Aden als besmette stad verklaard door corona gevallen

Tien nieuwe gevallen van Covid-19, gemeld in het zuiden van Jemen, dat strijdt tegen meerdere ziekten na de zware overstroming van vorige maand.
Aden in het zuiden van Jemen (shutterstock)

Aden, de interim-zetel van de door Jemen door de VN erkende regering, werd maandag door de autoriteiten tot ‘ besmette ‘ stad verklaard , na een toename van nieuwe coronavirusgevallen in het door oorlog verscheurde land.

Zondag zei het in Aden gevestigde nationale coronaviruscomité dat de zuidelijke havenstad 10 van de 17 nieuwe gemelde Covid-19-gevallen voor haar rekening nam, waardoor het totale aantal in gebieden onder controle van de door Saudi gesteunde regering op 51 komt, met acht doden.

In Aden zijn in totaal 35 gevallen van het coronavirus gemeld en vier doden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het virus op grote schaal wordt overgedragen in Jemen, waarvan de bevolking een van de laagste niveaus van immuniteit tegen ziekten heeft in vergelijking met andere landen.

De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat het onwaarschijnlijk is dat het zeer gespannen gezondheidssysteem van het land de verspreiding van het coronavirus het hoofd kan bieden.

Sinds 2014 is Jemen verwoest door een burgeroorlog tussen Houthi-rebellen en pro-regeringstroepen gesteund door een door Saudi-VAE geleide militaire coalitie.

Bij het conflict zijn  meer dan 100.000 doden gevallen en zijn er meer dan 3,5 miljoen binnenlands ontheemden, vluchtelingen en asielzoekers die afhankelijk zijn van humanitaire hulp vechten om te overleven.

De Houthi-beweging, die Sanaa en de meeste grote stedelijke centra beheerst, heeft slechts twee gevallen gemeld , met één overlijden. De in Aden gevestigde regering heeft de Houthi-autoriteiten ervan beschuldigd een uitbraak in Sanaa te verdoezelen, een beschuldiging die ze zelfontkennen.

Het coronaviruscomité zei dat Aden tot ‘besmette stad’ was verklaard vanwege de verspreiding van de Covid-19 en andere ziekten na recente overstromingen. Het zei dat verplaatsing van de stad naar andere regio’s werd uitgesloten, met uitzondering van het transport van goederen.

“De administratieve en politieke situatie in Aden belemmert ook de inspanningen om het coronavirus te bestrijden en dit moet worden verholpen zodat relevante entiteiten hun taken kunnen uitvoeren”, zei de commissie op haar Twitter-account.

Niet alleen coronavirus

Naast de coronaviruspandemie en de aanhoudende burgeroorlog, is Jemen nog steeds aan het bijkomen van de dodelijke overstromingen in april die een groot deel van het land hebben geteisterd, waaronder Aden waar acht mensen zijn omgekomen.

De nasleep van de overstroming is bijzonder hard voor de ontheemde Jemenieten  die het risico lopen ziek te worden door ziekten die gedijen in ondergelopen, onhygiënische omstandigheden, zoals cholera en malaria, aldus de VN.

Bovendien betekent een financieringstekort in de hulp dat bijna een miljoen ontheemde Jemenieten hun onderdak en toegang tot voedsel en medicijnen dreigen te verliezen, waarschuwde het VN-vluchtelingenbureau (UNHCR) vorige maand, eraan toevoegend dat bijna 90 miljoen dollar nodig zal zijn om levensreddende programma’s voortzetten.

Het gebrek aan financiering vormt volgens de woordvoerster van de UNHCR, Shabia Mantoo, de grootste bedreiging voor  “meest kwetsbaren”  in Jemen .

Begin april zei de VN dat ze gedwongen werd om 31 van de 41 humanitaire programma’s in Jemen te beëindigen vanwege een tekort aan financiering, nadat het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling de financiering had gestopt vanwege de bezorgdheid dat de Houthi-troepen de hulp zouden blokkeerden.

De Houthi’s hebben deze aantijgingen afgewezen.

Volgens de VN zijn ongeveer 24 miljoen mensen in Jemen afhankelijk van hulp, terwijl 10 miljoen mensen door hongersnood worden bedreigd.

Geen vrede in het vooruitzicht

Op 25 april verklaarde een grote separatistische groep het zelfbestuur in Aden en andere zuidelijke regio’s en daardoor dreigde er een conflict met de door Saudi gesteunde regering in de veelzijdige oorlog van Jemen .

De door de VAE gesteunde zuidelijke overgangsraad en de door Saoedi gesteunde regering van Abd-Rabbu Mansour Hadi maken beide deel uit van de anti-Houthi-coalitie, maar  vorig jaar keerden ze zich tegen elkaar  totdat Riyadh eind november een deal sloot met beide partijen.

Troepen gelieerd aan Abd-Rabbu Mansour Hadi (shutterstock)

In Jemen is het geweld toegenomen sinds de door het westen gesteunde coalitie in maart 2015 zich mengde in de strijd  tussen de Houthi-beweging en de regering van Hadi in Sanaa.

De coalitie verlengde op 24 april het landelijk staakt-het-vuren met een maand, dat tot stand was gekomen door de uitbraak van het coronavirus, aangezien de Verenigde Naties virtuele besprekingen willen voeren om een ​​permanente wapenstilstand overeen te komen, de coronavirusinspanningen te coördineren en vredesbesprekingen te hervatten.

De Houthi’s, die zeggen tegen een corrupt systeem te vechten, hebben de wapenstilstand niet formeel aanvaard, hoewel het geweld is afgenomen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VAE onderschept ballistische Houthi-raket tijdens bezoek van de Israëlische president

De puin van de raket viel neer in een onbewoond gebied en veroorzaakte geen slachtoffers …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: