Saoedische minister van Financiën plant bezuinigingen om pandemie te bestrijden

Te midden van historisch lage olieprijzen zullen strikte maatregelen ter bestrijding van het coronavirus het tempo en de schaal van de door Crown Price Mohammed bin Salman ingezette economische hervormingen waarschijnlijk inperken.
Kroonprins Mohammed bin Salman (shutterstock)

Saudi-Arabië zal strikte en pijnlijke maatregelen nemen om de economische impact van de coronaviruspandemie het hoofd te bieden, zei minister van Financiën Mohammed al-Jadaan in een interview met Al Arabiya TV, eraan toevoegend dat “alle opties om de crisis aan te pakken worden bekeken”.

“We moeten de budgetuitgaven sterk verminderen”, zei Jadaan in de commentaren die zaterdag voorafgaand aan de uitzending van het interview zijn gepubliceerd, aldus Reuters. Er werden geen details over mogelijke maatregelen gegeven.

De grootste olie-exporteur ter wereld lijdt onder historisch lage olieprijzen, terwijl maatregelen ter bestrijding van het nieuwe coronavirus het tempo en de schaal van de economische hervormingen die door Crown Price Mohammed bin Salman (MBS) zijn ingezet, waarschijnlijk zullen afremmen.

De reserves van de centrale bank van Saoedi-Arabië zijn in maart het snelst gedaald in ten minste 20 jaar en bereikten een dieptepunt sinds 2011, terwijl het koninkrijk in het eerste kwartaal naar een begrotingstekort van $ 9 miljard zakte toen de olie-inkomsten instortten.

Een Saoedische financiële achteruitgang is al geruime tijd in de maak, meldde Middle East Eye vorige maand. Toen de vader van MBS op 23 januari 2015 de koning overnam, bedroegen de buitenlandse reserves $ 732 miljard. In december vorig jaar waren ze volgens de Saoedi-Arabische Monetaire Autoriteit gedaald tot 499 miljard dollar, een verlies van 233 miljard dollar in vier jaar .

Minister van Financiën Jadaan meldde dat het land stimuleringsmaatregelen heeft ingevoerd om banen in de particuliere sector te behouden en de levering van basisdiensten te waarborgen.

Eerder deze week zei hij dat Riyadh dit jaar ongeveer 26 miljard dollar meer zou kunnen lenen en tot 32 miljard dollar zou opnemen uit zijn reserves om het tekort te financieren.

Zaterdag zei hij dat de geldopnames van het koninkrijk dit jaar niet meer dan in totaal ongeveer $ 29 miljard mogen bedragen, zoals gespecificeerd in de begroting.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: