Algerijnse activisten veroordeeld wegens kritiek op autoriteiten via Facebook

Aanklachten tegen gevangengenomen activisten zouden onder meer worden omschreven als een bedreiging voor de  nationale eenheid, en  het bekritiseren van de president en de rechterlijke macht.
Anti-verheids protesten afgelopen Februari in Oran Algerije (shutterstock)

Algerije heeft drie activisten van de oppositie veroordeeld tot gevangenisstraffen na het plaatsen van  Facebook-berichten, aldus   mensenrechten-organisaties, die de beweging beschreven als het laatste teken van verzet tegen de toegenomen repressie nadat eerder coronavirus maatregelen  al protesten verbood.

Soheib Debaghi ​​werd woensdag in Algiers veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het aanmoedigen van een illegale bijeenkomst, het beledigen van een officiële instantie en het publiceren van potentieel schadelijk materiaal, zo meldde het Nationaal Comité voor de vrijlating van gedetineerden (CNLD) op zijn Facebook-pagina.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty zei dat twee andere activisten, Larbi Tahar en Boussif Mohamed Boudiaf, 18 maanden gevangenisstraf kregen opgelegd door een rechtbank in de westelijke stad El Bayadh, ook wegens berichten op Facebook.

De aanklager had tijdens de hoorzitting via een  videoconferentie  gevangenisstraffen van drie jaar geeist, aldus de CNLD.

Hun advocaat, Abdelghani Badi, zei op Facebook dat Tahar ervan werd beschuldigd president Abdelmadjid Tebboune te hebben beledigd door hem ‘onwettig’ te noemen, terwijl Boudiaf kritiek had geleverd op het ‘onrecht’ van het Algerijnse rechtssysteem.

Tebboune werd vorig jaar op 12 december gekozen in een stemming die werd ontsierd door een opkomst van maar 40 procent die werd geboycot door de ‘Hirak’-protestbeweging van het land.

Ondertussen heeft een rechtbank in Chlef in het westen van het land woensdag 12 andere Hirak-activisten, waaronder verschillende voormalige gevangenen, veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes tot achttien jaar, aldus de CNLD.

Ze werden veroordeeld voor “aanvallen op de territoriale integriteit van de staat” en het aanzetten tot illegale demonstraties.

Aanklagers in de westelijke stad Ain Temouchent vroegen woensdag om een ​​gevangenisstraf van negen jaar en een hoge boete voor de gedetineerde Hirak-activist Hicham Sahroui, die volgens de CNLD ook wordt beschuldigd van belediging van de president.

Vastgehouden

Wekelijkse protesten tegen de regering veroorzaakten meer dan een jaar lang opschudding in Algerije en kwamen alleen tot stilstand door de uitbraak van het coronavirus, waarbij de autoriteiten protest-marsen verboden – hoewel de oppositie haar bijeenkomsten al had opgeschort.

Maar de Algerijnse regering, blijft zich richten op tegenstanders, journalisten, onafhankelijke media en internetgebruikers, meldde AFP.

Terwijl sommige gedetineerde Hirak-activisten geleidelijk worden vrijgelaten, waaronder Abdelouahab Fersauoui, die maandag na acht maanden gevangenisstraf werd vrijgelaten, worden anderen nog steeds gearresteerd en vervolgd.

Volgens de CNLD worden momenteel ongeveer 60 mensen vastgehouden op beschuldiging vabn verbondenheid met de protestbeweging.

Activisten en analisten zeggen dat de Algerijnse autoriteiten de pandemie gebruiken als voorwendsel om de Hirak-beweging te verpletteren.

“Dit is blinde repressie en een aanval op de media, activisten en sociale media”, zegt historicus Karima Direche, die een “afstervend regime” beschrijft dat beweegt richting  een harder autoritair regime.

Coronavirus vrees in Gevangenissen

Sinds de massale protesten in Algerije afgelopen februari zijn internetgebruikers, met name in de provincies, vervolgd voor kritische online berichten.

Een 25-jarige activist, Walid Kechida, wordt sinds 27 april vastgehouden omdat hij memes op sociale media had gepost die de spot dreven met de Algerijnse autoriteiten en religie. Hij riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

Vorige maand drong Amnesty er bij de autoriteiten op aan om tijdens de pandemie een einde te maken aan “willekeurige vervolgingen die erop gericht zijn Hirak-activisten en journalisten het zwijgen op te leggen”, en riep op tot de vrijlating van gevangenen. 

De rechtengroep zei dat de autoriteiten de gezondheid van gedetineerden in gevaar brachten, “gezien de risico’s van een uitbraak van Covid-19 in gevangenissen en detentiecentra”.

“De  Covid-19 pandemie is een zegen voor de autoriteiten”, zegt de Algerijnse academicus Hacene Hireche, die gelooft dat de regering deze uitbuit om de protesten te stoppen.

“Hun grootste zorg sinds 22 februari is het beëindigen van straatprotesten. Alles is daartoe geoorloofd: repressie, manipulatie, pogingen om verdeeldheid te zaaien, infiltreren in de gelederen”, zei hij. 

“Maar niets heeft gewerkt, het Algerijnse volk is vastberaden gebleven, verenigd en op de hoogte van de problemen. Dit is ongekend”, vertelde hij aan AFP.

Na de val van voormalig president Abdelaziz Bouteflika na 20 jaar aan de macht te zijn geweest afgelopen april, bleef de protestbeweging een herziening eisen van het Algerijnse bestuurssysteem, dat van kracht is sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1962. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Algerije sluit sociale media af om te voorkomen dat studenten frauderen bij examens

WhatsApp, Facebook en Twitter werden tijdelijk geblokkeerd omdat studenten landelijke examens aflegden. Algerijnen hadden zondag …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: