Spanningen in een Canadese stad lopen op na openbare gebedsoproep

Extreemrechtse activisten hebben geëist dat een  besluit over een openbare gebedsoproep wordt teruggedraaid. In een open brief wordt de Adhan gelijkstelt met slogans die worden gebruikt door de Islamitische terreurgroepen.
De Fatemi Moskee in Mississauga (shutterstock)
Een besluit om moskeeën in een Canadese stad toe te staan ​​om 1 maal per dag de Adhan(gebedsoproep) uit te zenden, heeft  geresulteerd in bedreigingen tegen de geloofsgroep, waarbij extreemrechtse activisten eisten dat het besluit word teruggedraaid.

De stad

 heeft afgelopen woensdag een motie aangenomen  om moskeeën tijdelijk vrij te stellen van een statuut van lawaai, zodat ze de Adhan één keer per dag kunnen uitzenden  tot het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan, die op 23 mei zou moeten eindigen.

Een voorwaarde was dat de  Adhan mensen niet opriep om in moskeeën samen te komen, omdat gebedshuizen gesloten zijn als onderdeel van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen .

In een poging de spanningen aan te wakkeren , tweette Faith Goldy, een blanke nationalist die vorig jaar van Facebook werd uitgesloten,  dat de Adhan een teken was van de demografische dreiging die de islam en moslims voor Canada vormen.

De motie zette ook een man ertoe aan om een ​​moskee in Edmonton te betreden , en dreigde een ” Ramadan Bombathan” te organiseren.

Er werden ook  drie verschillende online petities opgezet waarin werd verzocht om het ongedaan maken van het besluit, met het argument dat het een “schending van de mensenrechten” was.

Op facebook werd er een brief geplaatst door Hani Tawfillis, een apotheker die  bij de laatste federale verkiezingen  als kandidaat voor de Conservatieve Partij mee deed , en zei dat Canadese soldaten die in het Midden-Oosten vochten, in psychische problemen zouden komen door de oproep tot gebed te horen en deze gelijk te stellen met slogans gebruikt door ISIS.

‘Hebben we wel aan onze geliefde Canadese veteranen gedacht die in islamitische landen zoals Afghanistan of Irak vochten, die geconfronteerd zullen worden met kreten die werden gebruikt door ISIS als aanvalskreet ‘, schreef hij. Hij benadrukte  dat hij geen islamofoob was.

De verzoekschriften, geplaatst op zowel Change.org als de ultraconservatieve CitizenGo-website, zijn inmiddels verwijderd. Vice News rapporteerde als eerste over de campagnes.

Change.org vertelde Vice dat de campagne is verwijderd omdat deze ‘de communityrichtlijnen voor haatzaaiende spraak schendt’. Toch verzamelde de online petitie, voordat ze werd verwijderd, ongeveer 20.000 handtekeningen. 

Woensdag werd tijdens een gemeenteraadsvergadering een motie ingediend om de beslissing ongedaan te maken, volgens berichten in de lokale media .

De groep Canadians United Against Hate riep de raadsleden op om de oorspronkelijke beslissing te handhaven en waarschuwde tegen “toegeven aan haat”.

In een brief aan de raadsleden zei de oprichter van de groep, Fareed Khan, dat de Adhan een voorbeeld is van ‘multiculturaliteit, pluralisme en aanvaarding van diversiteit in de praktijk. Het toont het beste van wat Canada te bieden heeft.

‘Toegeven aan  druk van deze hatelijke elementen in de samenleving is een stap terug doen en tegen alle minderheidsgemeenschappen zeggen dat haat sterker is dan liefde en acceptatie.’

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: