De veiligheidstroepen van Koeweit verbreken ‘het protest’ van Egyptische arbeiders over de repatriëring

Werknemers die naar huis wilden terugkeren, werden vastgehouden in opvangcentra die voor degenen die de verblijfswetten van de Golfstaat schonden zijn ingericht.
Koeweit heeft strenge residentie-wetten voor expats (shutterstock)

De Koeweitse veiligheidstroepen hebben een eind gemaakt aan een protest door Egyptische arbeiders die naar huis wilden en die vervolgens werden vastgehouden in opvangcentra die bestemd waren voor degenen die de verblijfswetten van de Golfstaat schenden, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

De veiligheidstroepen kwamen tussenbeide nadat “rellen en chaos” uitbraken.Verschillende mensen werden gearresteerd  en daar zullen  juridische maatregelen tegen getroffen worden, aldus de verklaring in de staatsmedia.

Vertegenwoordigers van de Egyptische ambassade in Koeweit gingen naar het asiel en verzekerden de werknemers dat deze week de repatriëringsvluchten zouden beginnen, aldus de verklaring.

De Egyptische ambassade bood ook haar excuses aan voor de rellen.

Verschillende Golfregeringen proberen vluchten te regelen voor buitenlanders die zijn gestrand of getroffen door banenverlies als gevolg van de pandemie , en ook voor degenen wier verblijfsvergunning is verlopen en niet zal worden verlengd.

Koeweit stemde er vorige maand mee in om expats die de verblijfswet overtraden toe te staan ​​het land te verlaten zonder boetes of te  betalen voor vliegtickets. Vrouwen en kinderen  zouden als eerste vertrekken, meldde Reuters.

De lokale krant Al Qabas zei dat ongeveer 28.000 buitenlanders op een geschatte 160.000 zonder geldige verblijfplaats zich hebben aangemeld voor repatriëring en vastzaten in 34 opvangcentra in het hele land. 

Het zei dat dit ongeveer 6.500 Egyptenaren, 6.300 Indiërs en 6.000 Bengalezen omvatte.

Miljoenen expats, velen uit Azië, vormen het grootste deel van de beroepsbevolking in de regio.

Aanvankelijk waren gevallen van coronavirus in de regio gekoppeld aan reizen, maar in de Golfstaten is het aantal infecties toegenomen onder migrerende werknemers met een laag inkomen die in overvolle accommodaties wonen.

Koeweit heeft een van de laagste besmettingsaantallen in de regio met ongeveer 4.980 gevallen met 38 sterfgevallen. 

Het totaal voor de zes Golfstaten is meer dan 67.600 met 380 doden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Biden belooft actieve rol VS in Midden-Oosten op regionale top in Jeddah

In een ontmoeting met negen leiders probeert de president een uniforme visie te smeden over …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: