Palestijnse leider Abbas kondigt aan om de overeenkomsten met Israël en de VS te beëindigen

De Palestijnse Autoriteit beëindigt afspraken, waaronder veiligheidsovereenkomsten, als gevolg van de intentie van Israël om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.
kaart van Palestina en de Westelijke Jordaan-Oever (shutterstock)

De Palestijnse president Mahmoud  Abbas kondigde dinsdag een einde aan van alle overeenkomsten en afspraken met Israël en de Verenigde Staten, inclusief veiligheidsovereenkomsten, dit als gevolg van de intentie van Israël om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren .

Abbas zei dat de Palestijnse regering “vanaf vandaag vrijgesteld is van alle overeenkomsten en afspraken met de Amerikaanse en Israëlische regeringen en van alle verplichtingen die op deze afspraken en overeenkomsten zijn gebaseerd, inclusief de veiligheid”.

Na een spoedvergadering van de Palestijnse leiding in Ramallah zei de 85-jarige leider dat de Israëlische annexatie van delen van de bezette Westelijke Jordaanoever de kansen op een tweestatenoplossing zou verpesten.

“De Israëlische bezettingsautoriteit moet vanaf vandaag alle verantwoordelijkheden en verplichtingen op zich nemen voor de internationale gemeenschap als bezettingsmacht over het grondgebied van de bezette staat Palestina, met alle gevolgen en gevolgen van dien”, zei Abbas.

Abbas heeft meerdere eerdere bedreigingen geuit om de veiligheidssamenwerking met Israël te beëindigen zonder daar uiteindelijk gevolg te geven. 

Hij heeft geen details gegeven over wat zijn laatste verklaring in de praktijk zou betekenen, zei AFP.

Palestijnse bronnen vertelden de Israëlische krant Haaretz dat ondanks Abbas ‘verklaring de coördinatie met Israël doorgaat. 

Een Palestijnse functionaris die de bijeenkomst bijwoonde, zei dat Abbas van plan is de coördinatie te stoppen, maar dat hij de deur nog niet  definitief had gesloten. 

Hij vertelde Haaretz dat de veiligheidstroepen het niveau van betrokkenheid t.o.v. hun tegenhangers in Israël kunnen verlagen, maar het is nog niet mogelijk om vast te stellen dat de coördinatie volledig zal worden stopgezet.

Biden bekritiseert annexatie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwoer zondag in een nieuwe eenheidsregering met voormalig rivaal Benny Gantz.

In het regeerakkoord van juli kan de regering de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever bespreken.

Netanyahu voerde tijdens een verkiezing van maart campagne voor de annexatie van zowel de Jordaanvallei, een belangrijk strategisch gebied op de Westelijke Jordaanoever, als van nederzettingen verspreid over het hele grondgebied.

Joe Biden zei dinsdag dat Israëls annexatie van Palestijnse gebieden “elke hoop op vrede zou verstikken”, maar hernieuwde zijn belofte om de Amerikaanse militaire hulp aan Israël onvoorwaardelijk voort te zetten als hij tot president zou worden gekozen.

Amerikaanse presidents-kandidaat Joe Biden (shutterstock)

De vermoedelijke Democratische genomineerde, die dinsdag tijdens een virtuele inzamelingsactie met Joods-Amerikaanse supporters sprak, zwoer de “schending van de vrede” van de Amerikaanse president Donald Trump ongedaan te maken en de hulp aan de Palestijnen te hervatten.

‘Israël moet de dreigementen van annexatie stoppen en de nederzettingen stopzetten omdat het elke hoop op vrede zal verstikken’, zei hij.

Abbas zei vorige week dat elke annexatie hen ertoe zou brengen alle overeenkomsten op te zeggen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Afghaanse Taliban ondertekenen importovereenkomst met Rusland: Rapport

Door de overeenkomst zal de Taliban-regering olieproducten, gas en tarwe uit Rusland invoeren. De Taliban …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: