Dubai waarschuwt dat mogelijk 70% van de bedrijven kan omvallen door Corona

De Kamer van Koophandel van Dubai zegt dat de economie mogelijk zal dalen tot een niveau dat zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 niet was gehaald.
De kustlijn van Dubai (shutterstock)

De Kamer van Koophandel van Dubai waarschuwde dat 70 procent van de bedrijven in de stad de komende zes maanden mogelijk failliet gaat vanwege financiële problemen als gevolg van de pandemie van het coronavirus, meldt CNBC .

In een studie die op donderdag werd vrijgegeven, zei de kamer dat lockdowns die zijn ingevoerd om de verspreiding van Covid-19 te beteugelen,zijn tol gaat eisen bij het bedrijfsleven … waardoor de economische activiteiten waarschijnlijk zullen dalen  tot een niveau dat zelfs tijdens de financiële crisis [2008] niet was voorgekomen.

De studie heeft tussen 16 en 22 april meer dan 1.200 CEO’s ondervraagd. Meer dan tweederde van de geïnterviewden zag een “matig tot hoog risico” dat hun bedrijf in de komende zes maanden, te midden van beperkingen en lockdowns zou kunnen omvallen. 

Hoewel sommige van die beperkingen zijn versoepeld , heeft de stad plannen om er de komende dagen nog een aantal te herstellen om mogelijke uitbraken te voorkomen, aangezien mensen Eid zullen gaan vieren, een islamitische feestdag die het einde van de ramadan markeert. 

Voorafgaand aan de crisis heeft Dubai zich gevestigd als het toeristisch, handels- en zakencentrum van het Midden-Oosten, terwijl Abu Dhabi zijn status als politieke en economische hoofdstad van de VAE heeft behouden. Abu Dhabi heeft, in tegenstelling tot Dubai, ook grote oliereserves. 

Zoals in de meeste landen, is de toeristenindustrie het hardst getroffen door de Covid-19-crisis, aangezien blokkades hebben geleid tot reis- en vluchtverboden voor Dubai en de rest van de wereld.  

“Volledige en gedeeltelijke stads-afsluiting maatregelen brengen de vraag in belangrijke markten tot stilstand … De dubbele schokimpact duwt de economische activiteit omlaag tot niveaus die zelfs tijdens de financiële crisis niet werden gezien”, meldde de Dubai Chamber in haar rapport.

Abu Dhabi helpt in crisis

Om de economische gevolgen van de crisis te bestrijden, kondigde Dubai in maart een uitgavenpakket van $ 408 miljoen aan. Ondertussen onthulde Abu Dhabi een stimuleringsplan van 27 miljard dollar.

Vorige week zei het olierijke Abu Dhabi dat het bereid was  de economie van Dubai te ondersteunen door activa samen te voegen, ondanks de sterk dalende olieprijzen.

Toch is het onzeker of de stimuleringsinspanningen voldoende zullen zijn om de voorspellingen van de kamer te verzachten. 

“De impact van de Covid-19-crisis op de wereldeconomie in 2020 zal naar verwachting groter zijn dan de financiële crisis van 2008-09”, schreef de kamer in het rapport van donderdag.

Tijdens de financiële crisis van 2008 betaalde Abu Dhabi Dubai met een overheidslening van $ 10 miljard en $ 10 miljard aan obligaties die deze aan de centrale bank had uitgegeven.

Vorige week zei de VAE van plan te zijn de structuur en de omvang van haar regering te herzien om haar “wendbaarder en flexibeler” te maken.

Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, heerser van Dubai (shutterstock)

“We kunnen ministeries samenvoegen en structuren veranderen. We zullen de nodige veranderingen aanbrengen”, zei Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, de heerser van Dubai en vice-president van de VAE, na drie dagen van virtuele vergaderingen over de post-coronavirusstrategie van het land.

Het in Londen gevestigde Capital Economics heeft gezegd dat Dubai de meest kwetsbare economie is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de economische gevolgen die worden veroorzaakt door pandemische maatregelen. Het zei dat de economie van Dubai dit jaar met ten minste 5-6 procent krimpt als de maatregelen tot aan de zomer duren.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De minister van energie van de VAE waarschuwt dat de Amerikaanse ‘Nopec’-wet de olieprijs met 300% kan doen stijgen

Suhail al-Mazrouei zegt dat de Opec onterecht wordt aangevallen nadat een Amerikaanse senaatscommissie  een wetsvoorstel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: