Abu Dhabi zou naar verluidt in gesprek zijn om de economie van Dubai te redden

De Emiraten overwegen om activa te fuseren als de economie van Dubai een duikvlucht maakt vanwege de pandemie.
Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, heerser van Dubai (shutterstock)

Emiraten Abu Dhabi en Dubai in de VAE zijn in gesprek om de worstelende economie van laatstgenoemde te ondersteunen via het staatsfonds Mubadala van Abu Dhabi, zei Reuters vrijdag onder verwijzing naar meerdere bronnen.

Het olierijke Abu Dhabi zal de economie van mede-emiraat Dubai ondersteunen door activa te fuseren nadat Dubai is getroffen door een zware economische neergang als gevolg van de pandemie van het coronavirus . 

Voorafgaand aan de crisis heeft Dubai zich gevestigd als het toeristisch, handels- en zakencentrum van het Midden-Oosten, terwijl Abu Dhabi de status als politieke en economische hoofdstad van de VAE heeft gekregen. 

De crisis is de ergste sinds de schuldencrisis van 2009, toen Abu Dhabi Dubai redde met een overheidslening van $ 10 miljard en $ 10 miljard aan obligaties die laatstgenoemde aan de centrale bank had uitgegeven.

Volgens één bron zou elke mogelijke steun van Abu Dhabi “worden georkestreerd door middel van fusies van activa waarin Abu Dhabi en Dubai rechtstreeks concurreren of waar ze gezamenlijk eigenaar zijn”.

“De meest waarschijnlijke deal op korte termijn is een fusie van de lokale aandelenmarkten”, vertelde de bron aan Reuters, eraan toevoegend dat bankfusies ook mogelijk waren.

Een tweede bron bevestigde de gesprekken en zei dat Mubadala, dat ongeveer 230 miljard dollar aan activa beheert, “een grote stap richting Dubai” zou maken, maar gaf geen verdere details.

De VAE zei woensdag dat het de structuur en de omvang van haar regering zal herzien om het “wendbaarder en flexibeler” te maken.

“We kunnen ministeries samenvoegen en veranderen. We zullen veranderingen aanbrengen”, zei de vice-president van de VAE, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, die ook de leider is van Dubai, na drie dagen van virtuele vergaderingen over de post-coronavirusstrategie van het land.

Een derde bron zei dat Mubadala waarschijnlijk “op een bepaald moment” betrokken zou worden, omdat het staatsfonds altijd betrokken werd geweest bij consolidatie tussen de twee emiraten in het verleden.

‘Je hebt al een patroon van fusies gezien en dit zal nu versnellen’, zei de eerste bron. “In wezen zullen deze reddingsoperaties worden ontwikkeld door Abu Dhabi in te laten zetten op strategische activa die eigendom zijn van Dubai. Het zal mettertijd gebeuren.”

Het in Londen gevestigde Capital Economics heeft gezegd dat Dubai de meest kwetsbare economie is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de economische schade die wordt veroorzaakt door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het zei dat de economie van Dubai dit jaar met ten minste 5-6 procent zou kunnen krimpen als de maatregelen tot in de zomer duren.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: