijkste bron van inkomsten van Libië werd afgesneden.

In een afzonderlijke ontwikkeling verscheen maandag een video op een lokale Libische televisie, naar verluidt, waarin een Emirati-officier de troepen van Haftar instrueerde om een ​​GNA-doelwit te bombarderen.

De clip, uitgezonden door het pro-GNA Free Libya-kanaal , toonde de officier in een Russisch Pantsir S1 luchtverdedigingssysteem.

Libië is sinds 2015 verwoest door conflicten, waarbij het land is verdeeld tussen rivaliserende groeperingen in het oosten en het westen, elk ondersteund door gewapende groepen die weer worden ondersteund door buitenlandse overheden.

Volgens de VN-missie in Libië hebben gevechten van januari t/m  maart tot meer dan 100 burgerslachtoffers geleid, en hebben recente botsingen ten minste 16.000 mensen met ontheemd.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: