Hezbollah-chef verwerpt de druk van de VS om de VN-vredeshandhavers in Libanon te versterken

Hassan Nasrallah zegt dat Washington als gevolg van Israëlische eisen om meer bevoegdheden vraagt ​​voor de grenswacht van de VN.
VN- patrouille bij de Libanese grens (shutterstock)

Het hoofd van de Libanese beweging Hezbollah heeft een verzoek van de VS afgewezen om een ​​VN-vredesmacht die de grens met Israël patrouilleert, te machtigen.

Hassan Nasrallah sprak dinsdag voorafgaand aan een stemming van de VN-Veiligheidsraad deze zomer om het mandaat van de VN-interim-troepenmacht in Libanon (Unifil) te vernieuwen.

“De Amerikanen brengen, als gevolg van Israëlische eisen, de kwestie van het veranderen van de aard van de missie van Unifil ter sprake”, zei Nasrallah in een radio-interview ter gelegenheid van 20 jarige terugtrekking van Israël uit Libanon.

“Libanon heeft geweigerd de missie van Unifil aan te passen, maar Israël wilt dat het het recht heeft om te plunderen en privé-eigendommen te doorzoeken, en de Amerikanen zetten Libanon onder druk in deze kwestie”, zei Nasrallah.

Vorig jaar augustus stemde de VN-Veiligheidsraad om het mandaat van Unifil voor een jaar te verlengen.

De resolutie bevatte echter, op aandringen van de Verenigde Staten, volgens diplomaten een vereiste dat de secretaris-generaal van de VN vóór 1 juni 2020 een evaluatie van de Unifil-missie en haar personeel zou uitvoeren.

‘We zijn niet tegen het blijven van Unifil’, zei Nasrallah.

Maar “de tijd waarin Libanon als zwak wordt beschouwd, is voorbij en Israël kan Libanon geen voorwaarden opleggen, zelfs niet achter een Amerikaans masker”.

Nasrallah sprak nadat maandag laat in het zuidelijke dorp Blida een geschil was uitgebroken tussen Finse vredeshandhavers en inwoners, nadat een Unifil-militair voertuig twee auto’s en een motor had geraakt, meldde het National News Agency.

Jonge mannen sneden uit protest de weg af en de Finse vredeshandhavers moesten door het Libanese leger worden geëscorteerd, zei het.

Dinsdag beschuldigden omliggende dorpen in een gezamenlijke verklaring de patrouille van ‘het betreden en doorzoeken van wijngaarden en privé-eigendommen van mensen’ en beschreef dergelijke acties als onaanvaardbaar.

‘Libanezen in gevaar’

Begin mei beweerde Kelly Craft, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, dat Unifil “werd verhinderd zijn mandaat uit te voeren” en dat Hezbollah “in staat was zichzelf te bewapenen en de operaties uit te breiden, waardoor het Libanese volk in gevaar kwam”.

VN Ambassador Kelly Craft (shutterstock)

De Veiligheidsraad “moet serieuze veranderingen doorvoeren om Unifil meer mogelijkheden te geven of haar personeel en middelen afstemmen op taken die het daadwerkelijk kan uitvoeren”, schreef ze op Twitter.

Unifil, opgericht in 1978, werd versterkt na een maandenlange oorlog in 2006 en had tot taak een staakt-het-vuren te realiseren en Israëlische terugtrekking uit een gedemilitariseerde zone aan de grens te garanderen. 

Unifil kan tot 10.000 troepen op de grond hebben, het bestand bewaken en Libanese troepen helpen de grenzen te beveiligen, meldde AFP.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: