VS dringen er bij Saudi en VAE op aan om het luchtruimverbod voor Qatar te beëindigen

De regering-Trump wil niet dat Qatar fly-over vergoedingen betaalt terwijl er geld in de schatkist van Iran gaat ‘, meldt Wall Street Journal.
Vliegtuig van Qatar Airways (shutterstock)

De Verenigde Staten proberen een diplomatieke vete van drie jaar tussen Golfstaten op te lossen door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten ertoe aan te zetten een verbod op te heffen aan Qatarese luchtvaartmaatschappijen die hun luchtruim gebruiken, aldus een rapport van de Wall Street Journal.

President Donald Trump heeft druk uitgeoefend op het Saoedische leiderschap om de beperkingen op te heffen, die ertoe hebben geleid dat Qatarese vliegtuigen het Iraanse luchtruim als enige corridor binnen de regio gebruiken, vertelden functionarissen aan de Wall Street Journal.

Deze vluchten en de “overvliegkosten” die aan Teheran werden betaald, waren een punt van zorg voor de Trump regering, meldde het Journal.

‘Er is een groot gevoel van urgentie om het luchtruimprobleem op te lossen’, zei een Amerikaanse functionaris. “Het is voor ons een voortdurende irritatie dat er geld in de schatkist van Iran gaat als gevolg van overvluchten van Qatar Airways.”

Trump hield eerder dit voorjaar telefoontjes met de Saoedische koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman, aldus de Amerikaanse functionarissen.

De vete tussen Qatar en zijn buren dateert van 2017, toen Bahrein, Egypte, Saoedi-Arabië en de VAE de banden met Doha verbraken en het beschuldigden van “steun aan terrorisme”. Qatar heeft de beweringen herhaaldelijk afgewezen.

Sindsdien zijn de vier landen doorgegaan met het opleggen van een land-, lucht- en zeeblokkade tegen Qatar.

‘Saudi’s enige speelruimte’

Washington is ook bezorgd dat veel leden van het leger commerciële vluchten nemen van en naar Qatar, waar de grootste Amerikaanse militaire basis in het Midden-Oosten, de Al Udeid Air Base, gevestigd is.

De spanningen tussen Washington en Teheran zijn gestegen sinds Trump uit een nucleair akkoord uit 2015 stapte, waarin Iran ermee instemde zijn ambities voor een kernwapen op te geven in ruil voor internationale sanctiehulp.

Sindsdien heeft de regering-Trump zowel zware als nieuwe sancties opgelegd als onderdeel van een campagne van “maximale druk” die tot doel heeft “Iran op de knieën te krijgen”.

Door de boycot is Qatar gedwongen om over Iran te vliegen (shutterstock)

De vijandigheid bereikte begin dit jaar een kookpunt nadat de VS de Iraanse topman Qassem Soleimani had vermoord.

WSJ meldde dat de VS voor het eerst in beroep gingen tegen het verbod op het luchtruim na de moord op de Iraanse generaal op 3 januari.

Eerder dit jaar duidden tekenen op een verbetering in de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Qatar, en in februari zei de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar dat de pogingen om de crisis op te lossen niet helaas succesvol waren gebleken.

Riyadh ziet het luchtruimverbod als hun sterkste onderhandeling punt en is niet bereid het op te geven, vertelde een persoon met kennis van het probleem aan de Journal. 

‘Qatar wil maar één ding: open lucht, om te  kunnen vliegen’, zei de persoon. ‘Maar als de Saoedi’s dit punt opgeven hebben ze verder geen troeven meer in handen omdat dit het enige punt is dat Qatar pijn doet’

Qatar heeft de kwestie aan de Verenigde Naties voorgelegd met voorbeelden van gevallen die de blokkerende landen mogelijk zouden kunnen dwingen hoge boetes te betalen, maar liet doorschemeren dat het deze claim zou laten vallen als de kwestie zou worden opgelost.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Afghaanse Taliban ondertekenen importovereenkomst met Rusland: Rapport

Door de overeenkomst zal de Taliban-regering olieproducten, gas en tarwe uit Rusland invoeren. De Taliban …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: