Palestijnse tiener op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten tijdens aankomst van Pompeo in Israël

Zaid Qaysia, 15, werd in het hoofd geschoten door Israëlische soldaten tijdens een legeraanval in het vluchtelingenkamp al-Fawwar bij Hebron.
Mike Pompeo (shutterstock)

Israëlische troepen schoten woensdag een Palestijnse tiener dood tijdens een legeraanval in een bezet vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Dit meldde het Ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit, op het moment dat  de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Israël landde.

Het ministerie van Volksgezondheid identificeerde de vermoorde jongeren als Zaid Qaysia, 15, en voegde eraan toe dat hij “werd gedood door een scherpe munitie in het hoofd dat werd afgevuurd door de Israëlische soldaten in het kamp al-Fawwar” in het zuidelijke district van de Westelijke Jordaanoever van Hebron.

Het ministerie voegde eraan toe dat tijdens de inval nog eens vier Palestijnen gewond raakten, waaronder twee jongeren die gewond raakten nadat ze met  kogels in de maag waren geraakt.

Een getuige vertelde de Israëlische krant Haaretz dat de soldaten het vluchtelingenkamp binnenkwamen, schuilend achter een Palestijnse bestelwagen.

Ondertussen raakten dinsdagochtend zes Palestijnen gewond tijdens een Israëlische inval in het dorp Yaabad, waar dinsdag een Israëlische soldaat werd gedood . 

Soldaten kwamen dinsdagochtend vroeg het dorp in de buurt van Jenin binnen om een ​​aantal bewoners aan te houden nadat er  een steen van een dak werd gegooid, waarbij een soldaat, de 21-jarige Amit Ben Ygal, werd geraakt en gedood.  

Dinsdagavond viel het Israëlische leger het dorp opnieuw binnen, wat leidde tot een confrontatie met lokale jongeren. 

Soldaten omcirkelden een van de gebouwen in Yaabad met apparatuur dat normaal  wordt gebruikt voor het slopen van huizen, vertelde een Palestijnse getuige aan Haaretz.

Israël voert regelmatig straffende huisvernielingen uit tegen Palestijnen die beschuldigd worden van het aanvallen van Israëli’s – een maatregel die door mensenrechtenorganisaties wordt veroordeeld als een collectieve straf.

Amerikaanse ambassadeur onwel

Ondertussen was de Amerikaanse ambassadeur in Israël niet aanwezig bij de aankomst van Pompeo, omdat hij zich niet lekker voelde en hem werd aangeraden om weg te blijven, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Ambassadeur David Friedman (shutterstock)

De gezant, testte negatief op het coronavirus, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Friedman ervoer “milde symptomen van de bovenste luchtwegen” en werd daarom door medisch personeel gevraagd om de nabijheid van Pompeo te vermijden, voegde de media eraan toe, daarbij verwijzend naar een verklaring van de Amerikaanse ambassade in Israël.

Tijdens zijn eerste internationale reis in weken landde Pompeo op Ben Gurion Airport voor een kort eendaags bezoek, waar hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn aangewezen coalitiepartner Benny Gantz zal ontmoeten.

Het bezoek komt op een moment dat internationale reizen vanwege het coronavirus beperkt zijn.

Pompeo zal een ontmoeting hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en parlementspreker Benny Gantz, die werken om een ​​eenheidskabinet te vormen. 

Pompeo zal het controversiële plan van de Amerikaanse president Donald Trump bespreken waarin de VS hun zegen geeft aan de annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever door Israël, ook al hebben de Verenigde Naties gewaarschuwd dat het een schending van het internationaal recht zou zijn.

Andere onderwerpen die aan bod komen tijdens de gesprekken zijn de uitbraak van een viruspandemie en de regionale spanningen met Iran, zei Pompeo na zijn aankomst op Twitter.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: